Titlul: Flăcările care m-au învățat să iubesc
Autor: Katherine Center
Editura: Bookzone
An apariție: 2020
Număr de pagini: 368
Femeie la superlativ
Cassie Hanwell reprezintă tiparul femeii la superlativ; este singura femeie-pompier din statul Texas și fericita câștigătoare a premiului de curaj. Această distincție i-a revenit după ce a salvat un grup de copii dintr-un autobuz școlar care alunecase de pe drumul înghețat într-o ravenă:
Iarna trecută, un autobuz școlar plin cu elevi alunecase de pe drumul înghețat într-o ravenă, iar eu mă cățărasem în interior ca să scot copiii afară printr-un geam, unul câte unul, în timp ce apa se ridica.
Mutarea
Cassie urma să se mute în Massachusetts, în casa mamei sale care își pierduse vederea la un ochi și care îi ceruse ajutorul pentru maxim un an. Această mutare atrăgea după ea și schimbarea locului de muncă.
Pe când avea șaisprezece ani, protagonista a fost părăsită de mamă pentru un bărbat care-i pusese inima pe jar Dianei. Din acea clipă, relația mamă-fiică a suferit multe modificări, ajungându-se doar la o comunicare telefonică, de câteva ori pe an. Acum, după atâția ani, eroina nu-i mai zicea mamă celei ce-i dăduse viață, ci pe nume, Diana. Totuși se angajase să aibă grijă de ea.
Alte misiuni profesionale, dar și provocări la noul loc de muncă
La noul său loc de muncă, Cassie era protejată de colegii săi bărbați, care nu o lăsau să care greutăți și care nu înjurau de față cu aceasta. Prima sa misiune la care a participat, la noul loc de muncă, a fost salvarea unui câine de la înec.
Relațiile amoroase între pompieri erau complet interzise. În ciuda acestei reguli nescrise, Cassie a acceptat să-l însoțească pe colegul său de serviciu, Owen, poreclit răcanul, la aniversarea părinților acestuia. Evenimentul reprezenta pentru eroină un moment tocmai bun de a-și pune feminitatea în evidență, cu ajutorul unei rochii ce-i venea ca turnată. Pe lângă asta, Cassie și-a desprins părul fiind o apariție trăsnet, de frumusețe și senzualitate.
În cadrul petrecerii cei doi tineri s-au sărutat într-o debara. Nu a fost locul cel mai potrivit pentru primul sărut, însă a putut crea o amintire frumoasă protagoniștilor pe care să o rumege seară de seară, înainte de culcare.
La locul de muncă, Cassie era hărțuită de un individ necunoscut, care îi lăsa tot felul de mesaje jignitoare și care i-a tăiat toate cauciucurile de la mașină. Picătura care a umplut paharul a fost că misteriosul răufăcător a spart cu o cărămidă însoțită de un alt mesaj răutăcios un geam de la casa mamei sale.
Cum o veste proastă nu vine niciodată singură, tânăra a mai aflat și că lipsa bugetului local îi amenința locul de muncă.
Mai presus de lucrurile materiale
Mama lui Cassie avea o tumoare pe creier și mai avea mai puțin de un an de trăit. În momentul aflării acestei vești, protagonista a făcut o conexiune și și-a dat seama ca perioada de viață ce îi mai rămăsese de trăit mamei sale coincidea cu perioada în care o rugase să aibă grijă de ea. Cu alte cuvinte, Diana alesese să-și petreacă ultimele clipe din viață alături de fiica sa, recuperând astfel timpul pierdut.
Mai departe, personajele trec prin evenimente care le pun la grea încercare curajul, răbdarea, reputația profesională, sentimentele și relațiile cu ceilalți. Dacă vor trece cu bine, veți afla din lectura cărții, eu vă mai dezvălui doar concluzia personală pe care am desprins-o din paginile volumului: nu lucrurile materiale pot aduce bucurii în sufletele oamenilor ci persoanele cu care trăiești momente unice.
Fata din avion – capitol-bonus
Katherine Center le-a oferit cititorilor săi, drept cadou, un capitol în avans din opera Fata din avion. În paginile acestei cărți, cele două eroine ale volumelor Cum să mergi mai departe și Flăcările care m-au învățat să iubesc se întâlnesc.
Meseria de pompier a dus-o pe Cassie la locul prăbușirii avionului în care se afla Margaret. Deși nu se mai putea mișca niciun centimetru, fiind încarcerată în aparatul zburător, Margaret a avut puterea de a-i povesti femeii-pompier legenda legată de numele salvatoarei.
Acestea fiind spuse, mă declar fascinată de poveștile de viață ale celor două eroine, ceea ce mă determină să-i acord scriitoarei nota maximă pentru modul în care au fost prezentate istorisirile. Vă îndemn să le citiți. Aceste cărți sunt medicamente literare pentru orice suflet!