Titlul: Bărbații inteligenți nu au nevoie de amante
Autor: Andrei Vulpescu
Editura: Bookzone
An apariție: 2016
Număr pagini: 312
În cartea sa, Bărbaţii inteligenţi nu au nevoie de amante, Andrei Vulpescu împarte şi dezbate cu cititorii săi părerile proprii despre anumite subiecte precum: relaţia, sexul şi dragostea, fidelitatea, femeia, gentlemanul, cuplul, iubirea şi fericirea.
Relaţia este ca un copil – creşte constant
În viziunea acestuia Relaţia este ca un copil – creşte constant. De cele mai multe ori, oamenii sunt comozi, le place să fie hrăniţi, alintaţi, îmbrăcaţi şi chiar spălaţi. Sunt foarte comozi, aşteptând de la partener să depună toate eforturile pentru a aduce fericirea şi bucuria în cuplu. În aceste condiţii, niciunul dintre parteneri nu este sclavul celuilalt, fiecare trebuie să depună un minimum de efort, fără a aştepta primul pas din partea celuilalt, ca relaţia să meargă pe drumul la care visează fiecare.
Femeia trebuie să fie femeie
Femeia trebuie să fie doamnă în societate, gospodină în bucătărie şi curvă în pat. Pornind de la această zicală străveche, naratorul consideră că reprezentantele sexului frumos trebuie să ştie să se comporte în societate, deci să fie doamne şi femei nimic mai mult. În concluzie, femeia trebuie să fie femeie… şi atât.
Poţi face dragoste din prima!
Când vine vorba de sex, mulţi îl privesc chiorâş, considerându-l ceva urât sau mai grav, un păcat. Plăcerea este interzisă câtă vreme nu are drept finalitate perpetuarea speciei. De partea cealaltă, dragostea constă în conectarea a trei planuri şi anume: fizic, energetic şi spiritual. Adevărata dragoste constă în contopirea cu celălalt, iar cele două suflete se transpun într-unul singur. Naratorul ţine să sublinieze la acest capitol: cred că poţi face dragoste şi fără să iubeşti persoana respectivă. Poţi face dragoste din prima!
În zilele noastre, senzualitatea şi romantismul au devenit iluzii, căci banii şi statutul primează. Cu toţii visăm şi alergăm după iubirea necondiţionată, dar ajungem să ne minţim singuri, deoarece sunt noţiuni imposibile, minciuni cu care ne îmbătăm zilnic. De aici am ajuns să face sex grăbit, mecanic, în scârbă şi chiar să-l desconsiderăm.
Sexul de împăcare şi rutina în cuplu sunt doar două din subiectele cărora naratorul nu le dă avânt, nefiind de acord cu ele.
Indiferent de vârsta pe care o au, bărbaţii vor ca partenerele lor să le fie mamă, prietenă şi terapeut. Astfel, simţindu-se în siguranţă, protejat şi ascultate, bărbatul prinde încredere şi putere pentru a depăşi orice situaţie.
Întrebarea: „Poţi să înşeli când iubeşti?” deşi pare simplă, poate ridica multe semne. Dacă vă consideraţi capabili să daţi un răspuns, argumentaţi-l!
Trei componente extrem de importante ale iubirii
Iubirea are trei componente extrem de importante – intimitatea, pasiunea şi angajamentul. O iubire adevărată este cea care conţine toate cele trei elemente. Iar dacă ele există, adulterul este imposibil.
Un bărbat care nu are amante este un mascul care se respectă. Bărbaţii inteligenţi îşi aleg femei inteligente, iar în cazul în care fac o alegere greşită, ştiu să pună punct şi să meargă mai departe cu capul sus, fără regrete. Aşa se poate descrie un bărbat cu coloană vertebrală, un bărbat adevărat care ştie ce vrea de la viaţă, iar atunci când greşeşte este capabil să-şi recunoască vină şi să şi-o asume.
Un alt subiect tabu este acela legat de femeile şi bărbaţii care înşeală. Sunteţi de acord cu zicală că Toţi bărbaţii calcă strâmb, e doar o chestiune de timp?
La polul opus stă fidelitatea. Acest sentiment nobil nu este o religie, nu este o impunere socială sau un trend, fidelitatea este o opţiune personală. TU alegi să te respecţi pe TINE şi prin ricoşeu reuşeşti să-l respecţi şi pe celălalt.
Cu dedicație pentru femei
Un alt capitol interesant este acela dedicat femeilor şi bărbaţilor. O femeie mişto se poate defini, în viziunea naratorului, după următoarele criterii: să fie vie, inteligentă, jucăuşă, iubitoare. Odată ce îndeplineşte aceste plusuri, ea nu se va plictisi niciodată în cuplu deoarece ştie să-şi aleagă partenerul ideal alături de care să fie împlinită şi mulţumită. Aceste femei ies în evidenţă prin modul lor de a fi, deci sunt mame, metrese, iubite, prietene şi unice. Adevăratele reprezentante ale sexului frumos au fantezii, în timp ce oglinda le este adevăratul duşman, deci nu bărbaţii sau timpul.
O femeie pe picioarele ei este o femeie care are ca atu siguranţa.
Cu dedicație pentru bărbați
Acum, a venit rândul bărbaţilor să fie prezentaţi. Un bărbat criticat şi cicălit se închide în el, devine tern, stima lui de sine se sparge în mii de cioburi, iar cu timpul începe să caute soluţii de ieşire din criză. Principala soluţie – ieşirea din relaţie şi căutarea unei femei care îl admiră pentru ceea ce este. Cu alte cuvinte, cum se va purta o doamnă cu alesul său, aşa îl va avea.
Mulţi bărbaţi nu înţeleg un lucru elementar – nu te naşti bărbat, bărbat devii! Ca să ajungi bărbat, ai nevoie de muncă susţinută – de dezvoltare, de învăţare, de înţelegere …de experienţe multiple şi variate.
Un bărbat trecut prin viaţă ştie ce înseamnă asumarea, ştie ce înseamnă tentaţia, ştie ce înseamnă angajamentul, intimitatea sau aventura.
Ca să înţelegem mai bine diferenţa dintre băiat şi bărbat, naratorul a exemplificat aceşti termeni pe înţelesul tuturor.
În încheierea acestui subiect despre bărbaţi şi femei, vă prezint un citat care pe mine m-a impresionat şi din care am tras anumite concluzii: Bărbatul adevărat nu vrea o femeie cu care să se culce! El vrea o femeie lângă care să se trezească!
Viața în doi
Dacă am trecut în revistă subiectul femeie şi bărbat, să trecem la un nou segment al vieţii şi anume cuplul. Pentru a menţine o relaţie este nevoie de iubire şi blândeţe nu luptă şi caznă. Cel mai mare duşman al unui cuplu este gelozia. Din cauza acestui sentiment necurat, multe relaţii au fost destrămate, multe cupluri nu au mai continuat ceea ce părea a fi o reuşită.
Cam asta înseamnă iubire – să îl cunoşti pe celălalt, să ai încredere în el, să-l descoperi, să-l laşi să te descopere, să construieşti un univers împreună, să te deschizi total. Asta nu implică orbire sau prostie, ci raţiune pură şi asumare. Orbirea apare doar în perioada hormonală. În iubire nu mai eşti orb, ci vezi foarte bine şi, mai ales, ştii foarte bine ce trăieşti.
Noţiunea de suflet pereche este hilară, căci sufletul pereche este echivalentul unui drog, frate geamăn cu dezamăgirea. De-a lungul vieţii întâlnim mai multe suflete pereche în funcţie de perioadă, de priorităţi și de dezvoltarea noastră ca oameni.
Relaţiile de lungă durată au nevoie de smerenie din partea partenerilor. Smerenia reprezintă temelia unui cuplu stabil, de viitor.
Un alt factor negativ asupra vieţii de cuplu este lenea: Lenea este marele duşman al iubirii! Iubirea este creaţie, curgere, imaginaţie, dezvoltare, exprimare… nu băltire! Iubirea este acţiune, nu luptă! Acţiune, nu competiţie!
În iubire trebuie să faci, nu să stai! Dacă stai, iubirea continuă să curgă… pe lângă tine! Nu poţi să spui „lasă că te iubesc mâine” atunci când partenera vrea să fie iubită acum.
În spatele geloziei stau mai multe cauze pe care ţin să vi le prezint şi vouă, dragi cititori: self esteem scăzut; instabilitatea emoţională; sentimentul de nesiguranţă şi posesivitate; dependenţa de partener; sentimentul de inadecvare în relaţii (teama că nu eşti suficient de bun pentru celălalt); teama că vei fi părăsit/ă sau că nu vei fi iubit/ă destul.
Fericirea în sensul libertății
În concluzie iubirea înseamnă încredere, gelozia înseamnă nesiguranţă. În timp ce a fi fericit este echivalent cu a fi liber.
Reţeta fericirii nu se caută în cărţi sau pe internet deoarece acest secret se află în sufletul fiecăruia dintre noi.
În încheierea acestui volum, naratorul prezintă cititorilor săi două întrebări importante pentru dezvoltarea fiecărei persoane în parte: Cum arată un om puternic? Tu cum te vezi? Vă îndemn să răspundeţi sincer acestor întrebări, apoi puteţi compara răspunsurile cu viziunea naratorului.
Acestea fiind spuse, mă bucur că am mai bifat o carte semnată de Andrei Vulpescu. V-o recomand cu drag! Cu toţii avem câte ceva din experienţele de viaţă şi profesionale ale lui Vulpescu. Și să citim despre alte titluri incitante ale autorului pe blogul Cărțile Tinerilor.