Titlul: Câteva motive să iubești viața
Autor: Matt Haig
Editura: Nemira
An apariție: 2018
Număr de pagini: 240
Romanul Câteva motive să iubești viața se prezintă sub forma unui jurnal, în care scriitorul Matt Haig povestește despre cea mai grea perioadă din viața sa. La numai douăzeci și patru de ani, a fost cuprins de depresie și anxietate, fiind la un pas de a-și pune capăt zilelor.
Pe la vârsta de unsprezece ani, naratorul a primit porecla „Psihopatul” după un episod de somnambulism petrecut într-o excursie cu colegii de școală.
„Aparent am coborât din pat în somn. Am continuat să strig – comic, de altfel – despre vaci («Vin vacile! Vin vacile!»). Apoi m-am dus și am urinat lângă patul cuiva. Apoi am spart geamul. La scurt timp după asta, unul dintre băieți m-a scuturat de braț și m-am trezit.”
În acele momente, în care nu a mai fost el, când a pășit pe un tărâm alunecos numit depresie, a avut-o aproape pe Andrea, persoana care i-a dat încrederea de care avea nevoie, susținerea care l-a ajutat enorm și iubirea care nu l-a părăsit nicio clipă chiar dacă nu ducea o viață roz.
„Iubirea m-a salvat. Andrea. Ea m-a salvat. Iubirea ei pentru mine și iubirea mea pentru ea. Și nu doar o dată. Ci în mod repetat. Din nou și din nou.”
Cele mai importante arme ale naratorului în lupta cu depresia au fost: cititul, scrisul, călătoriile, vorbitul, yoga, meditațiile și alergatul. Astfel, prin vindecare, acesta a devenit scriitor.
Gândul că în depresie poate cădea oricine, de la președintele unei țări până la cerșetorul de la colțul străzii, nu îi ajută deloc pe cei aflați în această situație, însă puterea exemplului, la capitolul vindecare, da. A ști că o altă persoană a trecut prin aceeași situație și a reușit să se vindece oferă motivație și încurajare, un strop de liniște sufletească și un licăr de lumină în tunelul întunecat al neliniștii și al descurajării.
Interesant este că între cele Câteva motive să iubești viața și să lupți cu depresia, învingând-o, oameni simpli, obișnuiți, care au trecut prin această boală, câștigând în fața ei, sunt eroii principali. Este minunat să poți primi un sfat sănătos de la cineva care a trecut prin episoade negre ca cele din viața ta. În astfel de cazuri, puterea exemplului învinge!
Dacă privim atent în jur, putem vedea floarea de lotus, cel mai sugestiv simbol al depășirii unei etape grele. Planta răsare în noroi, la marginea iazului, dar are puterea de a crește, înălțându-se în aerul curat unde va înflori. Acest fapt poate fi o metaforă a speranței și a schimbării.
Așa cum am punctat mai sus, cartea de față este un jurnal, un răspuns personal în fața depresiei, deci poate fi considerată un bun exemplu de urmat atunci când ne confruntăm cu o situație de criză, pentru a nu ne pierde în cădere. Nimeni și nimic nu te poate ajuta atâta timp cât tu nu vrei, iar după acceptare, puterea exemplului poate fi primul pas spre vindecare! Aveți grijă de mintea și de sufletul vostru!