Omul de zăpadă nu este prima adaptare pentru film a unei cărți scrise de Jo Nesbø. În 2011, ecranizarea romanului Headhunters (Vânătorii de capete, 2008) îi apropia pe cinefili de ficțiunea dominată de suspans, groază și secrete primejdioase a scriitorului norvegian. Headhunters este și producția norvegiană care s-a bucurat de aprecierea publicului, a primit recenzii pozitive și premii importante, reușind să obțină cel mai mare succes global din toate timpurile pentru un film norvegian.
Probabil tocmai acest succes dobândit odată cu ecranizarea romanului Headhunters publicat de Joe Nesbø în 2008 a încurajat un proiect mai ambițios al celor din industria cinematografică.
Azi, în cinematografe, va debuta o ecranizare mult așteptată și de cititorii lui Nesbø, pentru că își pot da întâlnire în lumea filmului cu inspectorul Harry Hole, protagonistul unei serii de unsprezece romane de succes create de scriitorul norvegian. Pe blogul Cărțile Tinerilor puteți citi recenzia cărții a cărei ecranizare începe să ruleze azi pe marile ecrane de la noi și din Europa. Omul de zăpadă, romanul ales să fie ecranizat, este cel de-al șaptelea din seria de thrillere polițiste lansată de scriitor în 1997, odată cu prima sa carte Liliacul.
Încercarea de a-i oferi șansa inspectorului Harry Hole, renumitul protagonist al seriei de cărți care îi poartă numele, de a-i crea și în film o reputație cel puțin la fel de interesantă, inconfundabilă este o sarcină dificilă pentru realizatori și rămâne de văzut cât de bine au reușit. Opinia mea este că aceste dificultăți rezultă tocmai din prezentarea unui profil uman complex ca cel al inspectorului Harry Hole. Scriitorul Jo Nesbø este și el, în Omul de Zăpadă, tentat mai degrabă să experimenteze limitele romanului polițist. Nuanțele conceptului de rău îl fac să uite chiar și de faptul că trebuie să își acopere urmele, ca orice scriitor versat de thrillere polițiste și, după cum precizam în recenzia cărții, cititorul exersat se prinde rapid cine este făptașul crimelor, un aspect imputat de fanii seriei.
Harry Hole nu este un personaj tocmai ușor de transpus pe ecran pentru că dincolo de competența sa în rezolvarea unor cazuri de crimă, jaf, corupție este renumit și pentru problemele recurente cu alcoolul și cu propriii săi demoni. Iar actualul caz – rezolvarea în romanul Omul de Zăpadă a unor dispariții seriale ale unor femei care ascund de fapt un ucigaș în serie, dar și o realitate care ne dă serios de gândit – pare că ridică miza și se amestecă direct în viața sa personală, dar și în mentalul cititorului.
Alegerea actorului irlandez Michael Fassbender pentru a-l interpreta pe Harry Hole m-a surprins puțin pentru că nu prea pot suprapune detaliile din carte, figura răvășită a inspectorului, care pierduse kilograme bune la sala de sport, trăgând de fiare pentru a uita de haita însetată de impulsuri care-i cereau alcool, cu fizionomia agreabilă și alura trupeșă a actorului care l-a interpretat pe lordul Edward Rochester în adaptarea din 2011 a romanului Jane Eyre. Din recenzii reiese că s-a străduit să fie convingător în acest rol. Distribuția în general este una de cea mai bună calitate și de bună seamă Michael Fassbender este într-un anturaj select, care ar trebui să-i favorizeze evoluția în acest film.
Totuși… după cum menționam, în carte este mai ușor de ghicit făptașul crimelor decât de dibuit în mintea și în logica inspectorului. În plus, criminalul are o procedură înfiorătoare, memorabilă după care acționează. Iată o provocare, dar și suficiente capcane pentru această producție internațională – sunt trei studiouri de producție care au colaborat. Dacă acest film reușește să atragă atenția publicului, să o șocheze pozitiv, posibil ne vom mai întâlni cu inspectorul Harry Hole pe marile ecrane. Am citit recenzia filmului pe cinemagia.ro și articole online accesând wrap.com, theguardian.com, telegraph.co.uk. Vi le recomand. Cred că vă oferă tot ce trebuie să aveți pentru a merge la film și a confrunta aceste opinii cu propria versiune despre film. Sau cine știe, doar pentru a confrunta cartea cu filmul ca să aflăm, ca cititori, dacă originalul inspector norvegian Harry Hole (pronunțat ho-leh) va dori să treacă mai departe de pragul cărții, în lumea filmului.