Titlul: Povești
Autor: Frații Grimm
Editura: Cartex
Număr de pagini: 160
Înțelepciunea unui ciobănaș face înconjurul lumii
Povestea de azi ne prezintă viaţa unui ciobănaş; numele acestuia făcuse înconjurul lumii deoarece avea harul de a da nişte răspunsuri înţelepte la întrebările care-i erau puse. Printre cei ce auziseră de înţelepciunea ciobănaşului se număra şi împăratul. Cu toate acestea împăratul nu a vrut să dea crezare celor auzite, socotindu-le drept simple zvonuri şi palavre. Şi pentru a se convinge de cele auzite, împăratul a cerut să fie adus la curtea domnească flăcăul.
Trei întrebări puse de împărat
De cum a ajuns flăcăul la curtea împărătească, acesta a fost luat la întrebări de împărat. Dacă va fi în stare să răspundă la cele trei întrebări puse de împărat, acesta îl va considera pe ciobănaş ca pe fiul său şi-şi va duce traiul la palat.
Câte picături de apă sunt în apa mărilor?
Prima întrebare pusă de împărat musafirului său suna cam aşa: Câte picături de apă sunt în apa mărilor?. La o aşa întrebare grea, nici răspunsul nu a fost mai prejos: …poruncesc să se astupe toate fluviile pământului, în aşa fel ca nici o picătură de apă să nu mai aibă putinţa de a se vărsa în mare mai înainte de-a o fi numărat-o eu, şi atunci o să-ţi spun fără greş câte picături sunt în toate mările. Acest răspuns înţelept l-a mulţumit pe împărat.
Câte stele sunt pe cer?
Ce-a de-a doua întrebare a fost aceasta: Câte stele sunt pe cer? Fără a mai sta pe gânduri, flăcăul a dat drumul răspunsului: Daţi-mi o coală de hârtie, da’ una mai mărişoară. Şi-apoi, cu pana prinse a face pe ea atâtea puncte şi punctuleţe, că de-abia se puteau zări. Dar de numărat, nici pomeneală să le fi putut număra, că de te uitai la ele mai mult, îţi jucau pe dinainte ochilor. După realizarea acestui desen, flăcăul a argumentat că pe cer sunt tot atâtea stele câte puncte a făcut dânsul pe hârtie. În cazul în care nu va fi crezut, îl roagă pe respectivul om să numere stelele pentru a se convinge că a avut dreptate.
Câte clipe are veşnicia?
Ultima întrebare pusă de împărat ciobanului suna astfel: Câte clipe are veşnicia? Nici de această dată, flăcăul nu a fost pus în dificultate cu oferirea unui răspuns aşa că, fără a mai sta pe gânduri acesta a grăit: În Pomerania de jos e un munte de diamant care are o oră de mers în înălţime, o oră în lăţime şi o oră în adâncime. Şi la fiecare o sută de ani vine la muntele acesta o păsărică de-şi ascute ciocul. Şi când tot muntele va fi tocit, atunci va fi trecut prima clipă din veşnicie.
Răspunsurile inteligente sunt răsplătite împărătește
Toate cele trei răspunsuri pline de înţelepciune l-au mulţumit pe împărat. În urma acestora, acesta a hotărât să-l primească la curtea domnească pe cioban începând cu acea clipă şi tot de atunci îl va considera propriul său copil.
În urma analizei aceste opere semnate de Fraţii Grimm am tras următoarea concluzie: o minte sănătoasă te va ajuta să găseşti mereu un răspuns la orice întrebare, iar faptul că cei din jur te vor vedea mai isteţ, te vor aprecia mai mult. Încă o dată operele celor doi fraţi germani m-au surprins plăcut, determinându-mă să continui lectura, dar şi să vă prezint vouă, dragi cititori, titluri mai puţin cunoscute din lungul şir semnat de Fraţii Grimm. Lumea poveştilor va fi mereu cel mai dulce tărâm unde binele va învinge răul, iar dragostea adevărată va triumfa, şi unde cu toţii, de la mic la mare, vom visa cu ochii deschişi şi ne voi simţi nemuritori. Pe curând!