În anul 2014 începea o poveste frumoasă pentru noi, cititorii, și pentru voi, cititorii. Ca de la cititori la cititori împărtășim și astăzi cu voi gânduri, amintiri, sentimente de uimire, facem cunoștință cu titluri tinere de cărți, rod al scriitorilor contemporani, și ne dăm întâlnire cu titluri care și-au câștigat în timp un statut literar precum și cu altele care au trecut proba timpului, fiind mereu actuale, mereu strălucitoare.
Recitim astăzi cu plăcere cuvintele care au fost notate de noi pe certificatul de naștere al blogului, publicate la această secțiune, Despre, în anul 2014, pe 5 octombrie, atunci când Cărțile Tinerilor a fost lansat. Acele cuvinte formau declarația activității noastre de bloggeri. Ele stau mărturie pentru ceea ce am reușit să punem în practică din dezideratele noastre de început și ce ar trebui să mai întreprindem. Sunt modelul nostru de a spune și face. Le păstrăm încă, le puteți citi mai jos.
De atunci a trecut ceva timp, iar blogul Cărțile Tinerilor oferă astăzi celor care îl accesează recenzii privitoare la cărțile citite de noi, dar și alte articole și materiale din lumea cărților, despre cărți și ecranizări ale cărților. Aveți la dispoziție mai multe categorii:
Recenzii – categorie principală, conținând sute de recenzii pentru titluri foarte variate atât în privința genului (liric, epic, dramatic) cât și a încadrării într-o perioadă de timp sau într-o categorie de vârstă.
Elevii dispun, în categoria, Raftul elevilor de o mulțime de comentarii la operele literare studiate în școală sau incluse în bibliografia școlară.
Ca-n povești – este cea mai îndrăgită și accesată categorie de pe blog, semn că nu doar tinerii frecventează blogul Cărțile Tinerilor ci și părinții. Categoria Ca-n povești, cu peste o sută de prezentări ale poveștilor, povestirilor și povestitorilor vă invită la gala personajelor fantastice din basmele Fraților Grimm, ale lui Ion Creangă, Petre Ispirescu, din poveștile și cărțile lui Hans Christian Andersen, Roald Dahl, Italo Calvino, Kate DiCamillo, Oscar Wilde și alții.
Din lumea cărților – este o categorie recent introdusă pe blog, bazându-ne pe materialele strânse în cei trei ani de activitate pe paginile Secretele din jurul cărților și Vești bune și răsfăț. Paginile s-au bucurat de succes, iar, în prezent, în categoria Din lumea cărților puteți accesa informații despre noutăți editoriale, curiozități, scriitorul lunii cu fișă de lucru pentru cei mici, liste de lectură, materiale pentru părinți.
Pagini de celuloid – face legătura între cărțile recenzate și adaptările pentru film. Ecranizări în premieră, dar și blockbustere, filme clasice se regăsesc comentate la această categorie.
Categoria Tineri Scriitori prezintă proiectele editoriale ale tinerilor autori români și face legătura cu pagina Proiecte unde veți citi despre propriile noastre proiecte editoriale, reviste pentru copii, antologii.
De la un subiect de discuție, la un blog – declarația noastră de blogging (5 octombrie 2014)
Ce și mai ales cum citim? Cartiletinerilor.com este acum un blog. Cu un an în urmă era doar un subiect de discuție între noi, exasperate de tot ce auzeam în jur: „Tinerii nu mai citesc…” Este drept, când petreci prea mult timp printre cărți/reviste, citești, editezi, scrii, te cam ia prin surprindere această lamentare și încerci, după cum ți-e năravul, să sari repede în ajutor. Abia atunci remarci câte s-au schimbat în jurul tău. A fost surprinzător pentru noi să descoperim o întreagă comunitate de bloggeri, de fapt oameni în mare parte tineri sau foarte tineri, care spun ce gândesc despre cărțile pe care le citesc și o fac la superlativ de ani buni. Ei au țesut în jurul cărților o rețea dinamică de cititori.
Așa că în loc să avem cum să ajutăm am descoperit că dorim să ne alăturăm, să învățăm, să ne aducem contribuția, să vă povestim și să comentăm împreună cu voi cărțile copilăriei și adolescenței noastre, ale copilăriei și adolescenței voastre.
De ani buni citim câte ceva pentru sufletul nostru. În ultimii ani, parcursul nostru profesional sau vocațional a fost strâns legat de publicații pentru copii și tineri, la care lucrăm, scriem. Cunoaștem proiectele voastre, ne sunt familiare preferințele de lectură, „sclipirile” și „poticnelile” atunci când vine vorba despre creația literară. Știm că unii dintre voi sunteți excepționali: ca cititori sau scriitori. Vestea bună este că acest blog va fi pentru voi, cei mai tineri dintre cititori și scriitori.
Apoi fiecare dintre noi are ca îndeletnicire principală scrisul, nu cititul. Odată cu ideea de blog ne-am făcut mai mult timp să citim. Am scos de sub colbul bibliotecilor titluri clasice care vă cam dau bătaie de cap la orele de română. Ne-am ascuțit simțurile și am luat urma cărților pe care le preferați. Am constatat că ne plac și nu sunt deloc rele.
De ce Cărțile Tinerilor?
Pentru că am plecat de la o prejudecată și am ajuns la o constatare: că tinerii citesc, de fapt au preferințele lor literare, scriu, iar unii dintre ei o fac minunat. Deci plecăm de la premisa că vă place să citiți, alfel nu ați intra pe acest blog. Vreți doar să înțelegeți mai mult, să fiți mai bine informați despre cărțile dedicate vouă, să aveți repere. Ne-am propus să comunicăm cu voi despre preferințele voastre și să vă fim de ajutor cu acele titluri pe nedrept uitate, ca niște comori păzite bine de balauri.
Impuse la școală, puse mai întotdeuna între ghilimele, adică comentate doar de alții, din care voi obișnuiți doar să citați și să reproduceți, sunt condamnate precum niște frumoase adormite. Cu alte cuvinte precum faraonii sunt îmbălsămate, par vii, dar nu mai sunt demult așa.
Ei, în această privință, vom fi precum Don Quijote. Ne încăpățânăm să le vedem cât se poate de actuale. Atât de actuale cât să se poată discuta fără teamă despre ele. Să le privim în ochi, nu să îngenunchem în fața lor, cucernic. Să descoperim împreună în ele niște aliați și prieteni de nădejde. Vom găsi soluția potrivită să strălucească ca noi, fără să ne jucăm de-a criticii literari ci acționând ca niște cititori curioși și pasionați. Trebuie să ne credeți când vă mărturisim că și pe noi ne-a surprins reluarea unor titluri clasice, pe care le știam din școală.
La fel de surprinse am fost și când am descoperit titluri din literatura prezentului care ne captivează la fel de mult. Așadar coperților de aur ale literaturii li se alătură pe blog sugestii din genuri literare diferite, dar și din genuri tematice diverse, pe care preferați să le citiți din literatura momentului.
Un duplex experimental
Cartiletinerilor.com este și un duplex experimental. El a pornit de la o întâlnire… Doi redactori care s-au cunoscut la o revistă pentru tineri, dar între care s-a legat o frumoasă prietenie. Așa s-au născut nu doar idei de recenzii, ci și dorința de a vorbi despre personajele preferate, de a povesti operele literare, insistând cu detalii pe cele clasice, de a prezenta în secțiunea Ca-n povești, chiar și poveștile cu care am crescut.
Așa că am stabilit ca loc de întâlnire acest blog pe care ni-l dorim cât mai aglomerat.
În concluzie…
Veți descoperi repere pentru înțelegerea unor titluri clasice, de maximă importanță pentru examene, povestiri pe larg de conținut, semnalări de autori în plină afirmare sau cvasicunoscuți și cât de curând, sperăm, consemnarea propriilor voastre încercări literare. Vrem să comunicăm cu voi și despre termeni, noțiuni literare, despre repere în interpretarea unei opere literare, despre tot ceea ce înseamnă până la urmă scriere și citire literară.
Cu alte cuvinte, hai să începem cu entuziasm, să scriem prima pagină din ceea ce pot deveni cartiletinerilor.com.
Anca Spiridon și Florina Dinu