Dumbrava minunată – Mihail Sadoveanu
Dumbrava minunată este una dintre cele mai populare cărți clasice pentru copii din literatura noastră. Prezintă mai puține dificultăți ridicate de limbaj, dacă ar fi să o comparăm cu Amintirile din copilărie, iar în ceea ce privește personajele și întâmplările… ce copil nu și-ar dori-o ca prietenă pe Lizuca și ca prieten pe cățelul Patrocle și ce copil nu ar fi atras de o asemenea aventură. Situația este grea, dar fetița are o fire hotărâtă și întreprinzătoare. Pornește de una singură la bunici, pentru că nu mai suportă să stea o clipă lângă noua sa mamă, a doua soție a tatălui său. Aceasta oricum nu o suferă și cum nici fetița nu scapă nicio ocazie să intre în bucluc, decide că este mai bine pentru ea să se întoarcă însoțită doar de cățelul Patrocle, la bunicii materni, cei care o crescuseră. Ei, dar peripețiile prin care trece în drumul ei spre casa bunicilor și mai cu seamă personajele, care mai de care mai fantastice, întâlnite în trecerea ei prin Dumbrava Buciumenei, reprezintă partea minunată, nemuritoare din carte. Oare a visat sau a fost într-o parte a lumii nevăzute de adulți?
Heidi, fetița munților – Johanna Spyri
Lectura cu valențele ei etice, educative, intelectuale nu ar fi nimic pentru un copil dacă în ea nu există măcar o fărâmă de joc și năzdrăvănie. Și ce carte ar putea să adune la un loc pofta de joacă și de zbenguială a copiilor cu îndemnurile la învățătură și exemplele de bunătate decât Heidi, fetița munților. Poate nu este Heidi un model de ordine și cumințenie, nici situația ei nu este una veselă și nici nu are cele mai frumoase jucării, dar mica ștrengăriță desigur va fi unul dintre copiii din cărți cu care copiii-cititori se vor împrieteni ușor. Creatoarea lui Heidi, scriitoarea Johanna Spyri ajutată de fetița pusă pe șotii are grijă să-i convingă pe micii cititori că viața în mijlocul naturii este la fel de interesantă și palpitantă ca și viața la oraș, dacă știi să te distrezi și ai o fire curioasă și deschisă. Inocența și inteligența fetiței ar face și pietrele să râdă, darmite un copil. Ea este un dar pentru bunicul său, un bărbat pe care loviturile vieții l-au făcut urâcios și aspru, este o binecuvântare pentru o familie nevoiașă, o prietenă devotată pentru Clara și un model pentru tânărul Peter, păstorul de capre, pe care îl învață să citească.
Alice în Țara Minunilor – Lewis Carroll
Poate că nici noi, nici copiii nu o să dezlegem răspunsul la întrebarea Pălărierului: „Care-i asemănarea dintre un corb şi o masă de scris?”. Voi ce credeți? Eu am găsit o explicație și am rămas oricum datoare cu câteva completări la recenzia Alice în Țara Minunilor, deci voi încerca să vă lămuresc. Totuși cred că Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll va rămâne o carte pe placul copiilor tocmai pentru că totul în această carte este pe dos. Copiii vor fi primii care i se vor alătura lui Alice într-o țară desprinsă parcă dintr-o casă de nebuni, unde vor simți nevoia să pună lucrurile în ordine. Așa că hai să pornim împreună cu Alice pe urmele Iepurelui Alb, să aflăm unde ne conduce, dezlegând pe parcursul drumeției o serie de exerciții de logică, jocuri de cuvinte, folosindu-ne cunoștințele de cultură generală care s-au încurcat un pic. A, să nu uit, recomand cartea Alice în Țara Minunilor într-o ediție bilingvă română-engleză sau invers. Cartea este un excelent material de exersat limba engleză.
Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia – Selma Lagerlöf
În Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia un băiat neastâmpărat își găsește nașul. Acest naș este un spiriduș capturat și luat în derâdere de băiat. Obligat să recurgă la măsuri extreme ca să se elibereze, micuța creatură îl transformă pe copil într-un prichindel, adică într-o făptură tot atât de mare precum comportamentul de care a dat dovadă. Nils, băiatul care este și el acum cât un spiriduș, pleacă într-o lungă călătorie, având drept mijloc de transport un gâscan din bătătură. Zburătoarei i se face dor de ducă, iar Nils speră să-l găsească pe cel care l-a transformat și să-l roage să-l readucă la vechea înfățișare. Călătoria aceasta îi redă băiatului gustul pentru faptele bune, iar cititorul are parte de o lecție captivantă de geografie, traversează Suedia spre Laponia și află legende despre locurile din nordul continentului european. Să nu uităm că autoarea cărții este Selma Lagerlöf, prima femeie premiată cu Nobel pentru Literatură, o învățătoare ce a conceput cartea drept manual didactic la geografie.
Vrăjitorul din Oz – Lyman Frank Baum
Vrăjitorul din Oz de Lyman Frank Baum este o altă carte clasică pe care copiii vor fi bucuroși să o citească. O fetiță din Kansas, pe care ciclonul o mută cu tot cu casă și cu cățelul Toto în Țara Răsăritului, pune capăt, fără să vrea, domniei Vrăjitoarei celei rele. Odată ce pantofii vrăjitoarei sunt încălțați de Dorothea, începe pentru fetiță o călătorie fantastică în căutarea Vrăjitorului Oz. Fetița speră că vrăjitorul știe să-i spună cum să se întoarcă acasă. Pornește spre el și întâlnește în calea sa trei necunoscuți care îi devin prieteni: Sperie-Ciori (Împăiatul), Tăietorul de lemne (Omul de tinichea) și Leul cel fricos. Și aceștia cred că Marele Oz le poate rezolva problemele, așa că vor face drumul împreună și vor trece, bizuindu-se unul pe altul, prin peripeții spre încântarea și uimirea micilor cititori.
Charlie și fabrica de ciocolată – Roald Dahl
O știre din ziar alimentează imaginația înflăcărată a unui băiețel dintr-o familie strâmtorată. El adoră ciocolata și visează să viziteze cândva Fabrica de ciocolată Wonka. Până atunci Willy Wonka proprietarul fabricii îi îndeamnă pe copii să cumpere ciocolata și să-și încerce norocul: cinci Bilete de Aur se află în ambalajele de ciocolată. Dar cine vor fi cei cinci copii norocoși? Charlie are noroc și trage unul dintre cele cinci Bilet de Aur, câștigându-și dreptul de a vizita fabrica. Ca vizitator se comportă impecabil așa că domnul Willy Wonka îi promite că îi va lăsa moștenire fabrica. Până la acel moment va locui cu familia sa chiar în fabrică.
Cartea de succes a scriitorului Roald Dahl (1916 – 1990) nu ar fi fost așa dacă scriitorul nu ar fi ascultat părerea unui copil. După ce a citit sau a ascultat versiunea inițială a cărții nepotul său i-a spus: „Unchiule Roald, nu-mi place deloc”, iar scriitorul a avut încredere în spusele copilului și a rescris cartea. Ce noroc! Până astăzi cartea Charlie și fabrica de ciocolată este una foarte iubită de cei mici.
Un urs pe nume Paddington – Michael Bond
Un urs pe nume Paddington este o carte foarte năstrușnică cu un protagonist năzdrăvan. Soții Brown adoptă un ursuleț care circulă clandestin cu trenul. Ursulețul venit tocmai din Peru se întâlnește în gara Paddington cu această familie milostivă și devine un membru al ei. Deși este foarte stângaci, ursulețul, pe care familia îl numește după gara unde a fost găsit, are mereu intenții bune. Stângăciile sale le vor da de furcă celor care l-au adoptat și îi vor face pe cei mici să râdă mult. Sursa de inspiraţie a scriitorului Michael Bond (1926 – 2017) a fost un ursuleţ de jucărie de pe poliţa căminului din micul său apartament, situat în apropierea pieţei Portobello din Londra. Jucăria fusese cumpărată cu scopul de a fi oferită cadou în ajunul Crăciunului soţiei sale. L-a botezat Paddington.
Desene Nărăvașe – Italo Calvino
O operă deosebită care îi va antrena pe copii în lumea colorată a Lodolindei este cartea intitulată Desene Nărăvașe scrisă de Italo Calvino (1923-1985). Lodolinda își exprimă stările prin culori și desene, iar când îl întâlnește pe Federico, un băiețel, între cei doi se va da o bătălie pe hârtie. Fiecare dintre cei doi copii încearcă cu ajutorul desenelor sale să îl răpună pe celălalt. Paginile cărții sunt ilustrate minunat, făcând povestea Desenelor nărăvașe și mai atractivă pentru copii.
Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane – Kate DiCamillo
Un iepuraș din porțelan, cu urechi și coadă din iepure adevărat, aparține lui Abilene, fetița familiei Tulane. Jucăria pe numele ei Edward Tulane este și protagonista cărții Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane de Kate DiCamillo (n. 1964). Chiar dacă Iepurașul Edward Tulane este fabricat dintr-un material fragil precum porțelanul va trebui să fie rezistent pentru că îi este sortită o lungă călătorie, pe parcursul căreia va descoperi ce sunt emoțiile, dacă este într-adevăr capabil să simtă și să împărtășească sentimentele celor care îl iubesc.
Visele unor copii de a picta, de a face oamenii să râdă și de a face comicsuri de calitate nu au nimic dubios. Atunci însă când acestea apar în cărți pentru copii alături de cuvinte dubioase, ei, ce să vezi? Chiar acum am terminat de citit un comentariu online al unei mămici ofensate de succesul unei serii precum Jurnalul unui puști . Unde mai pui că în carte personajul principal folosește cuvinte precum fraieri expresii precum la naiba cu asta, hai să frecăm menta. Nu o contrazic pe doamna cu necazul, dar să-mi fie cu iertare, copiii cunosc și sunt expuși la acest aceste cuvinte și aceste expresii.
Într-adevăr cărți precum Cum să-ți instruiești părinții de Pete Johnson (n. 1965), seriile Jurnalul unui puști de Jeff Kinney (n. 1971) sau Însemnările unei puștoaice de Rachel Renée Russell (n. 1959) sunt scrise folosind cuvintele și limbajul copiilor. Personajele principale se exprimă la persoana întâi, pentru că aceste cărți au forma și chiar aspectul unor jurnale de copii. Asta nu ar trebui să ne sperie ca adulți.
Pe lângă faptul că amuză un copil, aceste cărți se citesc ușor, conțin benzi desenate sau desene, sunt povești ale unor copii din prezent, pentru că sunt scrise în zilele noastre, iar autorii lor chiar sunt preocupați să fie la zi cu lumea copiilor. Dar atenție, tot autorii acestor cărți sunt și cei care satirizează de fapt moravurile noastre, obiceiurile, atitudinele, în general miturile contemporanilor lor. Așa că nu trebuie să luăm de bune acele cuvinte pentru că de fapt atitudinea generală a scriitorilor, deși nu exprimată direct, este una critică față de acestea, iar personajele lor, deși sunt autentice sunt deopotrivă caricaturizate, puse la punct, intră în bucluc și stârnesc râsul. E cea mai bună ocazie să faceți, pornind de la aceste cărți, un schimb între generații.
Despre fiecare dintre recomandările de mai sus
puteți citi mai mult în recenziile existente pe blog la aceste titluri. Cât despre ideile care m-au îndemnat să fac o asemenea listă de recomandări ale cărților cu lipici pentru cei mici citiți pe blog în articolul Cum să citim încântare în ochii copiilor atunci când citesc. Lista este una deschisă. Puteți lăsa sugestii într-un comentariu. Eu voi reveni cu o a doua tranșă de recomandări în această privință pentru că nu am epuizat nici pe de parte subiectul cărților populare printre copii.