Titlul: Evadare de la Auschwitz
Autor: Joel C. Rosenberg
Editura: Corint
An apariție: 2019
Număr de pagini: 496
Într-un spațiu al cruzimii absolute
Multe dintre romanele despre Holocaust au în centrul întâmplărilor lagărul de la Auschwitz ca spațiu al cruzimii, al durerii nesfârșite, al limitărilor extreme și al unor fapte abominabile săvârșite de oameni împotriva oamenilor. Variații ale unui destin implacabil, în care victimele sunt victime, iar călăii sunt călăi. În toată această succesiune de orori, cititorul asistă neputincios, ca în fața unui ecran, cum frecvența pulsului vital este amenințată să dispară, iar capitularea îmbracă forme diforme.
Cartea lui Joel C. Rosenberg readuce ritmul vital. Simți cum zvâcnește sângele imaginației, vezi aievea cum viața își reintră în drepturi. Nimic fără luptă pare să fie deviza care răstoarnă situația. Într-adevăr, cum a fost posibil ca atâția oameni să nu riposteze? Erau civili, deci nepregătiți militar, erau prea sănătoși la cap ca să accepte că o putere militară străină urmărește să-i extermine și crease chiar o mașinărie rafinată a cruzimii? Nu se poate să nu fi circulat zvonuri. Oare cum a fost posibil? Din această carte aflăm că evreilor nu le era permis să dețină arme și apoi că mulți dintre ei, într-adevăr, nu se gândeau mai departe decât la prizonieratul de război. Dar mai aflăm și că a existat totuși o mișcare de rezistență, care a luat totul ca atare, nu cum ar fi trebuit să fie, și care a opus rezistență și a luptat cu arma în mână și cu sufletul dârz.
O poveste impresionantă, despre speranță, luptă, viață și supraviețuire
Unchiul Avi îl învăța pe nepotul său Jacob să mânuiască pușca într-o partidă de vânătoare. Puterea pe care o avea în mâini l-a speriat pe Jacob, însă unchiul i-a dat motivație, susținând că nu făcea nimic rău, căci datoria sa era să învețe, pentru a ști să se apere la nevoie.
Acțiunile naziștilor i-au curmat viața lui Ruth, sora mai mică a lui Jacob. În același timp, existau zvonuri conform cărora treizeci de mii de bărbați evrei vor fi arestați. Tatăl lui Jacob, Dr. Reuben Weisz, nu le-a dat crezare, chiar dacă negarea lor a aprins scântei între bărbat și fratele său Avi.
Amenințările lui Hitler l-au determinat pe Avi să-și facă rezerve de puști și muniție, deși era interzis ca evreii să dețină arme. Cu riscul propriei vieți, bărbatul făcuse rost de aproape o sută de arme pentru a lupta alături de alți semeni împotriva inamicilor. Nu putea concepe ideea că evreii puteau ajunge sclavi în lagărele naziste. În această luptă, l-a chemat și pe nepotul său.
Jacob avea de ales între a face parte din Rezistență sau de a se lăsa prins și torturat. Un agent Gestapo i-a ucis părinții. Își pierduse familia, dar nu se pierduse pe el, așa că tânărul a căutat să se salveze și i s-a alăturat lui Avi.
Jacob, Avi și alți tineri au salvat peste trei sute de familii din ghearele celui de-al Treilea Reich. Cei salvați ajungeau în Anglia sau chiar în Canada, cu documente false și provizii oferite de eroi.
În cele din urmă, Avi a căzut în plasa gloanțelor naziștilor, în timp ce nepotul său a ajuns în trenul 801 ce avea destinație Auschwitz. Acest tren, plin cu evrei, era în atenția membrilor Rezistenței de mult timp, dorind să-l oprească din mers și să-i elibereze pe deținuți. Dar soarta nu a fost de partea lui Jacob, care, într-o clipă de neatenție, a ajuns din salvator, prizonierul trenului 801.
Jacob a îndurat o vreme condițiile din lagărul Auschwitz-Birkenau, dar, în prima zi a anului 1944, și-a propus să evadeze ori să moară încercând. Ajunsese la capătul speranței și deci la decizii drastice.
Otto și Abe, cu ajutorul lui Jacob, puneau la punct toate detaliile pentru evadarea a trei grupuri de deținuți din lagăr. Doi câte doi, prizonierii erau instruiți cum să scape și ce au de făcut odată ajunși dincolo de gratii. Jacob făcea parte din al treilea grup, alături de Luc, un alt erou al cărții. Evadările erau programate pentru lunile aprilie, mai și iulie, dacă totul mergea conform planului.
După ce ar fi fost liberi, prizonierii aveau misiunea să spună Consiliului Evreiesc din Budapesta și apoi Aliaților, din Londra și Washington, ce se întâmplă la Auschwitz.
Încă de la prima vedere, Jacob a simțit o sclipire față de Abby, sora unui deținut cu o soartă tragică, iar înainte de a evada a simțit nevoia s-o vadă pe tânără pentru a-și lua „La revedere!”. Cavalerul i-a înmânat lui Abby o agendă plină cu poezii, iar, în semn de mulțumire, tânăra l-a sărutat ușor și drăgăstos pe buze, oferindu-i și o mică atenție.
La data de 5 iunie 1944, căutările de către gardieni, pentru Jacob și Luc, au încetat. Din acea clipă, cei doi bărbați erau convinși că au transformat imposibilul în posibil, dărâmând zicala că singura cale de ieșire din Auschwitz era coșul crematoriilor. Fugarii erau liberi și pregătiți să spună lumii întregi despre atrocitățile care se petreceau în lagăr. Trebuiau să lupte pentru a stopa crimele și pentru a salva sufletele încă vii și părăsite.
Planul evadării a mers ca pe roate pentru cei doi fugari până în momentul în care Luc s-a îmbolnăvit atât de rău încât nu a mai fost capabil să facă niciun pas. Între a-l părăsi și a-l salva, Jacob a ales a doua variantă, așa că, asumându-și toate riscurile, a căutat mâncare și medicamente pentru bolnav. Comportamentul lui Jacob ne demonstrează calitățile adevăratei prietenii și ale camaraderiei dovedite în situații-limită.
Cu toate dificultățile întâmpinate, după șase săptămâni, dovezile incriminatorii au ajuns la Casa Albă împreună cu povestea crimelor de la Auschwitz. Cum a fost posibil și cât de mult a contribuit acel act de curaj al celor doi bărbați pentru împlinirea unui eveniment istoric: 27 ianuarie 1945, data în care Armata Roșie i-a eliberat pe supraviețuitorii de la Auschwitz – cel mai mare lagăr de concentrare nazist din nordul Poloniei, veți citi în această carte senzațională despre lupta între totul sau nimic, despre bătălia a cărei miză era uriașă: libertatea sau reîntoarcerea în lagăr, sclavia sau eliberarea.
O poveste despre speranță, luptă, viață și supraviețuire, despre valori nemuritoare, cu ecou puternic în sufletul fiecărui cititor! V-o recomand cu drag.