Titlul: Asasin American
Autor: Vince Flynn
Editura: Preda Publishing
An apariție: 5 februarie 2018
Număr pagini: 480
Proiectul Orion
În aerul fierbinte al unei zile de august gândurile tânărului Mitch Rapp sunt reci și calculate. Decizia de a-și schimba viața definitiv, ireversibil este justă.
Irene Kennedy lucrează pentru Agenția Centrală de Informații, pe scurt CIA (Central Intelligence Agency), un serviciu secret extern al Statelor Unite ale Americii. Analista CIA încearcă de doi ani să contureze proiectul Orion. Serviciul de Operațiuni este încă fără rezultate în fața fundamentaliștilor islamici și a grupărilor teroriste, dar Kennedy vine cu o idee îndrăzneață aprobată de șeful ei Thomas Stansfield, Directorul Adjunct de Operațiuni.
Kennedy aduce o schimbare radicală criteriilor de recrutare. Cel mai important aspect este anonimatul persoanei recrutate. Altfel spus, recrutarea se va face cu condiția ca recrutul să nu fi lucrat niciodată în sistem, pentru a nu exista nicio înregistrare oficială a numelui său. Proiectul Orion avea drept obiectiv formarea unei echipe operative de elită care să fie cât mai repede posibil capabilă să desfășoare, sub acoperire, misiuni internaționale de securitate ultrasecrete. Misiunile nu vizau doar culegerea de informații ci și lichidarea celor care finanțează teroriștii sau le înlesnesc afacerile și acțiunile. Riposta agresivă, necruțătoare a servicilor secrete americane este într-adevăr o premieră după vreo zece ani de ambiguități costisitoare. Fundamentaliștii le-au decimat resursele umane, slăbindu-le forța de intervenție și ridiculizându-i pe americani în fața rivalilor lor tradiționali, rușii. Această abordare are și riscuri, dar este vitală, pentru că ceea ce cândva nu era decât „o urticarie minoră” – terorismul – , „Se organizează, se transformă și se împrăștie ca un virus.”, făcând numeroase victime nu doar printre ofițerii operativi CIA ci și printre civili.
Un recrut atipic
Mitch Rapp, protagonistul cărții Asasin american, este tânărul care la cei douăzeci și trei de ani ai săi întrunește criteriile de selecție și va fi pregătit să devină o armă letală, un asasin. El atrage atenția CIA nu doar prin faptul că este un necunoscut, fără antrenament tactic sau pregătire militară, despre a cărui recrutare nu are cunoștință nici măcar agenția sau guvernul federal, ci și pentru că pare a fi mereu cu un pas înaintea tuturor celor care îl pregătesc să fie un agent operativ de top.
Ce îl recomandă? Calități fizice și intelectuale deosebite. Mitch Rapp este un sportiv desăvârșit, multiplu campion de nivel mondial, excelând la toate disciplinele sportive, dar și la cele școlare. Putea învăța repede și bine aproape orice.
Cineva trebuie să ceară socoteală
Ceea ce nu știu însă recrutorii despre Mitch Rapp este că și el îi căuta sau, mai bine zis, îi aștepta. Așa se face că Irene Kennedy, angajata CIA, este surprinsă să afle că tânărul știa bine că este urmărit și evaluat. Mitch Rapp stă, în așteptare, la intersecția unor interese comune cu CIA. El vrea să ceară socoteală fundamentaliștilor, „rețelei de oameni fără chip”, având motive personale, nedeclarate, bineînțeles, dar care devin tot mai evidente recrutorilor și cititorilor pe parcursul romanului.
Totuși, chiar dacă ridică pretenții și își provoacă adeseori recrutorii și instructorii, chiar dacă prima misiune a echipei Orion trece fără știrea coordonatorului ei Stan Hurley, un veteran al Războiului Rece, în conducerea abilă a lui Mitch Rapp, tânărul protagonist are motive întemeiate să procedeze neconvențional și aduce suficiente argumente pentru a fi păstrat în echipă.
Pe teritorii inaccesibile, față în față cu realitatea dureroasă
Pătrundem pe teritorii inaccesibile, ne familiarizăm cu activități clandestine ale serviciilor secrete, fie că vorbim de CIA, SVR, serviciul secret extern al Federației Ruse, serviciile secrete siriene. Este inevitabilă confruntarea lor după seria de atentate sângeroase din anii ‘80 ale grupărilor teroriste. Cine sunt de fapt cei care finanțează grupările teroriste și ce ocupații au acești oameni? Nu cumva sunt tocmai cei pe care îi considerăm cu naivitate demni de respect și responsabilitate?
Să nu rămânem totuși încredințați că am cucerit Everestul. Sub ochii noștri se succed totuși doar paginile unei cărți de ficțiune dintr-o serie captivantă dedicată acestui gen de subiect. Scriitorul ne atrage atenția asupra vulnerabilităților din civilizația noastră, asupra corupției care există în sistemele de securitate, asupra optuzității și aroganței după care acestea se conduc și, nu în ultimul rând, asupra lăcomiei unor demnitari și oameni de afaceri. Sunt probleme care întârzie, dacă nu cumva fac aproape imposibilă, rezolvarea unor realități dureroase: atacurile teroriste. Autorul pare a ne lăsa niște concluzii. Ca lucrurile să stea altfel se impun trei condiții: fiecare din noi să iasă din pasivitate; în sistemele de securitate să existe viziune și onestitate; în politică să existe voință.
Realitate vs ficțiune
Vince Flynn își dezvoltă literar teoriile în ciuda dificultăților pe care le are de trecut. Una dintre ele, după părerea mea, este tocmai personajul principal. Mă gândesc cum ar fi stat lucrurile dacă volumul Asasin american ar fi fost primul publicat din serie. Cred că ar fi scandalizat. Până la urmă un tânăr de douăzeci și trei de ani, fără nicio calificare militară, este folosit drept carne de tun pentru CIA? Am putea să formulăm și așa rezultatele proiectului Orion, gândindu-ne dacă nu cumva cartea i-ar putea atrage mult prea mult pe cititorii tineri, să-i conducă la concluzii înflăcărate și nesăbuite.
Totuși „dosarul literar” al tânărului spion apare odată cu publicarea cărții Asasin american, în 2010, la peste zece ani de la prima carte publicată din seria Mitch Rapp, Transfer of Power (1999). Cu alte cuvinte în 2010, personajul principal era deja o vedetă a cărților de spionaj. În plus dacă i-ar trece cuiva prin cap să fie asemeni lui Mitch Rapp, atunci ar trebui să aibă calitățile unei „curiozități a naturii”. Personajul este arătos, deștept peste medie, puternic fizic peste așteptări, are o iscusință și un fler ieșite din comun. Este cum s-ar spune aproape neverosimil, un fel de frate al păpușii Barbie.
Sunt însă și două fisuri bine plasate pe profilul moral al protagonistului: durerea și îndoiala. Aceste contradicții îl umanizează și îl apropie de cititor. Mitch Rapp este și el de fapt o victimă a sistemului, o victimă care a pierdut totul la o vârstă în care viața îți oferă totul. Neașteptat, această victimă este în alertă, supraviețuiește durerii, ripostează, spulberă tabuurile sociale și revendică cu mult curaj, până la sacrificiu personal, dreptul de a-și face dreptate. Mefient în fața sistemului, el pune totul la îndoială, își pune mereu întrebări, este lucid, pe fază, nu se lasă dus de nas de nimeni, dar nici condus de patimă. Ia viața așa cum e, are o putere de discernământ demnă de invidiat, nu-și plânge de milă și trece la acțiune. Este, cum s-ar spune, tot ceea ce avem și tot ceea ce ne lipsește nouă, tuturor. Are și reflexul sănătos al tinereții și nebunia vârstei ca să poată face ceva.
Suspans vs detalii psihologice și de context
O altă dificultate pe care reușește să o depășească Vince Flynn în această carte este realizarea suspansului, posibil mai bine realizat în celelalte cărți din serie, în care nu este nevoit mereu să deschidă paranteze pentru a-i contura pesonajului principal biografia, motivația și portretul moral. Mai mult decât atât, în Asasin american, autorul trebuie să descindă și în trecutul altor personaje, să deschidă și subiecte din domeniul istoric, politic, militar și de securitate.
Maniera scriitorului este rapidă și simplă, parcă croită după tiparul personajului său Mitch Rapp, fără a lăsa însă impresia superficialității. Distribuie informațiile gradual, le integrează în acțiunea cărții, revine asupra lor, completând ideile. Nu neglijează nici profilul psihologic al personajului, procedând întocmai. Ca să ne lămurim în privința lui Mitch Rapp avem nevoie de mai bine de două sute de pagini, simțim deci nevoia unui argument și apoi a altui argument și așa mai departe ca să tragem concluziile asupra intențiilor lui Rapp. Abia când, în Elveția, eroul se îndrăgostește lulea de o frumusețe nordică, Greta, și revine cu gândul la ea în finalul cărții, suntem asigurați că nu avem de-a face cu un sociopat. Mitch Rapp este capabil de emoții umane puternice, poate să iubească din nou, să trăiască din nou, chiar dacă a suferit o pierdere teribilă. Este însă foarte selectiv și se pricepe de minune să nu se încurce în detalii.
Sarea și piperul
Ceea ce face însă sarea și piperul în Asasin american este dinamica relației dintre Stan Hurley, instructorul lui Rapp, și tânărul protagonist, care nu este dispus să-l lase pe „moșul ăla încruntat” să-i stea în cale. Este un conflict între generații care nu știm cum se va finaliza. Stan Hurley, emblema primei generații de spioni americani, este mereu gata să îl scoată pe Rapp în afara programului, deci iată și un motiv să dăm pagina. Trebuie să rămânem până la final, să aflăm dacă Stan Hurley avea dreptate sau nu să îl subestimeze pe Rapp.
Prologul – cheia suspansului
Cheia suspansului se află în Prolog – Beirut, Liban, adică în primele pagini ale romanului. Este singura informație la care scriitorul nu revine așa cu una cu două, ținându-ne până în a doua parte a romanului alături de personajele sale și acțiunile lor. De fapt realizăm un ocol în trecut pentru a face cunoștință cu Mitch Rapp, apoi cu fiecare capitol suntem mai aproape de momentul din Prolog, care reprezintă în roman prezentul.
Concluzii
Vince Flynn respectă rețeta tradițională a cărților de aventuri, cu eroi de care te atașezi rapid – atenție, chiar și eroii negativi vă vor seduce –, cultivă motivele consacrate din aceste cărți precum spiritul de echipă, prietenia, curajul, umorul negru, simțul dreptății, replicile inteligente, dar le împinge într-un context actual extrem: războiul împotriva terorismului.
Ne forțează și pe noi, cititorii, să privim dincolo de limitele noastre, dincolo de limitele normalității noastre închipuite. Până la urmă Mitch Rapp este un om de rând, ceva mai bine dotat, desigur. Diferența fundamentală dintre el și noi este motivația lui puternică, născută dintr-o dramă personală, care îi dezvăluie într-un mod brutal ce este în realitate „normalitatea”.
Cât de mult am contribuit noi la așa-zisa normalitate, care a venit la pachet cu mediul democratic și civilizat, ca să pretindem că ni se cuvine și că ne putem considera mulțumiți, rămâne să decidă fiecare din voi, citind cartea: „Gânduri, emoții, sentimente, toate acestea nu erau pentru Hurley. Pentru el nu exista decât bine și rău, iar între ele un abis plin de smiorcăiți, o societate care primise libertatea și siguranța pe tavă, fără să facă nimic pentru ele.”
Volumul Asasin american se încheie cu o promisiune pentru cititorii din România ai scriitorului Vince Flynn: Prologul celui de-al doilea volum din seria Mitch Rapp, Lovitură fatală. Ce s-ar întâmpla dacă ingeniosul asasin american, Mitch Rapp „într-o dimineață, se trezește că sunt băieți răi și aici? Care trăiesc în America și lucrează pentru CIA sau pe Capitol Hill…”? Vom afla dacă este doar o glumă nesărată a psihologului Thomas Lewis sau, cine știe, un adevăr înspăimântător. Avem însă convingerea că ne vom reîntâlni cu Mitch Rapp și echipa cât de curând, într-o altă carte publicată la editura Preda Publishing, la fel de bine tradusă în limba română de traducătoarea Cristina Preda.
Citiți pe blog și Asasin American – a fost lansată versiunea în limba română a celebrei cărți scrise de Vince Flynn; American Assassin – cartea și scriitorul, filmul.