Titlul: Basme
Autor: Fraţii Grimm
Editura: Herra
An apariţie: 2010
Număr pagini: 608
Trei supravieţuitori
Naratorul ne prezintă soarta unei băbuţe tare sărace. Cu multă trudă şi agoniseală, femeia a reuşit să strângă o grămăjoară de fasole, cât i-ar trebui pentru o mâncărică. Aruncând fasolea în oală, un bob s-a desprins de celelalte surate ale sale şi a căzut pe pământ, lângă un fir de pai. În acel moment, ca un făcut, un tăciune a sărit din vatră, alăturându-se bobului de fasole şi paiului.
Întâlnindu-se toţi trei, aceşti supravieţuitori au intrat în vorbă, povestind unul altuia ce soartă ar fi avut dacă nu ar fi reuşit să scape la timp din calea morţii: tăciunele putea ajunge cenuşă şi scrum; bobul de fasole ar fi putut ajunge iahnie în timp ce paiul ar fi avut o soartă asemănătoare cu cea a tăciunelui.
A fi curajos nu înseamnă să fii nesăbuit
În cele din urmă, cei trei au hotărât să facă un legământ de prietenie şi să pornească la drum împreună spre alte meleaguri necunoscute.
Ajunşi în faţa unui pârâu, şi fără nici un podeţ prin preajmă, firului de pai i-a venit ideea salvatoare: el se va întinde de-a curmezişul apei, în timp ce ceilalţi doi tovarăşi de drum vor trece peste dânsul ca şi cum ar traversa un pod. Tăciunele mai aprig din fire a trecut primul. Dar când ajunse pe la mijlocul podului şi auzi pe sub el murmurul apei, i se făcu frică, rămase pe loc şi nu mai îndrăzni să meargă mai departe. Cât ai clipi, firul de pai începu să ardă, şi arse până ce se rupse în două, căzând în pârâiaş. Tăciunele alunecă şi el, şi cum nimeri în apă, sfârâi, şi-şi dădu duhul.
Fasolea, puţin mai isteaţă, a rămas pe mal pentru a vedea şi analiza ce fac ceilalţi prieteni. După isprava prietenilor săi nesăbuiţi, aceasta s-a pus pe râs, până a crăpat în două. Cu toate acestea, norocul a fost de partea sa, căci atunci, a trecut prin preajmă un croitor şi cu ajutorul acului şi a aţei bărbatul a cusut bobul la loc.
De ce boabele de fasole au dungă neagră?
Văzându-se din nou întreg, bobul de fasole i-a mulţumit croitorului din toată inima. Omul a folosit aţă neagră când a cusut fasolea şi de atunci boabele au rămas cu o dungă neagră.
Poveştile Fraţilor Grimm vor fi mereu actuale pentru orice generaţie de cititori. Cu ajutorul acestor opere, ce reprezintă baza unei educaţii literare alese, orice prunc are ce învăţa căci personajele sunt adevărate modele, în timp ce concluziile moralizatoare adevărate lecţii de viaţă. Pe blogul nostru, puteţi lectura recenziile celor mai cunoscute dar şi mai puţin cunoscute opere semnate de Fraţii Grimm.