Titlul: Jurnalul unui Adam (volumul 1)
Autor: Bogdan Marcu
An apariție: 2020
Personajul narator, Adam, deşi nu-l cheamă aşa, este atras de femeile frumoase, de muzica bună, deşi nu are artişti sau melodii preferate şi nu-i place iarna decât în perioada 24 decembrie – 1 ianuarie. Pseudonimul „Adam” îşi are rădăcinile în Divinitate deci orice bărbat este Adam şi orice femeie este Eva.
Prima relaţie a lui Adam, pe când avea cincisprezece ani, a fost cu Andreea, o fată în vârstă de şaptesprezece ani. Faptul că avea o iubită mai mare decât el, îi dădea naratorului un plus de importanță şi de satisfacţie. Această tipă a fost „profesoara” băiatului în materie de dragoste şi de sex, învăţându-l cum să fie bărbat în pat, să-şi satisfacă partenera până la extaz. După Andreea, au urmat Diana, Monica, Carmen şi multe altele.
La liceu, Adam, a cunoscut-o pe Cristina, o tipă dintr-a doisprezecea sau, mai bine zis, fata a pus ochii pe boboc, l-a invitat la film după care l-a sărutat.
Andrada, elevă într-a zecea, este o altă tânără ce i-a trecut lui Adam prin pat, lăsându-i amintiri frumoase, de neuitat în gând. Faptul că băiatul decide să-şi aleagă de fiecare dată partenere mai mari ca vârstă decât el poate simboliza iluzia acestuia de a învăţa câte ceva de la domnişoarele din viaţa lui.
De-a lungul lecturii, am descoperit o metaforă celebră aparținând marelui simbolist al neamului românesc George Bacovia, în opera „Liceu”. Nu mi-a plăcut faptul că scriitorul, deşi a folosit această emblemă literară, liceul cimitir al tinereţii mele (pag. 131), a omis să specifice că aparţine poetului mai sus menţionat, într-o notă, la subsolul paginii. Gestul său denotă că şi-a asumat-o fără pic de remuşcări.
Cu o zi înaintea aniversării lor de o lună de când erau împreună, Adam a călcat strâmb în faţa Andradei. Un simplu mesaj de la o necunoscută l-a determinat pe băiat să se întâlnească cu Alexandra şi fără a sta pe gânduri, să se sărute cu aceasta. Uşurinţa cu care băiatul cedează în faţa ispitei denotă lipsa sentimentelor acestuia faţă de partenera sa. Consider că Adam vede şi-l interesează doar sexul într-o relaţie şi nimic mai mult.
În cazul subtitlurilor, am descoperit o repetare fără sens, în viziunea mea. Mai exact subtitlul este preluat de autor şi repetat la începutul paragrafului următor, de exemplu: la pagina nr. 213 întâlnim subtitlul: Femeilor, luaţi-vă bărbaţi puternici! Cu această replică începe şi prezentarea gândurilor din textul următor.
După ce am terminat şi ultima pagină a cărţii de faţă, nu am rămas cu nici un mesaj benefic sufletului meu, ci doar cu o constatare: un puşti este atras de femei frumoase, cu care vrea să şi-o tragă.
La capitolul gramatică, această lucrare stă mult mai bine în comparaţie cu romanul „Mai presus de el” de Dama de Treflă, editat la aceeaşi editură, însă nu foarte bine, căci pe ici, pe acolo şi-au mai făcut prezenţa câteva erori. Cu riscul de a mă repeta, nu acuz scriitorul pentru erorile gramaticale sau de scriere, ci corectorul căci el are ultimul cuvânt. Tot în acest context, în viziunea mea, dădea mult mai bine în scris, folosirea cifrelor romane în asociere cu substantivul „clasa”: clasa a VIII-a respectiv clasa a XII-a, în loc de clasa a 8-a respectiv clasa a 12-a, deși nu este o greșeală.
Ultima parte a operei supusă discuţiei, oferă cititorului câteva pasaje reușite, prin faptul că au capacitatea de a-i da de gândit acestuia, de a-l îndemna la meditație în ceea ce privește natura femeii, a bărbatului cât şi viața de cuplu.
Primul volum al romanului „Jurnalul unui Adam” de Bogdan Marcu se încheie cu primirea unui mesaj de la Andrada, deci volumul doi al operei de faţă ne va dezvălui urmările acestui impuls în viaţa celor doi foşti parteneri de relaţie, Adam şi Andrada. Fiţi pe aproape, în curând vă voi prezenta şi continuarea.
Acestea fiind zise, mă retrag din schemă, nu înainte de a vă ruga să ne scrieţi părerea voastră cu privire la această operă. Gusturile nu se comentează, deci preferinţele nu se aseamănă. Lectură plăcută!
Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul autorului.