Titlul: Povești
Autor: Fraţii Grimm
Editura: Cartex
Număr pagini: 160
Tinerețe… fără bătrânețe!
Demult, trăia un bătrânel răpus de anii grei ce-i stăteau în spate; privirea îi era tulbure, auzul îi era slab în timp ce genunchii îi tremurau la orice mişcare fie ea cât de mică. Nici când stătea la masă, omul nu o ducea mai bine; ciorba îi cădea din lingură, iar uneori mâncarea din gură îi scăpa pe jos. Acest comportament involuntar i-a scârbit pe fiul şi pe nora omului nostru şi astfel, cei doi au decis să nu-l mai ia pe bătrânel cu ei la masă, şi să-l pună într-un colţ, lângă vatră.
Din acea zi, bătrânelul a primit mâncarea într-un vas de lut, dar nu era suficientă încât să-i potolească foamea. Din când în când, acesta mai arunca câte o privire la masa plină cu bucate alese şi din ochi îi porneau şiroaie de lacrimi amare.
Adevărul îl spune un copil
Într-o zi neagră, din cauza unui tremurat puternic, strachina de lut i-a scăpat pe jos, bătrânelului, spărgându-se. Văzând una ca asta, nora sa l-a certat, însă omul nostru nu a mai avut puterea să rostească nici un cuvânt, lăsând doar oftatul să se audă. Rămas fără vasul din care mânca, fiul şi nora i-au cumpărat bătrânelului pe câteva părăluţe, o strachină din lemn.
Într-o seară, cu toţii s-au strâns în odaie în timp ce nepoţelul, un pui de om de vreo patru anişori, se juca cu nişte scânduri. Văzându-l, tatăl său l-a întrebat ce face acolo. Răspunsul pruncului nu a întârziat să apare: Fac şi eu o covăţică – îi răspunse copilaşul – din care să mănânce tata şi mama, când n-or mai fi în putere, ca bunicu’!…
După acest moment tensionat, părinţii copilului au realizat adevărul, s-au privit câteva clipe după care i-a podidit plânsul. Din acea clipă, l-au poftit din nou pe bătrân la masă cu el, iar dacă se mai întâmpla să verse mâncarea pe jos, nimeni nu-l mai certa.
Comportamentul copiilor oglindește faptele părinţilor
Povestea „Bunicul şi nepotul” de Fraţii Grimm este încărcată de o sensibilitate fără margini, şi, în acelaşi timp, de un adevăr dureros; trecerea anilor ne va aduce bătrâneţea, cea mai umbroasă perioadă a vieţii care are pentru orice om zeci de surprize, unele neplăcute: ne vor scădea vederea şi auzul, părul ne va albi, ne vor tremura mâinile şi picioarele, într-un cuvânt ne vom schimba radical. Acest fapt nu poate fi luat în derâdere căci cu toţii ne vom întâlni cu bătrâneţea.
Un alt aspect pe care l-am extras din acest text este educaţia adică faptele părinţilor sunt oglindite de comportamentul copiilor, deci pruncii vor încerca mereu să copieze comportamentul părinţilor lor, fapt pentru care, dragi părinţi, vă îndemn să vă îndemnaţi copiii să citească, să fie corecţi, cinstiţi şi mereu să spună adevărul şi numai adevărul, la rândul dumneavoastră, să procedaţi la fel!
Fraţii Grimm au oferit publicului larg o adevărată comoară literară ce are puterea de a sensibiliza orice om fie el şi cu o inimă de piatră; fapt pentru care mi-am propus să vă prezint o mare parte din operele acestor genii literare, aşa că, fiţi cu ochi-n patru, că în următoarele zile vă vom prezenta titluri mai puţin cunoscute semnate de Fraţii Grimm. Eu mă declar o iubitoare înflăcărată a operelor celor doi germani.