Titlu: Adulter
Autor: Paulo Coelho
Editura: Humanitas
An apariţie: 2019
Număr pagini: 256
Paulo Coelho este autorul unor romane de mare răsunet la nivel mondial. Se bucură de o popularitate dificil de egalat.
Romanul Alchimistul (1988) este „unul dintre cele mai importante fenomene literare ale secolului XX”. Această creație în proză tradusă în 67 de limbi i-a adus scriitorului clasarea pe primul loc în listele celor mai bine vândute cărți din 18 țări, un record Guiness, în 2008, pentru cea mai tradusă carte, aceasta fiind inclusă în programa școlară din peste 30 de țări, iar „elevilor fiindu-le oferite ediții speciale”.
Pentru a afla mai multe despre notorietatea și statutul comparabil cu al unui star de cinema al scriitorului brazilian, despre cărțile și viața sa, vă recomand să intrați , dacă nu ați făcut-o cumva deja, pe site-ul său http://www.paulocoelho.com.
O pagină în limba română vă stă la dispoziție. Deloc de neglijat este și blogul scriitorului. Am reținut de aici și faptul că este „primul autor de succes care sprijină nemijlocit descărcarea gratuită a textelor sale.”, fiind „unul dintre cei mai activi scriitori online.”
Florina a lecturat de curând cel mai recent roman al său, „Adulter” (2014) și vi-l prezintă pe scurt.
Anca Spiridon
Adulter
„Pentru că a trăi înseamnă a iubi”.
„Să căutăm mai întâi Dragostea, şi tot restul ne va fi dăruit”.
„Acesta trebuie să fie ţelul nostru pe lume: să învăţăm să iubim”.
Adulter (din fr. adultère, lat. adulterium) – infracțiune care constă în încălcarea fidelității conjugale de către unul dintre soți.
Pornind de la definiţia „adulterului”, nu cred că la baza acestui pas greşit stă numai însingurarea, monotonia, lipsa comunicării în cuplu, scăderea pasiunii și motivele pot continua.
Linda în vârstă de 31 de ani este personajul principal al romanului „Adulter” de Paulo Coelho; după toate aparențele, aceasta este o femeie împlinită: are un soţ minunat care o iubeşte şi care se clasează an de an în topul celor mai bogate „300 de persoane din Elveţia, conform revistei Bilan”. Are doi copii adorabili şi un loc de muncă super bun, „sunt o jurnalistă cunoscută şi lucrez la un ziar respectabil”. Eroina suferă însă de o depresie cauzată de urmărirea unor false valori impuse de mediul ei social și de dorința exagerată de a părea perfectă, care o determină să fie o actriță în propria sa viață.
Reîntâlnirea cu Jacob König, fostul prieten din liceu al acesteia, actualmente un om politic foarte important, în interes de serviciu, căci este nevoită să-l intervieveze, îi trezeşte acesteia amintirile tinereţii. După terminarea interviului, Jacob îi adresează Lindei o invitaţie la prânz pentru zilele următoare, după care o sărută; sărut, pe care nu-l mai „gustase” de ani buni şi care, azi, se dovedeşte a fi benefic pentru starea în care se află.
Acum, ambii erau căsătoriţi şi aveam familiile lor, însă reîntâlnirea o ajută pe eroină să fie mai curajoasă şi mai liberă.
Întâlnirea propusă de Jacob a fost pentru Linda ca un nou început, căci, în suflet, i s-au aprins flăcările iubirii.
„Cine se aseamănă se adună” – sub masca perfecțiunii celor doi foşti iubiţi se ascundea doar nefericire. Ambii duc o viaţă relativ asemănătoare şi poate aceasta este forţa care-i readuce împreună şi-i determină să-şi deschidă sufletele, unul în faţa celuilalt. Oare cei doi simt ceva puternic unul pentru celălalt sau fiecare a găsit în celălalt persoana potrivită care să-i asculte suferinţa?
Apariţia neaşteptată a lui Jacob în viaţa eroinei o transformă pe aceasta într-o altă persoană; Cine e femeia care mă domină când sunt cu Jacob? Oare adolescenta de 16 ani, mereu stăpână pe ea ca o stâncă şi puternică precum vântul a revenit în trupul ei luat în posesie de monotonia fiecărei zile?
Un alt detaliu care mi-a atras atenţia de-a lungul lecturii, a fost trăirea „dragostei” de către personaj. Acest sentiment pur porneşte de la Creator spre noi şi invers. Dragostea se găseşte în orice lucru făcut de noi, dar şi în orice corp din jur: pământ, munţi, soare, stele, zăpadă, fericire etc. Pentru a afla pacea în ceruri, trebuie să aflăm pacea pe Pământ. Fără ea, nu valorăm nimic, iar dragostea pentru Dumnezeu se manifestă prin dragostea de om. Deci, A iubi înseamnă a transforma sclavia în libertate.
Eroina romanului „Adulter” întruchipează femeia zilelor noastre, care, în cele din urmă, reușește să privească viaţa ca pe o continuă transformare condusă de iubire; deşi încercările vieţii sunt multe şi care mai de care mai grele, Linda vrea să-și găsească puterea necesară pentru a depăşi umbra sub care se află, căutând lumina de la capătul tunelului, pentru a se regăsi.
Din această perspectivă semnificația titlului înseamnă pierderea drumului greșit, reîntoarcerea la calea cea adevărată, cea dreaptă, calea iubirii – sensul vieții.
Florina Dinu