Titlul: Cheiţa de aur sau Păţaniile lui Buratino
Autor: Alexei N. Tolstoi
Editura: Agora
An apariţie: 2010
Număr pagini: 151
Când eram mic – şi asta era foarte, foarte demult – am citit o carte; se numea „Pinocchio sau Aventurile unei păpuşi de lemn” (italienii îi ziceau buratino păpuşii de lemn). Eu povesteam deseori prietenilor mei, fetiţelor şi băieţilor, amuzantele aventuri ale lui Buratino. Dar, volumul s-a pierdut şi de aceea eu povesteam de fiecare dată altfel, imaginând aventuri care nu existau în carte.
Acum, după mulţi-mulţi ani, mi-am amintit de bătrânul meu prieten Buratino şi m-am hotărât să vă spun vouă, fetiţelor şi băieţilor, o poveste extraordinară despre acel omuleţ de lemn. – Alexei N. Tolstoi
Într-un oraş de pe malul Mării Mediterane, îşi ducea traiul un tâmplar pe nume Giuseppe, poreclit şi Nas-Vânăt. Acesta cu gândul de a face un picior la o masă, a pus mâna pe o bucată de lemn, pregătit pentru muncă. De cum a început să lucreze, dând cu toporaşul în lemn, un glas venit de nicăieri, Vai, vai, mai cu grijă, vă rog!… i-a atras atenţia. Şi-a întrerupt treaba pentru a cerceta casa, în vederea găsirii sursei de la care venea glasul subţire. În cele din urmă, bătrânul a înţeles că glasul vine din interiorul bucăţii de lemn.
Carlo, bunul prieten al lui Giuseppe, i-a făcut o vizită acestuia. Era tare supărat căci nu ştia cum să-şi câştige pâinea aşa că Giuseppe l-a sfătuit să facă o păpuşă din bucata de lemn la care dânsul începuse să lucreze. Astfel, Carlo apucă lemnul la subsuoară şi pleacă spre casa sa.
Ajuns acasă, Carlo s-a pus pe muncă nu înainte de a alege un nume pentru viitoarea păpuşă; aceasta se va numi Buratino după o veche familie în care toţi membrii aveau acelaşi nume. I-a cioplit părul, fruntea, ochii. Şi ce să vezi, ochii s-au deschis privindu-l fix pe bietul bătrânel. Apoi au urmat obrajii şi nasul să fie cioplite, însă nasul creştea lung şi ascuţit. După toate acestea, a urmat gura să fie făcută. Apoi, bărbia, gâtul, umerii, trupul, mâinile şi degetele. Ultimele au fost picioarele din nişte aşchii.
Buratino a învăţat să facă un pas, doi apoi a ieşit pe uşă, drept în stradă. Carlo a ieşit după păpuşă, însă când a fost prins Buratino s-a prefăcut mort. Prefăcătoria păpuşii l-a adus pe bietul flaşnetar Carlo la circumscripţia de poliţie.
Greierul-Vorbitor l-a sfătuit pe eroul nostru să asculte de tatăl său, de Carlo, să nu mai plece de acasă şi chiar să meargă la şcoală, însă a fost recompensat cu un ciocan în cap drept mulţumire din partea păpuşii.
Bătrânul Carlo i-a croit păpuşii din hârtie maro o hăinuţă, iar din hârtie verde deschis pantaloni. Dintr-un pantof mare de-al lui i-a făcut băieţelului de lemn pantofi, în timp ce căciuliţa cu ciucure a fost realizată dintr-un ciorap vechi. Ca să-i cumpere abecedar, Carlo şi-a vândut singura sa haină. Îmbrăcat frumos şi cu abecedarul nou, Buratino a fost pregătit pentru şcoală.
Drumul spre şcoală a fost înlocuit de Buratino cu cel spre mare, acolo unde avea loc teatrul de păpuşi. Ca să poată cumpăra un bilet pentru spectacol, băieţelul de lemn a fost nevoit să-şi vândă abecedarul.
Din simplu spectator, Buratino a ajuns pe scenă alături de Arlechin şi de Piero. Patronul teatrului, domnul Carabas Barabas văzând că friptura sa, un iepure şi doi pui, nu s-au făcut, a cerut să-i fie adus Buratino, cel ce i-a întrerupt spectacolul, cu gândul să întreţină focul cu el căci era făcut dintr-un lemn bun. Dar în loc să sfârşească în foc, păpuşa a primit de la director cinci bani de aur pentru tatăl său.
După plecarea de la teatru, în cale îi ies lui Buratino, doi cerşetori: motanul Bazilio şi vulpea Alisa. Aceştia i-au povestit eroului nostru că în Ţara Proştilor există Câmpia Minunilor, iar acolo de vei săpa o groapă şi vei pune o monedă în dânsa, a doua zi va creşte un pom ce în loc de frunze are monede de aur.
Până la destinaţia mult dorită, Câmpia Minunilor, cei trei au poposit la Birtul „Trei purceluşi” unde au mâncat pe săturate şi chiar au dormit puţin. Buratino a fost cel care a achitat consumaţia cu un ban de aur. Noaptea, eroul nostru a fost nevoit să continue singur călătoria căci ceilalţi doi porniseră deja la drum.
Singur, în miez de noapte, Buratino s-a întâlnit cu doi tâlhari care doreau să-l jefuiască. De frică, băieţelul de lemn a pitit monedele de aur în gură. După o lungă urmărire, Buratino a ajuns pe mâna tâlharilor care l-au legat de un stejar, cu capul în jos.
Buratino a fost salvat de fetiţa cu părul azuriu, Malvina, dar acesta nu uită de Câmpia Minunilor aşa că pleacă spre destinaţia mult dorită. Pe drum s-a întâlnit din nou cu vulpoiul şi motanul.
Buratino a îngropat banii, după care i-a presărat cu sare şi i-a udat cu apă. În timp ce bietul băieţel naiv aştepta să crească vestitul pom, vulpea a mers la circumscripţia de poliţie ca să-l denunţe pe Buratino pe motiv că este un hoţ vagabond. După ce păpuşa de lemn a fost luată de organele de poliţie, cei doi tâlhari, vulpea şi motanul, au scos banii din groapă, împărţindu-i între ei. Buratino a primit o pedeapsă grea şi anume a fost dus în afara oraşului şi aruncat în heleşteu.
Buratino a intrat în vorbă cu locuitorii heleşteului, iar de la bătrâna broască Tortila a primit o cheie, cheie ce fusese pierdută de un om cu barba lungă.
Buratino s-a întâlnit cu Piero, alături de care a mers la casa fetiţei cu părul azuriu. Piero cunoştea povestea cheiţei păpuşii de lemn; aceasta putea deschide uşa camerei de sub scară. Dar oare unde se afla această cămară?
Carabas Barabas dorea să pună mâna pe cheiţa de aur. Înarmat cu doi câini-poliţişti a plecat pe urmele păpuşilor de lemn, adică pe urmele lui Buratino, Piero şi Malvinei. Ajutaţi de toate neamurile pădurii, cei din urmă au scăpat cu viaţă din înfruntarea cu Carabas Barabas. Chiar şi în aceste clipe grele, Malvina nu a uitat de bunele maniere aşa că i-a rugat pe cei doi băieţei de lemn, Buratino şi Piero, să se spele pe mânuţe şi să-şi cureţe dinţii. Şi învăţătura era literă de lege pentru păpuşică aşa că Malvina dorea să se ocupe de Buratino, să-l înveţe şi să-i dea dictări pentru a face din băieţel un copil educat şi învăţat.
Curajosul Buratino a aflat secretul cheiţei de aur; vestita uşiţă se afla în cămara bătrânului Carlo, dincolo de vatra desenată.
În cele din urmă, apariţia neaşteptată a bătrânului Carlo le dădu păpuşilor de lemn siguranţa că sunt scăpate de primejdii şi că vor ajunge acasă, deşi Carabas Barabas s-a folosit de câteva tertipuri ca să pună mâna pe ele. Ajunşi în cămara bătrânului Carlo, Buratino a decis că este timpul să deschidă vestita uşă pentru a afla ce se ascunde în spatele ei. Despre ce comoară este vorba şi cum le-a schimbat eroilor noştri viaţa, veţi descoperi singuri doar citind opera de faţă.
Deşi romanul „Pinocchio” stă la baza acestei cărţi, pot spune că acţiunea celor două poveşti este diferită, iar pentru a descoperi elementele comune şi pe cele care le deosebesc, vă invit să le citiţi pe amândouă căci merită. Sunt două poveşti minunate ce vă aduc buna dispoziţie şi amintirea vie a unei copilării frumoase.