Titlul: Cum să-ți instruiești părinții. Jurnalul meu bestial
Autor: Pete Johnson
Editura: Corint Junior
An apariție: 2013
Număr pagini: 224
Opera „Cum să-ţi instruieşti părinţii” de Pete Johnson se prezintă sub forma unui jurnal, în care posesorul, Louis şi se pronunţă Luii‚ îşi notează cu regularitate peripeţiile, gândurile şi întâmplările la care ia parte. Opera de faţă debutează în ziua de Luni, 7 ianuarie, zi ce reprezintă pentru eroul nostru mutarea într-o nouă şcoală şi primul contact cu noii săi colegi dar şi profesori.
La învăţătură, Louis nu se poate lăuda cu note mari asemenea lui Theo; eroul nostru obţine doar note de trecere. Acest aspect i-a determinat pe părinţii băiatului să ia atitudine, iar primul pas al schimbării fiind mutarea televizorului din camera odraslei.
Louis a acceptat să se ducă la Clubul de Teatru, bazându-se pe faptul că o mulţime de comici sunt şi actori. Aici, o va cunoaşte pe Maddy, fata în preajma căreia se simte bine şi din partea căreia a primit sprijin în aspiraţia sa pentru a face glume, pentru a fi comediant.
Pentru a-l stimula să se pună cu burta pe carte, părinţii lui Louis i-au promis douăzeci de lire pentru fiecare notă de 9 respectiv de 10. Ca să iasă învingător şi cu bani în buzunar, acesta a apelat la Theo cel mai deştept elev din clasă, să-l lase să copieze câte ceva din teme, astfel încât să poată obţine o notă bună şi recompensa de la părinţi. Pentru ajutor, Theo se va alege cu zece lire. Această afacere urma să bucure patru persoane şi anume: pe părinţii eroului nostru, pe el însuşi şi pe Theo.
În cele din urmă adevărul a ieşit la lumină, iar Theo a fost nevoit să-i înapoieze eroului nostru toţi banii pe care-i primise de la acesta în schimbul rezolvărilor de la mate.
Îl admir foarte mult pe Louis deoarece are puterea şi ambiţia necesară pentru a-şi îndeplini visul; băiatul iubeşte foarte mult să facă glume deci să aducă zâmbete pe chipurile celor din jur, iar concursul „Stelele de mâine” reprezintă şansa lui de afirmare. Chiar dacă nu a primit sprijinul părinţilor, băiatul a decis să meargă la preselecţii: a chiulit de la şcoală pentru a participa la concurs şi chiar a fost ales pentru etapa următoare. În toată nebunia aceasta a avut-o alături pe Maddy, fata care l-a ajutat cu scutirea pentru şcoală şi care l-a încurajat tot timpul.
Ce s-a întâmplat în clipa în care eroul nostru a avut nevoie să fie însoţit de un părinte la următoarea audiţie şi cine a jucat rolul adultului? Cum s-a descurcat băiatul, a fost ales să apară la televizor? Răspunsurile acestor întrebări le veţi găsi singuri, doar citind opera de faţă, un roman spumos, plin de haz şi de glume.
În încheiere vă voi da câteva ponturi despre marele scriitor Pete Johnson: este autorul a peste 40 de titluri pentru copii şi adolescenţi, traduse în peste 23 de limbi, multe dintre ele fiind premiate. Dintre cele mai importante distincţii punctez: Brilliant Book Award şi Young Telegraph Award.
A fost declarat unul dintre cei mai amuzanţi scriitori pentru copii din zilele noastre.
Cartea lui preferată în copilărie a fost „O sută unu dalmaţieni”. Pete i-a scris autoarei acestei opere, Dodie Smith. Ea a fost prima persoană care l-a încurajat pe Pete să scrie. „Traitor” este dedicat acesteia.
Dintre propriile cărţi, preferă: The Ghost Dog şi Cum să-ţi instruieşti părinţii.
Acestea fiind spuse, sunt încântată că am descoperit un alt scriitor de opere pentru copii pe care-l pot recomanda cu mare drag şi încredere! Tu ce ai citit ceva de Pete Johnson?