Titlul: Fetița și nazistul
Autor: Franco Forte, Scilla Bonfiglioli
Editura: RAO
An apariție: 2021
Număr de pagini: 320
Într-o casă frumoasă, cu fațadă curată și acoperiș ascuțit, dar și cu o grădină în față și copăcei înalți pe lângă gardul de fier forjat, trăia Hans Heigel împreună cu soția și fiica sa. Micuța suferea de tuberculoză, o boală grea care-i putea răpi copilăria în orice clipă.
Hanne, copila locotenentului Heigel, a pierdut în cele din urmă lupta cu boala, lăsând în urma sa o durere greu de redat în cuvinte.
Hans a fost repartizat în Polonia, în lagărul de la Sobibòr, ca ofițer responsabil cu aprovizionarea lagărului. Sobibòr se afla într-o zonă împădurită, departe de ochii curioșilor.
În lagărul de la Sobibòr, spre deosebire de cel de la Auschwitz, apar în peisaj o zonă agricolă, un grajd pentru vaci și un adăpost pentru porci, gâște grăsune, iepuri, porumbei chiar și cai. Aceste viețuitoare erau destinare personalului, nicidecum prizonierilor.
Chipul unei copile din mulțimea de prizonieri i-a atras atenția lui Hans. Micuța îi amintea locotenentului de copila sa decedată, așa că primul gând al bărbatului a fost să le salveze pe mamă și pe fiică. Pentru a-și duce planul la bun sfârșit, Hans le-a pus pe cele două să susțină că sunt croitorese, folosind această abilitate în avantajul lor.
Leah, micuța salvată de Hans, a fost repartizată să aibă grijă de animalele din lagăr. După ce le hrănea, copila avea sarcina și de a le omorî la nevoie. Fetița era nevoită să crească printre sânge, durere și suferință, condiții ce-i vor marca întreaga existență.
Hans a surprins câțiva prizonieri plănuind să evadeze. În loc să îi pedepsească pentru gândurile lor rebele, ofițerul i-a încurajat, rugându-i chiar să o ia și pe copilă cu ei. Acțiunea lui Hans nu era o trădare față de neamul său, ci un act de curaj și omenie față de niște suflete neprihănite, care nu au greșit cu nimic în fața lui Dumnezeu.
Revolta prizonierilor a început. Pământul pe care era așezat lagărul fremăta de împușcături, sânge și de sutele de oameni care își doreau să fie liberi. Gardurile au fost dărâmate, cu riscul vieții, de către cei mai curajoși, iar haosul a pus stăpânire pe Sobibòr.
Cu toate acestea, libertatea, pentru Hans și pentru micuța Leah, era încă ceva neclar și îndepărtat.
Acest roman este despre iubire, devotament, inteligență, și despre speranța că binele va învinge orice obstacol, mai ales atunci când sunt la mijloc copiii.