Titlul: Comoara din insulă
Autor: Robert Louis Stevenson
Editura: Minerva
An apariție: 2018
Număr pagini: 255
Cei mai temuți dintre pirați se aflau de-acum în pensie. Mai bântuiau doar la ceas de noapte, mările zbuciumate din visele și plăsmuirile celor mai slabi de înger.
În astfel de vremuri toate lucrurile ar fi trebuit să rămână liniștite și la locul lor. Însă, Jim Hawkins, un băiat bun și curajos, a topit inima de gheață a unui bătrân pirat care își pierduse prestigiul, dar nu și cheful de a face pe durul. A fost răsplătit cu o comoară, dar mai ales cu o aventură extraordinară. Mai târziu a relatat despre isprăvile lui de pomină. Nu avea atunci nici cea mai vagă idee că acțiunile lui riscante vor face cândva înconjurul lumii într-un roman, un roman de poveste: Comoara din insulă de Robert Louis Stevenson.
Comoara din insulă este cartea de vis a cititorului, oricare i-ar fi vârsta. Rar mi-a fost dat să citesc o carte clasică pentru tineri atât de izbutit proporționată. Cum? Dar are și acțiune, și suspans, și personaje de neuitat, despre care cu greu ne putem pronunța, și locuri exotice, și speranță, și deznădejde? Realism și exuberanță, secvențe de maximă tensiune, replici neașteptate, descrieri pline de nerv, un stil simplu dar foarte expresiv, niciun moment de plictiseală. Unde mai pui că doar stând și citind faci rost de experiență de viață ca și cum ai fost acolo și ai fi trăit alături de personaje pas cu pas, sau, cine știe, ele au venit pentru tine în lumea reală. N-ai să-i poți uita îndrăzneala și dorința lui Jim de a se juca, chiar dacă se joacă cu niște pirați pentru care cea mai mare plăcere este vânătoarea de oameni și comori. Nu ai să-l poți da uitării nici pe păcătosul, lipiciosul de Long John Silver. Oare ce vei putea spune despre el? Că este un pirat până în vârful degetelor sau un bucătar competent, un hangiu îngrijit și șugubăț sau un prădător feroce? Hmm, oare te vei putea decide până la finalul cărții? Imaginea acestui personaj derutant va rămâne multă vreme alături de tine.
Ca să pornești în căutarea unei comori trebuie să afli măcar un secret
Jim Hawkins este personajul cheie al romanului Comoara din insulă, el pare să fie și păstrătorul multor secrete pe care le află de multe ori fără să vrea și mult prea târziu ca să mai poată da înapoi. Față de noi, cititorii, este foarte deschis, el fiind, cu mici excepții, și personajul narator.
„Un marinar cu fața smeadă și brăzdată de o tăietură de sabie” se adăpostește la hanul Amiral Benbow. Hanul așezat în drumul spre Bristol, lângă golful Black Hill, era proprietatea familiei lui Jim Hawkins și singura ei sursă de venit. Corăbierul îi cere tatălui lui Jim să-l găzduiască la han dar pune în cele din urmă stăpânire pe local, amenințându-i clienții și păgubindu-l când n-a mai avut bani să-i plătească găzduirea. Jim se încredința pe zi ce trece că „bătrânul marinar de apă sărată” nu era unul de rând ci mai curând părea să fie un comandant sau un secund deprins să fie ascultat ori să lovească. Și ascundea secrete, la care simțea nevoia să-l facă părtaș pe Jim. Chiar dacă părea greu de crezut, afurisitului îi era mare teamă de un „marinar cu un singur picior”. Întâmplări misterioase care implicau un anume „Câine Negru” și „semnul negru” îi vestesc „căpitanului” sfârșitul. Presimțind că nu mai are mult până să pășească pe tărâmul celălalt, acesta îi dezvăluie lui Jim identitatea și vrea ca băiatul să aibă grijă de lădița lui veche de marinar, ca să ajungă cu ea la doctorul și magistratul David Livesey.
Lada căpitanului și comoara din insulă
Harta unei comori îngropate pe o insulă îi îndeamnă pe doctor, pe Jim și pe moșierul John Trelawney să închidă la loc lădița cea veche și să se îmbarce la bordul goeletei „Hispaniola” condusă de comandantul Alexander Smollett. Ei iau calea unei aventuri și se îndreaptă fără să știe către o răfuială sigură chiar cu echipajul vasului care a trecut de partea bucătarului Long John Silver, fapt care complică mult lucrurile și îi ține mult timp departe de comoară. Dar cine este Long John Silver? Să fie nimeni altul decât „marinarul cu un singur picior”, de care se temea bătrânul căpitan? Miza crește, oamenii de bună credință și dornici de aventură trebuie să-i înfrunte pe unii dintre pretendenții de drept ai comorii. Comoara îi aparținuse lui Flint, un pirat legendar, pe care l-au cunoscut cândva îndeaproape și au navigat alături de el.
Pirații lui Stevenson
Jafurile și tâlhăriile în largul mării sunt denumite piraterie. Cuvântul pirat (hoț de mare) provine din limba greacă – peiratés, iar îndeletnicirea este antică.
Comoara din insulă (Treasure Island –1883) a fost primul mare succes al scriitorului scoțian, Robert Louis (Balfour) Stevenson (1850 -1894). Ecranizat adeseori, romanul a creat percepția comună despre pirați, hărțile și comorile lor ascunse în insule exotice. Cartea pare a evoca „vârsta de aur” a pirateriei. Un episod sângeros de notorietate din acea perioadă s-a petrecut în anul 1717. Chiar și pirații au avut nevoie de ajutor atunci și și-au găsit refugiu în insula Virgin Gorda în care găsiseră adăpost și faimoșii pirații englezi „Barbă-Neagră” și William „Căpitanul” Kidd. Tot în acel an s-a retras din piraterie și Benjamin Hornigold, o altă căpetenie vestită a piraților, silit de un ordin al regelui George I, care viza suprimarea pirateriei în Indiile de Vest.
Cartea Comoara din insulă s-a numit mai întâi Sea-Cook (Bucătarul de corabie) și într-adevăr vestitul personaj Long John Silver a dat numele unui lanț de restaurante.
Robert Louis (Balfour) Stevenson a găsit admirație printre mulți scriitori celebri. Scriitorul englez G. K. Chesterton spunea despre Stevenson că „are întotdeaua cuvântul potrivit în vârful peniței, precum un om care se joacă spillikins ”(Mikado).