De la povestea „Rapunzel” la serialul „O poveste încâlcită”… sau invers?
O poveste încâlcită: Serialul
Poveștile nemuritoare ne-au înflăcărat imaginația în anii copilăriei. Continuăm azi să le facem cunoștință micuților cititori cu minunatele personaje din lumea poveștilor culese de Frații Grimm, fiind sigure că și lor le vor plăcea. Iar prezentările în cazul de față ar suna cam așa: „Dragi copii, ei sunt prietenii noștri din copilărie, Rapunzel, prințul și gemenii lor… dragi personaje, ei sunt copiii care vor să vă cunoască azi. Ah, da… să nu uităm, (desigur, ca nu care cumva să ne prindă din urmă o nu mai știu ce cumplită răzbunare), ea este mult prea temuta vrăjitoare, fără de care Rapunzel și prințul nu ar fi avut belele, pardon nu ar fi avut nici cea mai mică șansă să se fi întâlnit.”.
Presupun că într-un fel asemănător au procedat și cei de la Walt Disney de-a lungul timpului atunci când s-au inspirat din poveștile clasice. Pe lângă timp, uriașe resurse de creație și resurse financiare pe care le-au dedicat acestor personaje, au avut ambiția să facă poveștile care i-au inspirat și mai și…
O poveste încâlcită (Tangled), faimoasa animație 3D bazată pe povestea din folclorul german Rapunzel, revine la Disney Channel, de data aceasta, într-o serie animată pentru televiziune: O poveste încâlcită: Serialul. Filmul de lung-metraj produs în 2010 de Studiourile de animație Walt Disney cu care ne-am delectat prin 2011 în cinematografe a continuat să ne încânte, în 2012, când ni se propunea să rămânem Încălciți până la adânci bătrâneți (Tangled Ever After) odată cu lansarea unui film de scurt-metraj.
Ei, dar între o evadare (O poveste încâlcită) și o nuntă (Încâlciți până la adânci bătrâneți) oare cum și-au petrecut timpul personajele din desenul animat, prințesa Rapunzel, dar fostul tâlhar–viitor prinț Eugene Fitzherbert, zis și Flynn Rider, calul Maximus sau cameleonul Pascal? Să fi remarcat și realizatorii că au trecut prea ușor peste o perioadă presupunem la fel de încâlcită a personajelor? Să fi primit la curtea regală o familie de bătrânei ca să afle povestea originală Rapunzel?
Ah, mai bine nu. Uitasem… nu trebuie să facem presupuneri ci să spunem doar ce am aflat și anume că luni, 2 octombrie, la ora 17:00, cei mici și cei mari să fie gata de start, în fața televizoarelor. Pe Disney Channel începe seria animată intitulată simplu: O poveste încălcită: Serialul. Puteți deci până atunci să aruncați o privire pe furiș, iar dacă vreți să citiți mai mult o puteți face aici.
Cât despre cum au stat inițial lucrurile în povestea Rapunzel, cea care se poate citi, acum este momentul să facem o recapitulare. Să facem deci un rezumat, precizând înainte că povestea a fost publicată de Frații Grimm în 1812, în colecția lor de povești germane pentru copii. Frații Grimm au adaptat povestea Rapunzel publicată de Friedrich Schulz în 1790, dar originile acesteia coboară și mai mult în timp în tradiția narațiunilor populare, încât și eu m-am cam pierdut în documentare. Și noi vă oferim de data aceasta două variante de citire a poveștii.
Titlul: Rapunzel (ediție cartonată)
Colecție: Povești pentru cei foarte mici
Editura: Gama
An apariție: 2018
Număr pagini: 10
Rapunzel – Frații Grimm (în rezumat)
Din povestea Rapunzel de Frații Grimm aflăm despre un cuplu căsătorit, a cărui fericire era umbrită doar de lipsa unui copil. Se pare că în cele din urmă dorința lor putea fi îndeplinită. De la o mică fereastră a casei în care locuiau cei doi soți se putea privi de sus într-o grădină încântătoare. Mare păcat însă că acel loc care oferea bucurie ochilor și desfătare sufletului era înconjurat de un zid înalt, iar cea care îl stăpânea era o vrăjitoare temută de toți.
Din când în când femeia căsătorită admira de la mica sa fereastră grădina, dar cum aceasta aparținea unei vrăjitoare faptul în sine putea fi o îndrăzneală care nu prevestea nimic bun. Nevasta începu să tânjască după o plantă din grădină care părea așa de verde și de proaspătă încât femeii i se făcu pe loc poftă să o guste. Azi așa, mâine așa, soțul femeii observă neliniștit cum soția devine tot mai palidă și mai tristă. Femeia îi mărturisi că își dorește mult să guste dintr-o anume plantă din grădina vrăjitoarei. Acestei plante i se spune popular fetică sau salata-mielului, iar în limba germană se mai cheamă și rapunzel (puteți verifica ușor cu un dicționar german). Din frunzele plantei se poate face, ați ghicit, o gustoasă și foarte sănătoasă salată. Bărbatul se decisese să sară gardul și să facă rost de rapunzel. Și uite așa bietul om a fost în cele din urmă prins de către vrăjitoare. Chiar dacă i-a explicat că devenise hoț de nevoie ca să-și salveze soția, vrăjitoarea cu inimă de piatră nu a cedat decât aparent insistențelor bărbatului căci imediat ce i-a îngăduit să ia din grădina ei rapunzel i-a pus și o condiție: când soția sa va naște, copilul îi va reveni vrăjitoarei.
Titlul: Rapunzel
Autor: Frații Grimm
Editura: Astro
An apariție: 2018
Număr pagini: 16
Într-adevăr femeia născu o fetiță frumoasă foc, pe nume Rapunzel, după planta buclucașă. Fericirea familiei nu ținu prea mult pentru că vrăjitoarea și-a cerut plata deci a luat cu ea bebelușul. Pe când Rapunzel se făcuse mărișoară, vrăjitoarea a închis-o într-un turn în mjlocul pădurii. Turnul nu avea nici scară, nici ușă ci era prevăzut doar cu o fereastră care îi permitea fetei să privească afară. Vrăjitoarea urca în turn în timpul zilei, cerându-i lui Rapunzel să-și lase în jos cosițele care-i străluceau precum aurul.
Zilele treceau anevoie pentru Rapunzel iar ca să-și omoare timpul fata cânta, atât de frumos încât glasul ei vrăji pe loc inima unui prinț care obișnuia să vină în pădure. Prințul își dorea nespus să știe cine cântă atât de duios așa că într-o bună zi a putut vedea cum ajunge vrăjitoarea sus în turn, așa că procedă asemeni acesteia, îi ceru lui Rapunzel să-l lase să urce. Odată ajuns alături de fată, prințul îi lăudă măiestria cântului și o ceru de soție.
Rapunzel ar fi dorit să-l urmeze pe prinț la palat pentru că dacă era să aleagă un soț l-ar fi ales pe fiul regelui. Făcuseră împreună un plan de evadare și continuară să se întâlnească liniștiți pentru o vreme. Însă prostuța Rapunzel s-a dat de gol și a stârnit mânia aprigei zgripțuroaice. Drept răzbunare o alungă pe fată în pustiu, departe de prințul ei, nu înainte de a-i reteza cosițele aurii. Prințul reveni la amurg, urcă ca altădată, dar căzu în cursa întinsă de vrăjitoare.
Încercând să se salveze, după ce află o sentință dură din partea acesteia, sări din turn. Își răni ochii căzând în spini, deși scăpă cu viață. Orbi, dar nu încetă să o caute pe aleasa inimii sale, pripegind ani de-a rândul prin păduri până când auzi cântând un glas mult dorit. Era Rapunzel alături de gemenii pe care i-a născut în pustiu. Cei doi s-au îmbrățișat, iar lacrimile femeii i-au redat vederea prințului. Împreună au revenit în ținutul princiar și au trăit încâlciți, pardon, fericiți până la adânci bătrâneți.