Titlul: Autoboyografie. O poveste despre noi
Autori: Christina Lauren
Editura: Leda
An apariție: 2021
Număr de pagini: 384
Visând să scrie o carte
Tanner Scott s-a transferat la Liceul Provo cu doi ani și ceva în urmă. Aici, a conturat o prietenie frumoasă cu Autumn. Insistențele fetei l-au făcut să se înscrie la Seminar, o activitate la care mulți liceeni doreau să participe și despre care cu toții vorbesc. În cadrul acestui Seminar, cursanții au de realizat o carte în numai patru luni. Inițial, timpul pare a fi suficient, dar găsirea unui subiect senzațional, conturarea acțiunii operei, așezarea în pagină și toate celelalte detalii legate de realizarea unei cărți cer timp și multă atenție. Dar ce contează? Tanner este tipul cu capul în nori și cu vise mărețe care poate realiza orice… verbal.
Sursa de inspirație
În acest semestru, profesorul Fujita îl va avea ca asistent pe tânărul Sebastian Brother, liceanul care în anii trecuți a reușit să scrie o carte excepțională, o adevărată capodoperă citită de mii de persoane. De cum a pătruns în sala de curs, tânărul scriitor a avut puterea de a pătrunde instantaneu și în sufletul lui Tanner, răscolindu-i liniștea și aprinzându-i focul inimii.
Autoarele cărții, Christina Hobbs și Lauren Billings, cele care publică romane de succes sub pseudonimul literar combinat Christina Lauren, ni-l prezintă pe eroul principal astfel: un brunet cu înălțime impozantă și gene pe măsură, semănând leit cu tatăl său. Tânărul are o soră, Hailey, ce a moștenit de la mamă statura, pigmentul și tupeul. Tatăl protagonistului este chirurg cardiovascular, în timp ce mama este programatoare. Un ultim detaliu despre Tanner: este bisexual, iar asta îl face diferit.
Povestea unei iubiri condamnate să rămână subiect de carte
Ajutat de conjunctura școlară, sub pretextul unui sfat pentru viitoarea sa carte, Tanner apelează la Sebastian și uite așa cei doi se apropie mai mult decât ar fi sperat. De notat este faptul că eroul reușește să își deschidă sufletul cu ușurință în fața asistentului și chiar îi mărturisește că este bisexual. Am apreciat gândirea deschisă a celor din familia Scott. Aceștia știu despre orientarea sexuală a tânărului și vorbesc liber pe tema acestui subiect. Este evident că acolo unde există înțelegere, comunicare și susținere lucrurile merg ca pe roate, consolidând și mai puternic temelia unei familii unite.
Tanner, cu chiu, cu vai, a găsit un subiect bun pentru opera sa. Va scrie povestea sa și a lui Sebastian, folosind alte nume pentru personajele principale, dar și pentru cele secundare.
Într-un moment de sinceritate, cei doi tineri prind curajul necesar pentru a-și deschide sufletele și a spune lucrurilor pe nume. Atât Sebastian, cât și Tanner simt o atracție puternică unul pentru celălalt, așa că, până la primul lor sărut, este numai o înclinare a capului. Momentul lor de fericire este umbrit însă de faptul că Sebastian urmează să plece într-o misiune de evanghelizare pe durata a doi ani. În acest timp, trebuie să se apropie de Biserică și să atragă noi membri în cultul mormon.
Dacă familia Scott recunoaște orientarea sexuală a fiului și știe despre relația acesteia cu Sebastian, nu putem spune același lucru despre părinții asistentului, fapt pentru care amorezii sunt nevoiți să țină relația la distanță de ochii lumii și să-și consume momentele de pasiune prin diferite ascunzători. Relația protagoniștilor nu are niciun viitor atâta timp cât teama și minciuna stau la mijloc. O simplă aluzie la orientarea gay, și familia lui Sebastian i-ar reteza acestuia orice legătură cu lumea din afara regulilor bisericești. Neîncrederea și lipsa susținerii din partea celor dragi îl determină pe Sebastian să se închidă într-o carapace; sfaturile părintești trebuie urmate chiar dacă asta duce la distrugere sufletească. În cazul lui, nimic nu poate fi mai presus decât Biserica și vorba celor ce l-au adus pe lume.
Prin ochii mei
Deși subiectul cărții creează așteptări pentru cititor, iar din el pot deriva multiple zone de explorare pentru scriitor, opera de față nu mi s-a părut spectaculoasă. În opinia mea, colaborarea dintre cele două scriitoare ar fi trebuit să fie un plus pentru proiect, să-i aducă mai multă adâncime și suspans, trăsături care, după mine, definesc un roman de calitate.
Cartea însă, dimpotrivă, nu se remarcă prin nimic deosebit, deși postările de prezentare o recomandă drept o carte nominalizată la prestigioase premii literare, printre care: Goodreads Choice Best Young Adult Fiction 2017, Audible Best of the Year, ALA Rainbow List, 30th Annual Lambda Literary Award. Pentru mine, a devenit obositoare încă de la primele pagini, din cauza lipsei de acțiune, a acelei scântei care să mă atragă și care să mă motiveze să o parcurg cu interes până la final. Tu, dragul meu prieten cititor, nu-mi lua gândul de bun. Citește și trage singur concluziile. Nu toți suntem la fel și cu atât mai puțin nu toți gândim sau iubim la fel!