Titlul: Legături primejdioase, Vol. 1: Mâna Destinului
Autor: Nora Roberts
Editura: Litera
An apariţie: 2014
Număr pagini: 166
Eleanor Marie Robertson, pe scurt Nora Roberts, La Nora, Regina sau, pur şi simplu, N.R., s-a născut la 10 octombrie 1950, în SUA, având origini irlandeze. Este una dintre cele mai prolifice şi apreciate scriitoare americane de romane de dragoste, iar Organizaţia Scriitorilor de Romane de dragoste din America a onorat-o cu un loc în Hale of Fame.
Publicaţia The New Yorker a numit-o scriitoarea preferată a americanilor. The New Yorker explică şi de ce, evocând un dialog realizat de site-ul specializat Smart Bitches, Trashy Books, prin 2008, cu cititorii săi. Aceștia au fost rugaţi să nominalizeze replici de neuitat din romanele de dragoste citite. Regina a reuşit să câştige detaşat atât în faţa binecunoscutei compatrioate Connie Brockway cât şi înaintea autoarelor britanice clasice: Jane Austen şi Georgette Heyer. Editorul Sarah Wendell, cea care a propus acest subiect de discuţie pentru cititorii site-ului, a mărturist că replicile din una din cărţile alese de un cititor să-i justifice nominalizarea Norei Roberts au făcut-o să râdă într-atât încât a căzut de pe şezlongul pe care se afla.
Cariera începe oarecum dintr-un capriciu al destinului, deşi de când se ştie citeşte şi compune câte ceva. Se întâmpla pe vremea când era o tânără mămică şi îngrijea acasă de cei doi fii ai săi, în vârstă de şase, respectiv trei ani. Pe atunci orice ocupaţie era binevenită pentru Nora, cât de neînsemnată ar fi fost (confecţiona și vase din ceramică). Doar că în iarna anului 1979, un viscol s-a abătut peste Keedysville din statul Maryland, localitatea unde locuia, iar drumurile înzăpezite i-au ţinut pe ea şi pe copii în casă. Acesta a fost momentul în care viitoarea scriitoare a aşternut pe hârtie o poveste precum făcea în copilărie într-o familie în care se citea enorm. Au apărut primele manuscrise şi primul refuz, până când prima sa carte de aventuri romantice Irish Thoroughbred (Irlandeză pur sânge) a fost publicată în anul 1981 de editura Silhouette în replică la refuzul editurii Harlequin Enterprises.
Editorul prevăzuse să o menţină la vânzare nu mai mult de o lună. Cartea Norei însă avea să întreacă toate aşteptările. A fost reeditată de mai multe ori. Roberts avea să revină asupra subiectului, ulterior, cu Rebela irlandeză şi Trandafirul irlandez.
Împreună cu cel de-al doilea soţ, Bruce, a călătorit prin lume şi au deschis o librărie. De fapt, s-au cunoscut când Nora l-a angajat să-i execute câteva rafturi pentru cărţile sale. Se căsătoreau în vara anului 1985.
Legături primejdioase
Titlul: Legături primejdioase, Vol. 2: Deznodământul
Autor: Nora Roberts
Editura: Litera
An apariţie: 2014
Număr pagini: 324
Ceva din aceste începuturi pline de savoare şi suspans se regăsesc într-unul dintre romanele recente Legături primejdioase (The Collector) publicate şi în limba română la scurt timp de la lansarea, în SUA, din aprilie 2014, a cărţii. Este o poveste de dragoste intensă umbrită la tot pasul de primejdii, mister şi o vânătoare de comori, amintind, potrivit fanilor, de o altă carte a Norei Roberts, Angels Fall, din 2006.
Lila Emerson îşi câştigă existenţa ca îngrijitoare temporară de locuinţe. Responsabilă şi foarte apreciată pentru serviciile ei, nu are nevoie să plătească chirie. Se mută dintr-o casă în alta, pe durata concediilor clienţilor ei, dintr-un cartier luxos în altul, fie în New York fie chiar la Roma sau Paris, acolo unde este solicitată. În viziunea ei, acesta este traiul boem pe care şi-l doreşte, pentru a-şi dezvolta o pasiune din copilărie: literatura. Este deci o tânără scriitoare, are harul de a expune o imagine în cuvinte. Firea ei curioasă şi dorinţa de aventură o proiectează însă brutal în realitate. Aşa îl va cunoaşte pe Ashton Archer un pictor de succes, capabil să schiţeze o poveste pornind de la un singur punct pe pânză.
Începutul realaţiei lor s-a produs într-un moment nefericit, la scurt timp după moartea lui Oliver, fratele lui Ash, victimă a unui dublu asasinat. Cei doi se implică în dezlegarea cazului iar poliţia este mereu cu un pas în urmă.
Secretul unei extravagante piese imperiale a maestrului bijutier Michael Perchin, aparținând vestitei case Fabergé, realizate în 1888 şi aprig disputate în prezent de colecţionarii de artă, îi desparte pe cei doi protagonişti de aflarea adevărului despre moartea lui Oliver, care comercializa antichităţi. După ce stabilesc că şi el a fost pe urmele faimoasei piese de artă, presupun că entuziasmul tinereţii şi ambiţia profesională l-au condus către întâlnirea cu un maniac excentric dispus să calce pe cadavre atunci când în joc este adevărata valoare.
Ash şi Lila sunt urmăriţi la fiecare pas de ucigaşi de profesie, iar soarta lor poate fi pecetluită în orice clipă. Evenimentele tensionate însă le demonstrează că nutresc unul faţă de altul sentimente puternice, iar finalul aduce cu el satisfacţia că i-au trimis în închisoare pe ucigaşii lui Oliver.
Citesc să mă binedispun, să mă relaxez și să intru într-o altă lume, nu pentru că îmi este folositor, Nora Roberts
Romanul Legături primejdioase este pe placul iubitorilor de cărţi romantice, dar şi al iubitorilor de acţiune şi mister. Călătoriile Norei Roberts prin lume explică redarea în detalii fermecătoare a atmosferei din Italia, mai precis din Florenţa şi Toscana. Personajele feminine sunt bine conturate – Lila Emerson – o scriitoare, Julie Bryant – manager la Chelsea Arts, o galerie de artă, Jai Maddock – o asasină.
Toate aceste ingrediente oferă cititorului o lectură ușor nuanțată față de rețeta consacrată a cărţilor de dragoste. Reprezintă trăsătura definitorie a Norei Roberts care şi-a câştigat notorietatea prin meritul de a fi revigorat genul romance şi de a fi depăşit într-un mod inteligent clişeele care descurajează un cititor pretenţios. „Eroina mea poate avea probleme, poate fi vulnerabilă, dar trebuie să fie puternică, inteligentă. Ea trebuie să fie independentă şi el la fel, altfel nu mă interesează să scriu despre ei”. Lila Emerson şi Ashton Archer nu sunt uşor de descifrat, plini de contradicţii, ei evoluează împreună şi se descoperă pas cu pas.
În plus discuţiile pertinente despre artă ale personajelor, parcurgerea unui culoar sinistru marcat de crime şi obsesii generate din „dragoste de artă” sunt la fel de captivante. Crezul de cititoare al Norei Roberts, care se lasă convinsă să citească o carte numai dacă aceasta reușește și să o distragă din cotidian, se regăsește în felul în care își construiește cărțile, transferând ceva din propria experiență tinerei Lila Emerson, personajul său. Aceasta constată „și de ce aș fi vrut să scriu un roman genial și tragic când nici eu nu vreu să citesc așa ceva?”, chiar dacă observația i-a pricinuit ceva neplăceri cu familia și o profesoară de literatură, din facultate, „smochinită, snoabă și îngustă la minte”, care a considerat debutul ei scriitoricesc drept „un gunoi de consum prost scris”.
Încheiem prin a vă recomanda această scriitoare-industrie – a scris peste 200 de romane de dragoste, dar şi alte povestiri şi nuvele, în medie cinci titluri noi pe an. Publică de asemenea şi sub pseudonimul de J. D. Robb – romane poliţiste – seria In Death. A folosit și pseudonimele Jill March şi Sarah Hardesty. Zeci de volume sunt traduse şi în limba română.
Oricât de neverosimil ar părea la prima vedere, cărţile Norei Roberts s-au tipărit într-un număr aşa de mare că ar putea umple un stadion. Roberts are şi o filozofie după care se conduce: Dacă ai de gând să stai şi să aştepţi muza, vei rămâne fără serviciu. Aşa că scrie 8 ore pe zi, în fiecare zi, chiar şi în vacanţă.
Răsplătită cu numeroase premii şi distincţii, publicaţia Time a desemnat-o între cei 100 cei mai influenţi oameni, în 2007. Numeroase cărţi au fost adaptate pentru filme de televiziune.
La sfârșitul lunii octombrie 2014 va fi lansat al treilea volum Blood Magick din trilogia The Cousins O’Dwyer. Aşa că merită să încercaţi să citiți ceva scris de Nora Roberts. Suspansul este asigurat pagină după pagină.
Anca Spiridon și Florina Dinu