Notă: Articolul a fost publicat inițial în pagina Vești bune și răsfăț.
Pentru mine American Assassin, filmul care va debuta în cinematografe vineri este mai mult decât o premieră. Este ca și cum un puternic asalt al noutăților în ceea ce mă privește și o detonare de inaugurări s-au derulat rapid în fața mea din momentul în care mi-am propus să fac o sinteză a informațiilor despre acest film bazat pe un bestseller.
Cartea
Dar să începem cu cartea. De câteva zile citesc la ea. Este voluminoasă și nu este o noutate. Cartea. Dar este o noutate pentru mine că citesc, dacă s-ar putea fără oprire, o carte intitulată American Assassin. A fost publicată în 2010 și îi aparține scriitorului american Vince Flynn. Nu este tradusă în limba română, dar cine se sinchisește de acest amănunt, când scriitorul are capacitatea să redea infinitezimal orice este pus în mișcare. Tot acest tumult de mobilitate fizică se întrepătrunde cu tensiunea mentală, cu gândurile neclintite, încăpățânate sau dimpotrivă scrupuloase, concentrate, pătrunzătoare ale personajelor. Cuvintele aproape că te fac să simți cum fiecare fibră a mușchilor își schimbă poziția dar la fel de bine te fac să simți tensiunea fiecărui gând. Cred că este una dintre calitățile cărții la care se adaugă subiectul îndrăzneț, chiar incomod și de maximă actualitate – recurența atacurilor teroriste inițiate de islamiștii radicali. Personajul principal este de asemenea unul de succes. Inițial, nimic nu-l recomandă ca viitor agent secret american de elită decât dorința nestrămutată de a pedepsi, felul lui de a lua totul personal, în ciuda prescripțiilor oficiale. Completați cu programe strategice și extrem de selective, planuri, misiuni și operațiuni secrete, intrigi politice, răpiri, atacuri și confruntări militare pe care le regăsim în toate cele șaisprezece cărți ale seriei, avându-l protagonist pe același agent secret american Mitch Rapp.
American Assassin nu este primul roman dintr-o serie de opere de succes, dar este primul în cronologia acțiunilor care compun povestea/agenda lui Mitch Rapp. Personajul este foarte popular printre iubitorii de thrillere cu subiect politic, militar, dar poate avea un defect de fabricație major pentru cititorii versați, tocmai în această carte în care ia naștere și în care nu este decât un asasin. Scriitorul a izbutit totuși să sugereze o versiune plauzibilă a celor care acționează pentru a ucide, nu din plăcere sau gust pentru bani ci dintr-o convingere, având un crez moral chiar. Teroriștii islamiști sunt de neoprit și ridiculizează activitatea serviciilor secrete, deci ce anume îi poate opri și cine? Mai întâi acestea trebuie să acorde timp, să înțeleagă. Dacă continuă să urmeze vechile metode nu vor reuși, este ceea ce pare a transmite indirect Vince Flynn, preocupat să demonteze mecanismul uman din toate, chiar și din actul terorist, mai mult decât orice, cel puțin în această carte, pe care o citesc acum. Nu insistă literar asupra teoriei sale, concentrează mult și într-adevăr aici pot interveni cei care îi aduc imputări. Ar fi putut proceda altfel, dezvolta mai mult în această carte psihologia personajelor, planul studentului sau al angajatei CIA care îl recrutează, contextul politic, dar a procedat în același fel al său, iute și disparat, dornic de acțiune, care de altfel este și maniera protagonistului. Acesta din urmă ar putea fi unul dintre noi? N-aș prea crede. Mai bine zis unul dintre noi care ne dă de gândit, cu un halou romantic și înzestrat cu stoicism, poate cu prea mult pentru a fi convingător.
Veți găsi toate detaliile pe site-ul oficial al autorului.
Filmul
După șirul de tragedii din viața sa, pierderea părinților într-un accident rutier și a logodnicei într-un atac terorist, Mitch Rapp își pregătește răzbunarea și în cele din urmă atrage atenția CIA asupra sa. Deși nu are experiență militară, Irene Kennedy, omul din cadrul agenției care îl recrutează, crede că Mitch poate deveni o armă letală împotriva terorismului. Veteranul Stan Hurley este ales să-i fie instructor și apoi cei doi vor face echipă în misiunile secrete care li se vor încredința.
Dacă este ceea ce trailerul lasă să se vadă atunci filmul prezintă puțin diferit biografia lui Mitch Rapp îndeajuns să nu insiste asupra intenției scriitorului de a construi un personaj principal meticulos, imbatabil, care nu este creația sistemului și nu înghite tot ceea ce acesta oferă. Există și riscul de a se îndepărta de la critica evidentă adusă de scriitor, prin personajul său, sistemului, unul depășit, limitat, care nu poate folosi îndeajuns potențialul uman. Filmul însă pare a-l face pe Mitch Rapp mai verosimil, cu fisuri în profilul de semizeu descris în carte. Vom vedea însă, dacă așa stau într-adevăr lucrurile, după vizionarea filmului.
Dylan O’Brien (Thomas într-un alt film bazat pe o altă carte de succes, The Maze Runner) a fost distribuit în rolul lui Mitch Rapp, după un lung șir de nume de actori care s-au tot vehiculat din 2008, de când scriitorul a acceptat ideea CBS Films ca seria să fie adaptată pentru film. Dylan O’Brien nu este întocmai întruchiparea fizică a eroului din carte, dar are vârsta potrivită și alura tinerească ușor inocentă și indiferentă, care poate păcăli. Regia i-a revenit în cele din urmă, după alte participări, lui Michael Cuesta, binecunoscut pentru filmele sale independente, iar scenariul a trecut și el prin transformări repetate. Rolul mentorului Stan Hurley i-a fost atribuit actorului Michael Keaton (dacă vă amintiți de Batman, un film din 1989 regizat de Tim Burton), iar actrița Sanaa Lathan interpretează rolul directorului adjunct CIA, Irene Kennedy, filmul sporind importanța personajului. Multă adrenalină, efecte speciale și acțiune, iată ce ne promite ecranizarea.
Scriitorul Vince Flynn
Dintr-un film care trebuia să încununeze activitatea unui scriitor, American Assassin comemorează pe 15 septembrie, data premierei, activitatea unui scriitor. Poate nu foarte cunoscute în România, biografia și ascensiunea lui Vince Flynn întrec atât cartea cât și filmul. S-a luptat cu dislexia și a devenit un scriitor de succes, dar nu a reușit să învingă cancerul. Chiar dacă nu a trăit decât 47 de ani, trecând în neființă în 2013 și neputând deci să se mai bucure de premiera filmului bazat pe cartea sa, totuși Vince Flynn rămâne foarte atașat de fibra dură din care este construit eroul său.
După ce a finalizat în 1988 studiile universitare în economie, se angajează în industria alimentară ca specialist în vânzări și contabilitate. În 1990 părăsește compania la care lucra pentru a intra în Marina Statelor Unite, dar este respins din cauza problemelor medicale pe care le-a avut în perioada de creștere.
În timp ce încearcă să primească o derogare îi vine ideea să scrie o carte. De altfel mărturisește cum subiectul cărții începe să i se deruleze în minte, în timp ce făcea jogging și gândul l-a purtat către un prieten care a fost împușcat mortal în Washinton, D.C., cu câteva veri în urmă. Cartea care i-a produs descurajare, dar și iluminare asupra modului în care funcționează sistemul guvernamental a fost The Government Racket: Washington Waste from A to Z de Martin L. Gross.
Revine ca angajat într-o companie imobiliară lucrând în timpul liber la cartea sa. După doi ani ia hotărârea să se dedice total visului său de a scrie o carte. Demisionează, se mută în statul Colorado și lucrează la ceea ce avea să devină Term Limits (prima sa carte publicată în 1997). Pentru asta scrie în timpul zilei iar noaptea lucrează ca barman. După cinci ani și șaizeci de scrisori de refuz din partea editurilor se decide să-și publice singur cartea. Scriitorul a riscat și bine a făcut pentru că după numai o săptămână de la publicarea cărții va avea un agent dispus să ia în serios succesul obținut cu prima sa carte și un contract cu o editură pentru alte două romane.
În 1999 publica prima carte din seria de top dedicată agentului Mitch Rapp. Seria este în prezent dusă mai departe de Kylle Mills și a fost considerată profetică, prefațând răspândirea atacurilor teroriste în lumea întreagă. Iar dacă stăm să ne gândim că în 1999 a apărut prima carte din serie, iar în 2001 avea loc unul dintre cele mai șocante atentate, mult mai explicite decât cel invocat în romanul American Assassin – 21 decembrie 1988, bomba care a ucis 259 de pasageri, echipajul din cursa aeriană Pan Am Flight 103, precum și 11 oameni de la sol, atunci probabil că așa și este.
Citiți pe blog și: Asasin American – a fost lansată versiunea în limba română a celebrei cărți scrise de Vince ; recenzia cărții Asasin american – Vince Flynn