Pe data de 26 aprilie am pus punct concursului Eu și sportul, povestea celor mai intense experiențe, după ce am prelungit cu o săptămână perioada de înscriere (inițial 2-16 aprilie 2018).
De la primul act și deci primul articol publicat pe blogul Cărțile Tinerilor, un blog pe care l-am conceput și la care contribui împreună cu Florina Dinu (redactor) și Diana Badea (fotograf), am împărtășit cu voi gânduri sincere despre cărțile citite. Îmi plac cărțile, beletristica, în special. Între mine și voi, ca de la cititor la cititor, nu au fost secrete și am adus în fața voastră preferințele mele, dar nu numai.
De trei ani și jumătate echipa Cărțile Tinerilor prezintă titluri din beletristică ce exprimă cel mai bine sau stimulează cel mai mult gusturile și cultura tinerilor. Răspunzătoare de ce mai citesc tinerii este Florina, mie revindu-mi sarcina să șterg praful de pe titlurile clasice și să caut în ele ceva fără termen de valabilitate. Bineînțeles, de multe ori rolurile se inversează.
Și pentru că sunt sigură că printre voi mi-am făcut și prieteni, doresc să știți că îmi plac deopotrivă muzica, sportul și drumețiile.
Recenzia cărții Artistul – Andrés Iniesta e un bun exemplu. Are la bază și colaborarea recentă cu editura Preda Publishing. Oferta editurii conține colecții dedicate sportului (fotbal, box, ciclism, atletism, etc). Există și un start pentru cărțile de spionaj scrise de Vince Flynn, pe care le așteptam demult traduse în România. Întâmplător sau nu, colecția dedicată de Preda Publishing spionajului îl are în centrul ei, ca personaj fictiv, pe Mitch Rapp, un sportiv de performanță, chemat de data asta să se pregătească pentru un război declarat împotriva terorismului.
Revenind la Concursul Eu și sportul, povestea celor mai intense experiențe, aceasta a produs un rezultat excelent, pentru că avem un câștigător – unic participant – care și-a exprimat emoționant și foarte convingător gândurile despre experiențele sportive. Am rămas totuși cu o mare nedumerire.
Au fost puse în joc trei cărți Artistul – Andrés Iniesta, totuși participanții nu s-au înghesuit. Să fi fost etapele de concurs prea dificile, să fie un scepticism legat de calitatea unor astfel de cărți, un refuz tacit față de tematica concursului, față de recenzii pe această temă, sau un dezinteres crescut al tinerilor și nu numai față de fotbal? Mai degrabă o combinație între cele trei? Că bucuria jocului de pe terenul de fotbal e în România mai mult decât oricând și oriunde în lume astăzi contaminată de realități triaviale subterane, o știm și personal mă resimt din această cauză. Prea multe acțiuni pe arătură și prea puțin joc pe teren, prea puțin spectacol fotbalistic și prea multe scandaluri, prea multă bădărănie încât microbii microbiștilor locali au ajuns să fie o specie pe cale de dispariție, mai degrabă germeni patogeni decât motive de bucurie electrizantă.
Totuși Artistul. În pielea lui Iniesta de Andres Iniesta, carte de care m-am ocupat într-o recenzie recentă, este un elogiu adus sportului, fotbalului, nicidecum apoteoza unui sportiv, fie el chiar uriaș, divinizat, și a fost o experiență pe bune foarte plăcută. Fără să fie o carte motivațională, m-a motivat și m-a emoționat. Poate fi povestea oricăruia dintre noi.
Punem într-adevăr punct concursului și îl felicităm pe Dănuț Belu pentru participarea unică și figura absolută pe care a făcut-o cu povestea lui pe care o puteți citi aici. Cărțile rămase fără câștigător se vor întoarce la Preda Publishing.
Noi putem continua să ne exprimăm părerile într-o dezbatere pe tema: Cărțile despre sport. De ce, da, și de ce, nu, pe blogul Cărțile Tinerilor. Aștept comentariile voastre.