Titlul: Chirurgul
Autor: Tess Gerritsen
Editura: Rao
An apariţie: 2008
Romanul „Chirurgul” de Tess Gerritsen mi-a fost recomandat de o prietenă; titlul nu mi s-a părut atât de interesant sau atractiv însă povestea este superrr… în viziunea mea, nu cred că există în dicţionar vreun cuvânt care s-o descrie sută la sută.
În paginile acestui roman se întâlnesc: misterul, suspansul, răsturnările de situaţie, iar cititorul devine un membru al echipei de detectivi, care se află pe urmele Chirurgului.
Acţiunea este plasată în Boston, fără a se preciza timpul exact: Era 12 iulie, într-o după-amiază de vineri umedă şi ceţoasă.
Chirurgul este porecla pe care ziariştii dar şi detectivii i-au dat-o celebrului criminal. Acest nume sintetizează profilul persoanei care luptă cu morile de vânt în salvarea unei vieţi, însă, în povestea noastră, Chirurgul este cel care răpește zilele unor persoane fără apărare.
Apariţia a două cadavre, al Elenei Ortiz şi, cu un an în urmă, al Dianei Sterling, a băgat spaima până şi în detectivii care se ocupă de acest caz, în frunte cu Thomas Moore şi Jane Rizzoli. Ambele cadavre prezentau aceleaşi urme de violenţă: Avea două răni vizibile. Una era o tăietură adâncă de-a lungul gâtului, începând de la urechea stângă, care secţiona artera carotidă, dezvăluind cartilajul laringian. Asta fusese lovitura de graţie. Cea de-a doua crestătură era făcută în partea de jos a abdomenului, dar nu fusese făcută cu scopul de a ucide; avusese o cu totul altă finalitate.
Asemănările dintre cele două crime, i-au determinat pe anchetatori să ajungă la concluzia că în spatele acestui măcel stă aceeaşi persoană, o persoană care se hrăneşte cu suferinţa şi se simte revigorat, inspirând mirosul de sânge al victimelor sale.
Spectacolul vieţii, în care moartea şi ziua de mâine au rolurile principale, se joacă în sala de operaţii, acolo unde, doctorița Catherine Cordell lucrează zi de zi, fiind regizorul spectacolului. Aceasta este obişnuită cu imaginea sfârşitului, pe care o găseşte în ochii pacienţilor în clipa în care viaţa li se scurge din trup, atunci când pielea devine cenuşie sau sângele încetează să mai fie pulsat de inimă. Prin aceste clipe de coşmar a trecut şi Cordell, în urmă cu doi ani; aceasta a fost la un pas de moarte, a trecut printr-un viol. Deşi agresorul său avea o strategie asemănătoare cu cea descrisă mai sus şi regăsită în cazurile actuale (cazul Dianei şi al Elenei), de un sigur lucru doctorița este sigură: Andrew Capra nu poate fi unul şi acelaşi cu Chirurgul deoarece pe Capra chiar ea îl omorâse.
Am admirat-o pe Catherine Cordell deoarece a dat dovată de curaj şi sânge rece în faţa primejdiei. De două ori a fost la un pas de moarte şi tot de atâtea ori a fost faţă-n faţă cu criminalul. Deşi era conştientă de puterea răului pe care i-l putea face, femeia nu s-a lăsat învinsă ori intimidată ci i-a ţinut piept acestuia chiar şi atunci când a simţit căldura propriului sânge alunecându-i pe corp. A ştiut să-şi reia „viaţa de dinainte”, imediat după viol, nu s-a lăsat doborâtă în faţa celor din jur, chiar dacă nu mai avea „suflet în trup”.
O altă calitate a lui Catherine este capacitatea sa de a delimita munca de viaţa personală: deşi nu a avut o viaţa prea bună, niciodată nu şi-a neglijat slujba şi a încercat să-şi facă treaba cât mai bine, lăsându-şi toate grijile şi problemele în afara spitalului.
Răsplata suferinţei şi a vieţii dure de care a avut parte Catherine Cordell, va fi relaţia frumoasă cu Thomas Moore. Acesta îi va reda încredera în bărbaţi, de care are nevoie şi liniştea că nu este urmărită, fiind la un pas de moarte în orice moment.
Fiecare capitol citit m-a făcut să bănuiesc întotdeauna o altă persoană decât cea care se va dovedi la final a fi criminalul, Chirurgul; situaţia se schimbă galopant, iar aria suspecţilor se măreşte considerabil. Acum, ştiu cine este Chirurgul, însă, te las pe tine, cititorule, să descoperi adevărul singur; să descoperi adevărata faţă a criminalului şi strategiile la care a apelat acesta ca să ducă în eroare poliţia, motivul pentru care omora şi numărul crimelor trecute în palmaresul său.
Vei avea parte de o lectură palpitantă şi vei deveni detectivul ce-l va demasca pe Chirurg. Baftă!
Florina Dinu
Despre autoare
Subiectul cărții implică multe cunoștințe de medicină și criminalistică. Pe Tess Gerritsen o recomandă pregătirea ei profesională și chemarea puternică a destinului. Cum s-au întâlnit acești doi vectori pe cărările întortocheate ale vieții ni se dezvăluie chiar din biografia sa.
Familia și-a dorit ca Terry (prenumele său real) să devină medic. Scriitoarea Tess Gerritsen s-a născut pe 12 iunie 1953 într-o familie de imigranți chinezi. Fondurile rezervate educației lui Terry ținteau o carieră de medic. Terry nu s-a opus. Are studii universitare în antropologie și medicină. A lucrat o perioadă ca medic. Concediul postnatal i-a adus 500 $ din participarea la un concurs de proză scurtă în revista Honolulu (locuia în aceea perioadă în Honolulu – Hawaii).
Pe vremea când lucra ca medic, citea cu plăcere, fiind inspirată de literatura romance.
Volumul ei de debut Call After Midnight (1987) este prima carte dintr-o serie de romane de dragoste și suspans.
Romanul Chirurgul a fost lansat în 2001 și, de asemenea, este un deschizător al unei serii, intitulate Rizzoli & Isles, după numele a două personaje (unul chiar din romanul Chirurgul). Seria a inspirat și un serial de televiziune cu același titlu.
Chirurgul a primit și un premiu al Uniunii Scriitorilor de Romane de Dragoste din America pentru Cel mai bun roman de dragoste și suspans.
sinteză de Anca Spiridon