Titlul: Dumnezeu vs. Satana. Vacanță în România
Autori: Andrei Ciobanu și Ionuț Rusu
Editura: Litera
Număr pagini: 176
An apariție: 2020
Comedianții Andrei Ciobanu și Ionuț Rusu au lăsat pentru scurt timp scena, să se descurce și singură, cum știe ea mai bine, și au luat loc la masa de scris. Aici au conturat în voie, cu ironie și mult umor, o altă lume, lumea de dincolo.
Raiului i-au împrumutat cele mai puternice tendințe ale prezentului, transformându-l într-o clădire imensă, din sticlă, cu geamurile poleite cu aur, perdele mari imprimate cu zeci de cruciulițe luminate în toate culorile, o turlă cu un clopot enorm, din platină, din care se aud colindele cântate de Andra. Aici, totul este posibil, facil și convenabil: poți mânca cât vrei fără să te îngrași, există un mall care are programele: Rabla, Primul Gucci sau Balenciaga pentru toți, poți duce haine vechi și primești în schimb haine noi și frumoase, există o sală de pariuri sportive unde cu un leu poți deveni milionar, este și o sală de forță care te ajută ca într-un minut să arăți ca Dorian Popa și multe alte minuni care te fac să te crezi cu adevărat în Rai.
Cum toate lucrurile merg ca pe roate în acest colț fermecat, Tatăl a decis într-o bună zi să-și ia vacanță, după 2000 de ani de muncă, și să vină în România.
La polul opus, adică în Iad, lucrurile stau cu susul în jos, și orice gest sau vorbă bună par a fi de pe altă planetă. Aici, lucrurile par să se îndrepte spre bine, ceea ce îl enervează la culme pe Satana, determinându-l să plece într-o vacanță în Mamaia, adică tot în România.
Întâmplător sau nu, atât Satana cât și Tatăl Ceresc ajung pe litoralul românesc, locul unde viața are gust, iar gusturile nu se discută. Mai mult decât atât, ambii sunt nevoiți să împartă aceeași cameră, fiind singura cazare la un preț rezonabil din tot hotelul.
Cartea prezintă litoralul românesc, cu prețuri exagerate atât la cazare, cât și la mâncare, ca pe o destinație de vacanță care șochează; e mult prea mult chiar și pentru niște proprietari versați, de dincolo, care credeau că le știu și le-au văzut pe toate. Nici CFR-ul nu a trecut neobservat de critica autorilor. Întârzierile trenurilor sunt mari, la fel și supărarea călătorilor.
Ca un Tată protector și grijuliu, Dumnezeu merge în urma Satanei și repară stricăciunile făcute de acesta, cerându-și chiar iertare în locul Celui Rău, acolo unde situația o cere. Cu toate acestea, cei doi tovarăși de vacanță au decis să renunțe la puteri pentru o scurtă perioadă de timp și să se comporte ca doi oameni obișnuiți într-o țară cu mii de posibilități în orice domeniu.
Oare cum se vor simți cei doi călători la munte? Cine va fi primul care va regreta că nu mai poate îndrepta totul, așa, ca printr-o minune?
Am recunoscut pe parcursul lecturii versul celebru „Frații, șmenarii, peștii, hoții, drogații, târfele, gaborii” al formației BUG Mafia, din melodia Poezie de stradă, dar și o parte din textul unei reclame populare printre consumatorii de dulciuri: „Nu ești tu când îți e foame.” Fiind bine cunoscute și neaparținând autorilor, consider că se impunea, pentru fiecare, o notă de subsol, cu referire la sursa lor sau cu precizări care să permită o mai bună interpretare în contextul întâmplărilor din carte.
Una peste alta, la o privire generală, volumul se prezintă bine. Scris cu umor și imaginație, binedispune cititorul, dar totodată îl și scutură zdravăn de orice iluzie că totul va fi pur și simplu bine pe meleaguri autohtone dacă nimeni nu își dă silința și dacă toată lumea își dă doar în petic. Lectură plăcută!