Titlul: Anne Frank trădată
Autor: Gerard Kremer
Editura: Rao
An apariție: 2021
Număr de pagini: 2016
Anexa secretă – informații nedezvăluite
În 1943, a venit pe lume Gerard Kremer junior, care, după ce va ieși la pensie va dezvălui lumii întregi informațiile nedezvăluite și necunoscute despre Anexa secretă, locul în care opt clandestini, printre care și familia Annei Frank, s-au ascuns din calea naziștilor. Aceste secrete au fost povestite lui Toos, soția scriitorului, chiar de socrul acesteia, Gerard senior. Spre sfârșitul vieții, bătrânul și-a deschis sufletul în fața nurorii sale, istorisindu-i tortura pe care a îndurat-o în scurta sa perioadă de captivitate.
Familia Kremer – gest umanitar
Gerard senior și soția sa Bep s-au mutat în clădirea de birouri impunătoare din intersecția dintre Westermarkt și Keizersgracht, după ce bărbatul a obținut postul de îngrijitor.
Pe 1 iunie 1942, două etaje ale clădirii au fost eliberate numaidecât pentru ca militarii nemți să se instaleze aici. Tot în această perioadă, Bep a aflat că este însărcinată, iar evreilor le-a fost interzis să mai circule cu tramvaiul și chiar erau obligați să poarte pe haine, la vedere, o stea galbenă, steaua lui David.
În subsolul clădirii, nemții au adus cantități enorme de alimente, în ciuda faptului că multe familii o duceau greu, fiind la limita sărăciei. După descoperirea comorii alimentare, Gerard a luat legătura cu doctorul Lam, omul cu care se putea sfătui în orice privință.
Doctorul și îngrijitorul au decis să sustragă din alimentele de la subsol și să le împartă celor ce nu au. Până la urmă, nemții furaseră produsele de la evrei, iar acum, într-un fel sau altul, trebuiau restituite păgubiților.
Pe 22 ianuarie 1943, Bep l-a adus pe lume pe Gerard junior, un băiat sănătos tun și foarte frumos.
Regulile ce-i vizau pe evrei s-au înăsprit. Astfel, evreii nu mai aveau voie să conducă, să dețină afaceri, să meargă în parc sau la cinematograf sau să folosească telefonul.
Tot la îndemnul doctorului Lam, Gerard a decis să adăpostească în clădirea de birouri 10 fugari evrei.
Gerard a fost anunțat că în clădirea unde lucra și trăia va mai locui o familie. Era vorba despre colonelul Wehrmacht cu soția și copilul său. Nou-veniții vor locui la etajul cinci, ceea ce presupune că vor fi zi și noapte prezenți în clădire, îngreunându-i protagonistului misiunea de a lua alimente din subsol, dar și de a avea grijă de fugarii pe care îi adăpostea.
În serile în care colonelul și soția sa mergeau la petreceri, fiul acestora Helmut rămânea la Gerard, jucându-se cu juniorul. În lipsa acestora, clandestinii puteau ieși din ascunzători pentru a-și întinde puțin picioarele pe holurile clădirii.
Trădare
La începutul lui septembrie 1944, Gerard a fost arestat. În paralel și doctorul Lam a stat după gratii, interogat pentru câteva zile, apoi eliberat. După arestarea bărbatului, clandestinii din clădirea impunătoare au fost mutați într-o altă locație.
Pe 22 octombrie 1944, cu hainele zdrențuite și bătut măr că de-abia se mai putea ține pe picioare, Gerard a revenit acasă.
De-a lungul acestei opere, Ans van Dijk (Ans de Jong) apare episodic, însă a fost una dintre cele mai mari trădătoare ale poporului evreu. I s-a oferit o identitate nouă, plus casă și 7,50 florini pentru fiecare evreu raportat.
Pe 14 ianuarie 1948 a fost condamnată la moarte și împușcată.
Gerard senior a susținut mereu că această femeie îl trădase atât pe el, cât și pe locatarii Anexei secrete.
Persoanele care se ascundeau în Anexă au fost trădate telefonic de către o femeie. În august 1944, nimeni nu mai avea telefon, cu excepția clădirii în care lucra Gerard. Ceea ce rezultă că apelul a fost efectuat de la etajul trei al clădirii, etaj pe care Ans van Dijk îl frecventa săptămânal.
Gerard senior a decedat la Amsterdam, în data de 21 mai 1978, la vârsta de 68 de ani.