Titlul: Călătoria Cilkăi
Autor: Heather Morris
Editura: Humanitas
An apariție: 2020
Număr de pagini: 416
Condamnare după condamnare
Imediat după ce a împlinit 16 ani, Cecilia Klein, poreclită de prieteni Cilka, a fost adusă în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau. La 18 ani, înainte de a fi eliberată, a fost acuzată de colaborare cu inamicul și de spionaj. Aceste acuzații i-au adus o nouă condamnare, de 15 ani, la muncă silnică. Doar pentru faptul că, în cazul celei de-a doua condamnări, își putea calcula anul eliberării, chinurile eroinei aveau oare să fie mai ușor de suportat?
Lagărul din Gulagul Vorkuta, Siberia
Alături de femei, bărbați și copii, Cilka a ajuns într-un alt lagăr, dincolo de Cercul Polar, în Gulagul Vorkuta, Siberia. Acel loc al groazei îi va fi casă pentru următorii 15 ani. De bine, de rău, o are alături pe Josia, o tânără cu care s-a împrietenit în trenul care le-a adus în locul de detenție.
Singurul aspect bun al lagărului siberian este faptul că prizonierii aveau propriul pat, fără a fi nevoiți să-l împartă cu o altă persoană. În schimb, hrana era săracă și fără gust.
În noul lagăr, identitatea Cilkăi era 1-B494, număr scris pe o cârpă ce trebuia cusută pe căciulă, dar și pe haină, într-un loc vizibil. La sosire, nou-venitele au primit doar străchini pentru mâncare, fără tacâmuri. Dacă supa putea fi băută, terciul era consumat cu degetele. Cantina nu dispunea însă de locuri suficiente, așa că unii deținuți erau nevoiți să mănânce în picioare.
Picătura de bunătate dintr-un ocean de brutalitate
Cilka și Josia sunt repartizate într-o mină de cărbune. Aici, vor munci pentru a-și ispăși pedeapsa.
Protagonista iese mereu în evidență datorită capacităților sale intelectuale și a calităților umane, așa că i se propune să lucreze în spitalul lagărului. Aici, le va ușura oamenilor suferințele alături de medicul Elena Gheorghievna.
Eroina cărții nu-și poate uita trecutul și viața petrecută în „celălalt loc”, adică în lagărul Auschwitz. Adesea cade pe gânduri, readucând la viață episoade marcante din locul suferinței și al speranței, un loc care a maturizat-o din clipa în care a pășit în el.
La spital, Cilka trece peste obiecțiile unui medic și salvează un bolnav condamnat la moarte. Fapta sa bună nu va fi pe placul medicului cu suflet hain, iar acesta o va îndepărta. Următorul loc de muncă al Cilkăi este la maternitate.
Cilka i-a îngrijit apoi pe bolnavii de tifos, o boală contagioasă, și chiar i-a asistat pe cei care își dădeau ultima suflare. Ca o luptătoare, nu s-a dat în spate în fața provocărilor venite odată cu locurile sale de muncă, indiferent de primejdiile care o așteptau la tot pasul.
Celălalt lagăr o bântuie pe protagonistă mai ceva ca un coșmar din care nu se poate trezi. Simțindu-se atașată de doctorița Elena, Cilka își deschide sufletul, dezvăluindu-i cei trei ani petrecuți la Auschwitz.
Deși este o luptătoare, eroina are și momente de cumpănă în care preferă să se ascundă. De exemplu, acceptă să fure medicamente din spital și să i le dea Hannei, colega sa de baracă, pentru ca aceasta să nu divulge identitatea ei celorlalte tinere și faptul că a fost la Auschwitz. Consideră că dezvăluirea acestui secret va aduce din partea colegelor milă, compasiune, apreciere, dar și ură, dușmănie, răceală și evitare.
Pentru a doua oară, fetița comandantului Alexei Demianovici ajunge pe mâinile Cilkăi. Cu aceleași dragoste și devotament, protagonista îi oferă îngrijirile medicale de care copila are nevoie. Drept mulțumire, mama bolnavei îi dezvăluie Cilkăi că va pune o vorbă bună pentru eliberarea ei, însă protagonista vine cu o altă ofertă: vrea ca cele eliberate din lagăr șă fie colegele sale Josia și Natia.
Un exemplu de curaj
Chiar dacă este o biată prizonieră chinuită și neajutorată, Cilka are puterea de a-i atrage pe bărbați și chiar să fie iubită pentru ceea ce este nu pentru sex. Alexander, omul a cărui privire îi amintește de prietena sa Gita, i-a mărturisit că s-a îndrăgostit de ea. Printre atâtea vieți curmate și chinuri îndurate, a sosit timpul ca protagonista să viseze la viitor și să simtă că trăiește cu adevărat.
Cilka va rămâne pentru totdeauna un exemplu al curajului. Această tânără a asistat la cele mai crude episoade producătoare de suferință pentru a supraviețui. Cilka va domni peste omenire ca un adevărat erou, nu ca un personaj dintr-o carte de pe un raft de bibliotecă.