Alexandre Dumas (1802-1870) este unul dintre cei mai populari scriitori francezi. Operele sale au fost traduse în aproximativ o sută de limbi şi au inspirat aproape două sute de filme, acestea fiind produse chiar de la începutul secolului XX, odată cu dezvoltarea filmului de ficțiune. Dintre cele mai cunoscute romane ale sale amintim: Turnul din Nesles (1832), Cei trei muschetari (1844), Regina Margot (1845), Contele de Monte-Cristo (1845), Laleaua neagră (1850). A scris romane istorice, piese de teatru, însemnări de călătorie.
Pe harta biografiei scriitorului sunt multe puncte de atracţie. Am reținut doar câteva:
Povestea unui nume
Alexandre Dumas s-a născut în 24 iulie 1802. Numele de familie complet al scriitorului este Dumas Davy de la Pailleterie.
De ce s-a impus totuşi Dumas ca numele literar? Să fie la mijloc o chestiune de rezonanţă fonetică sau o poveste de viață interesantă?
Tatăl scriitorului, Thomas-Alexandre Davy de la Pailleterie s-a distins printr-o carieră militară strălucită. A devenit general la nici 31 de ani, evidențiindu-se în perioada care a urmat Revoluţiei Franceze (1789-1799).
A fost prima persoană de culoare din armata franceză care a primit un asemenea grad militar şi una dintre puţinele din istoria lumii occidentale de până atunci care a ajuns la o poziție de o asemenea însemnătate în ierarhia militară.
Numele ascunde însă o idilă exotică demnă de un roman semnat de Alexadre Dumas. Generalul Thomas-Alexandre Davy de la Pailleterie s-a născut de fapt în colonia franceză Saint-Domingue – astăzi, Haiti. Părinții lui, bunicii scriitorului, au fost marchizul Antoine-Alexandre Davy de la Pailleterie şi o sclavă cu origini africane – Marie-Céssette Dumas. Tânărul Thomas-Alexandre s-a înrolat în armata franceză în anul 1786, cu numele de familie Dumas. A folosit numele de familie al mamei sale, Dumas, pentru a proteja reputația aristocratică a familiei și i l-a transferat fiului său, viitorul scriitor. Marchizul Antoine-Alexandre Davy de la Pailleterie şi-a pierdut proprietăţile în urma Revoluţiei Franceze, dar fiul său s-a distins printr-o carieră militară de succes servind în armata lui Napoleon.
Așadar gloria numelui Dumas a fost purtată mai întâi de generalul francez, tatăl scriitorului. Alexandre Dumas va desăvârși celebritatea numelui Dumas.
Sub semnul aventurii
Alexandre Dumas, autorul romanului Cei trei muschetari, a trăit într-o perioadă de neliniști politice, în care originile sale amestecate și faptele de vitejie ale tatălui său i-au înflăcărat imaginația, i-au purtat fie noroc fie l-au supus la încercări. În tinerețe a început să lucreze în serviciul ducelui de Orléans, viitorul rege al Franței, Ludovic-Filip, datorită originilor sale aristocratice, dar a luat drumul exilului, în Belgia, odată cu răsturnarea monarhiei și alegerea ca președinte a lui Louis-Napoléon Bonaparte, nepotul lui Napoleon.
În afara slujbei, putem bănui, foarte birocratice, tânărul Dumas publica articole în reviste și scria opere dramatice pentru teatru. Prima sa piesă de teatru aclamată de public, Henric al III-lea și curtea sa, a fost pusă în scenă în anul 1829 pe când Alexandre Dumas avea 27 de ani.
Alexandre Dumas a cunoscut rapid succesul, iar ceea ce câștiga repede și mult risipea la fel de repede și de mult pentru un stil de viață extravagant. Totuși s-a distins prin abilitatea de a intui ceea ce își dorește publicul. A început prin a rescrie una dintre operele sale dramatice ca roman. Ziarele căutau cu febrilitate romane pe care le publicau serial, așa că Dumas a simțit că trebuie să se adapteze rapid la cerințele editorilor și ale publicului. În 1838 publica primul său roman, Le Capitaine Paul.
Fabrica de cărți
Scriitorul a pus chiar și bazele unui centru de producție literară, un atelier în care erau angajați scriitori ca să găsească subiecte și să le transforme în pagini de romane sub conducerea lui Alexandre Dumas. Cel mai cunoscut colaborator al său a fost Auguste Maquet.
Alexandre Dumas, fiul
Alexandre Dumas a avut un fiu care s-a făcut remarcat în literatură. Este cunoscut sub numele de Alexandre Dumas, fiul (1824-1895). Mai puțin cunoscut este faptul că acest fiu celebru ca romancier dar mai ales ca dramaturg, este unul dintre copiii care au rezultat din nenumăratele relații extraconjugale ale scriitorului Alexandre Dumas. Tatăl și-a recunoscut fiul, i-a oferit o educație aleasă și l-a ajutat în cariera sa literară, după ce l-a despărțit însă de mamă, o croitoreasă de rând. Durerea acesteia l-a marcat și l-a inspirat pe tânărul Dumas. Este autorul romanului Dama cu camelii publicat în anul 1848. Subiectul cărții a fost adaptat în 1853 de compozitorul Giuseppe Verdi pentru opera La traviata și conturează destinul tragic al unei femei.
Ca să aflați mai multe despre activitatea literară a lui Alexandre Dumas, tatăl, vă invit să citiți recenziile pentru Cei trei muschetari și Povestea Spărgătorului de nuci.