De la întunecat la luminos – titluri noi
Pe la începutul lunii septembrie am inclus pe blog o pagină menită să sintetizeze informații despre noutățile editoriale, dar și despre ecranizări în premieră. Demersul mi-a impulsionat activitatea, iar lecturile, documentarea și vizionările au năvălit, pardon au devenit mai diversificate. Că veni vorba, ați urmărit ecranizarea It? Personal cred că a fost o experiență de calitate, în favoarea cărții lui Stephen King, tocmai deoarece componenta horror nu este punctul forte al filmului; uf, spre dezamăgirea celor mai inițiați și mai avizi de efecte și reacții horror dintre noi.
Ei, dar de la ultima întâlnire pe tematica paginii initulate Vești bune și răsfăț s-au desprins pe blog două categorii/subcategorii Din lumea cărților și Ecranizări în premieră, pe care vă invit să le accesați. Vom reuni acolo ce am scris până acum la acestă pagină pilot și mergem deci mai departe mai ordonați.
În materie de apariții noi pe piața autohtonă de carte, mi-au atras atenția de la ultima întâlnire câteva titluri. Pare a fi un fir nevăzut care leagă, fără nicio intenție desigur, o parte dintre noutățile editoriale pe care le prezentăm azi. Și anume realitatea cotidiană sau istorică se regăsește într-un fel straniu și înfricoșător în paginile acestor cărți. Deci ne pătrundem într-o zonă aluzivă, aparent banală, dar de fapt minată, care ne va lua cu siguranță prin surprindere. Autorii sunt contemporani, mai mult sau mai puțin cunoscuți în România. Începem cu ceva întunecat și ajungem la ceva luminos. Cele mai multe dintre titlurile din această selecție îi vor atrage pe tineri, deși suntem rezervați să le recomandăm celor foarte tineri. Am păstrat pentru final și altceva, special pentru copii și elevi.
Titlu: Ce-am pierdut în foc
Autor: Mariana Enriquez
Editura: Grupul Editorial Art
An apariție: septembrie 2017
Număr pagini: 267
Ce-am pierdut în foc – Mariana Enriquez
Interesantă propunerea editorială a celor de la Grupul Editorial Art, mai ales că scriitoarea argentiniană Mariana Enriquez reprezintă o premieră în sine pentru publicul larg din România. Jurnalista Mariana Enriquez lucrează ca editor asistent la suplimentul cultural Radar al ziarului Página/12, publicând articole ca jurnalist și editorialist și în alte reviste, având de asemenea participări la Radio Nacional din Argentina.
Ca scriitoare, Mariana Enriquez face parte dintr-un curent cunoscut sub numele „noua narațiune argentiniană”. Este autoarea, între altele, a romanelor: Bajar es lo peor (1994, reeditată în 2013), Cómo desaparecer completamente (2004). În Spania, Mexic, Chile, Bolivia și Germania povestirile sale au apărut în antologii. Un exemplu pentru proza scurtă este volumul din 2009, Los peligros de fumar en la cama. În 2017 a publicat un alt roman intitulat Este es el mar – adolescenți, rock și un rol cheie jucat de personaje supranaturale care au călătorit în timp din mitologie. O regăsim și în publicații străine printre altele în The New Yorker unde vă recomandăm să-i citiți povestirea Spiderweb și apoi să treceți în revistă un interviu cu autoarea despre influențele sale literare și biografice privind această povestire.
În 2016 Mariana Enriquez revenea în atenția cititorilor cu un titlu provocator, într-un registru șocant, Las cosas que perdimos en el fuego. Romanul a fost tradus în acest an în limba engleză Things we lost in the fire. Este vorba desigur despre noutatea editorială inclusă în acest material: Ce-am pierdut în foc. S-au scris deja destul de multe despre această carte și deci vă invităm să citiți detalii aici. Nu promitem nimic, dar sperăm să revenim cu o recenzie pentru că romanul pare incitant, tematica și stilul autoarei de asemenea.
Melciclopedia – Iulian Tănase
Tot despre un scriitor foarte prezent, realizator de programe la Radio Guerrilla, profesor de creative writing și antrenor de storytelling pentru copii și adulți, de data aceasta din peisajul literar și jurnalistic românesc, dar nu numai, pentru că a publicat și în străinătate, ne reamintește cel mai nou volum al lui Iulian Tănase, cartea Melciclopedia. Deși nu este singura apariție editorială a scriitorului în acest an dacă ar fi să menționăm și cartea pentru copii Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, romanul Melciclopedia, dacă e să ne luăm după titlu, ar trebui să fie tot o carte pentru copii. Dar, dar să nu ne grăbim. Cartea este recomandată ca fiind o „odisee a spiritului ludic și imaginativ, a acelei părți din noi care trebuie să învețe din nou să viseze, să zâmbească, să privească și să înțeleagă, să trăiască pe îndelete și fără grabă” după cum puteți citi într-un articol de pe blogul Editurii Nemira, unde a și fost publicat romanul. Detalii privind comanda pe cartepedia.ro.
Coloana de Foc – Ken Follett
Origin – Dan Brown
Mi-au mai atras atenția o carte din sfera romanelor istorice și o alta care ne conduce se pare către dezlegarea tainelor care învăluie originile, nu știu exact ale cui, ale universului, ale vieții, ale speciei umane, ale civilizației, vom citi și vom vedea. Așadar despre cum a luat naștere primul serviciu secret al Angliei și mai ales când, ar trebui să aflăm din Coloana de foc (Editura Rao), un alt roman istoric de Ken Follett apărut în septembrie. Cât privește „De unde venim? Și unde ne ducem?” vom citi în Origin (Bantam Press) considerată cea mai bună carte scrisă de Dan Brown.
Fericirea îmi scapă printre degete – Agnès Martin-Luganda
Traversăm zona aceasta ambiguă și întunecată, dar deloc lipsită de potențial pentru cititor și aș vrea să mai trecem în revistă o carte cu efecte tonice. Propune o temă care este mereu actuală – căutarea identității –, iar cărțile autoarei au reușit deja să capteze atenția publicului românesc. Cu alte cuvinte un alt titlu publicat de scriitoarea franceză Agnès Martin-Luganda a fost tradus la Editura Trei și va fi disponibil din 10 octombrie: Fericirea îmi scapă printre degete.
Pentru copii
Ghicitori – Aurora Luchian
Într-o notă veselă semnalăm o nouă apariție editorială propusă copiilor de poeta Aurora Luchian. Poeta revine de această dată în postura de autor de Ghicitori, o carte publicată la Editura Stef. În exclusivitate 700 de ghicitori și peste 700 de idei diferite sunt reunite într-un volum pe care profesorul universitar George Banu îl descrie în prefață ca fiind „grandios”. Profesorul ni-l recomandă pentru că din acest volum „aflăm și învățăm lucruri noi, cuvinte inedite care sunt introduse subtil; mici secrete despre animale, plante, fenomene ale naturii, astre, vietăți, meserii, anotimpuri, etc, frumos orânduite, corect gândite, asemenea unui pedagog desăvârșit”.
Mâine, 4 octombrie, colega mea, Florina Dinu, va publica recenzia volumului, iar până atunci puteți citi pe blog despre ultima carte de poezii a Aurorei Luchian, Mirajul Copilăriei.
Pentru elevi
Tilul: Galeria personajelor literare
Autor: Grigore Codrescu
Editura: ROVIMED
An apariție: 2017
Număr pagini: 198
Galeria personajelor literare – Grigore Codrescu
Am observat acest titlu pe libris.ro. Lucrarea urmează în sens strict „programele și manualele școlare actuale, precum și exigențele subiectelor de la ultimele sesiuni ale examenelor – teste naționale și bacalaureat.”.
Sunt incluse în lucrare multe dintre personajele din literatura română studiate de elevi, cu care ne-am întâlnit și noi cândva la școală și cu care ne-am reîntâlnit pe măsură ce am scris pentru blogul Cărțile Tinerilor.
Interesant la aceste personaje este că de fiecare dată când recitești cărțile care le-au consacrat parcă mai descoperi ceva, îți sunt mai simpatice sau poate mai antipatice. Dar în orice caz sunt încă în stare să stârnească controverse.
Autorul acestui volum, Grigore Codrescu, urmărește pe de-altă parte să le ofere elevilor maniera potrivită de abordare a personajelor astfel încât să aibă succes la examene, cu o condiție: să citească mai întâi operele literare. Așadar „să confrunte propriile impresii de lectură și adnotările făcute anterior cu interpretările și modelele de caracterizare recomandate în carte”. Galeria îi cuprinde între alții pe Ștefan Gheorghidiu din Ultima noapte de dragoste întâia noapte de război;
Ciobănașul moldovean – Miorița
Alexandru Lăpușneanu – Alexandru Lăpușneanu
Nică – Amintiri din copilărie
Vitoria Lipan – Baltagul
Toate aceste personaje și altele le regăsiți în operele literare pentru care există recenzii și pe blog. Pe curând!