Titlul: Confesiuni. Cu sufletul pe scena vieții
Autor: Paul Surugiu-Fuego
Editura: Bookzone
Număr pagini: 302
An apariție: 2022
Paul Surugiu, cunoscut publicului larg sub pseudonimul Fuego, a lăsat pentru un timp „împodobitul bradului” și s-a apucat de „împodobit jurnale”. Aflăm despre omul care cântă, compune, pictează, scrie, realizează emisiuni TV. Pe scurt, el este Fuego, are 46 de ani, dintre care treizeci sunt petrecuți pe scenă, în atenția românilor și nu numai.
Fuego nu se consideră un star, iar în spatele succesului său stau multe nopți nedormite și multă muncă: Eu am ajuns unde sunt azi după 30 de ani pe baricade, cu nopți pierdute, muncind cu sânge pentru fiecare reușită, oricât ar fi fost de mică și aparent neînsemnată.
Fără nicio reținere, mărturisește că se simte încă copil, că nu este vedetă și că are puterea de a râde și de a spera într-o evoluție și mai bună ca cea din prezent. Valorile sale sunt respectul și bunul-simț.
Mărturisește că este un om liniștit, simplu, fără ifose, este ambițios, sensibil, visător, rațional, punctual, de cuvânt, gurmand, dar nu consumă fructe de mare. Are o sensibilitate pentru animale, se enervează repede și la fel de repede se și calmează, este un perfecționist tipicar. Îi place să fie popular, să discute și să povestească cu cei din jur în limita timpului și a dispoziției sale. Este un om împăcat cu sine și cu ceea ce a realizat, nefiindu-i rușine de nimic din viața sa.
Fiecare își are rostul și locul său în lume
Prin intermediul acestui volum, artistul își învață cititorii să fie oameni, să fie modești, să nu invidieze, căci fiecare are locul său sub soare, și să nu uite de bunul-simț. Cu ajutorul acestor valori, prietenia va fi la ea acasă și fiecare om va știi unde îi este locul, reușind să facă față oricărei situații și să fie corect față de el și față de cei din jur.
Fuego atinge un subiect sensibil și anume muzica din ziua de azi. Cântărețul este de părere că ceea ce se cântă acum nu mai e muzică, deoarece E doar zgomot, multă tevatură pentru nimic, îndobitocire, accente puse greșit în limba română și o modă a ritmurilor balcanice pe care nu o înțeleg în ruptul capului având milioane de vizualizări pe internet. Cu toate acestea, scriitorul se ambiționează să fie diferit, iar muzica lui să fie una de calitate, emisiunile sale să fie frumoase, chiar dacă este considerat de unii desuet.
În anul 2015, a luat naștere proiectul ART BY FUEGO prin intermediul căruia artistul îi ajută pe tinerii talentați din România, dar și pe artiștii cu probleme financiare, cu banii obținuți din vânzarea tablourilor sale. A sprijinit peste 400 de tineri și a avut 18 expoziții.
Scriitorul vede o tristețe în faptul că în România se ascultă în cantități mari muzică străină.
Oameni cu har
Fuego scrie în subcapitolul Oameni cu har despre: Andreea Marin, Paula Seling, Nico, Vasile Șeicaru, doctorul Irinel Popescu, Florin Bogardo și Stela Enache, Marina Voica, Corina Chiriac, Gabriel Dorobanțu, Teo Trandafir, Angela Similea, Adrian Artene, Elena Stoica, Alexandra Velniciuc, Marius Țeicu, Jolt Kerestely și Asociația Culturală „REGAL D’ART”.
Chiar dacă prietenia este o floare rară ce nu se găsește în tot locul, Fuego a avut norocul să întâlnească oameni deosebiți pe care s-a putut baza și în care are încredere, cărora le poartă stimă și respect. Aceste chipuri de prietenie sunt: Marina Florea, Mirabela Dauer, Octavian Ursulescu, Sanda Ladoși, Florin Piersic, Ion Dichiseanu, Anastasia Lazariuc, Tamara Buciuceanu Botez, Stela Popescu, Draga Olteanu Matei, trupa Alesis (Alina și Romeo Negoiasă).
Fuego vorbește despre folclor, îndemnându-și cititorii să-l iubească, să-i promoveze valorile neamului românesc, căci datorită lor România are o identitate muzicală și o istorie. În lista comorilor folclorice, artistul a inclus pe: Maria Butaciu, Irina Loghin, Sofia Vicoveanca, Tiberiu Ceia, Floarea Calotă, Sava Negrean Brudașcu, Mioara Velicu, Angela Buciu, Maria Ciobanu, Nicolae Mureșan, Elisabeta Turcu Juverdeanu și Alexandra Chira.
Cum era de așteptat, Paul Surugiu alocă un capitol din cartea sa și Crăciunului; artistul își amintește de această sărbătoare din anii copilăriei, petrecută în sânul familiei. Timpul a luat cu el o parte din farmecul sărbătorii, care pentru unii nu mai are o mare importanță.
În ultimul capitol, intitulat Acasă e în țara mea!, scriitorul vorbește despre românii în gânduri și simțiri. Aici, sunt incluși: Maria Tănase, Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Eugen Doga, Dorel Vișan și Elena Moșuc.
Poate pentru unii dintre noi numele amintite mai sus nu spun nimic, fiind străine, dar, cu un simplu click pe Google sau pe YouTube, putem descoperi aceste valori românești. Totodată, în jurnalul său, Fuego a prezentat un album foto cu instantanee din viața sa personală ori poze cu personalitățile amintite, ca o dovadă a faptului că i-a cunoscut. Pentru cei care-i iubesc muzica, Fuego vă dăruiește un CD ce conține melodii noi, după sufletul și asemănarea sa.
Ce nu mi-a plăcut
În prima parte, expresia „am muncit cu sânge” este repetată în exces. Înțeleg că talentul și munca au stat la baza reușitei, dar hai să nu exagerăm cu atâta modestie mascată în laudă.
Fuego vorbește de importanța familiei și a copiilor, însă el nu excelează la aceste capitole. Deci, nu ai cum să cunoști valoarea acestor etape sociale, dacă tu nu faci parte din ele.
Vrea să pară modest, însă uneori nu-i iese, ca în îndemnul să ne uităm la filme de sezon, cu muzica lui Fuego pe fundal. Hai să fim serioși, nu Fuego a inventat Crăciunul și, cu atât mai puțin, nu este singurul „colindător” din rândul artiștilor.
Totuși fiecare cititor vede și simte în moduri diferite, de aceea vă invit să citiți acest volum, pentru a descoperi marile valori ale României, dar și un altfel de Fuego.