Titlul: Florența la apus
Autor: Jessie Chaffee
Editura: Rao
An apariție: 2020
Număr de pagini: 304
Hannah, o tânără americană din Boston, se află în Florența pentru un nou început. Deși finanțele îi sunt limitate, a ales să locuiască într-un apartament mare și luminos, plătind o chirie pe măsură, dar și să se înscrie într-un club de canotaj în ciuda faptului că nu a vâslit niciodată până la vârsta de douăzeci și nouă de ani.
Protagonista provine dintr-o familie în care părinții s-au despărțit: tatăl a ales să se dedice unei alte familii, în timp ce mama s-a axat pe muncă și pe creșterea celor două fete. Hannah mai are o soră pe nume Kate.
În Italia, tânăra decide să participe și la un meci de fotbal. Pe stadion are norocul să se întâlnească cu câțiva dintre membrii clubului de canotaj. Având alături persoane cu aceleași preocupări, cu siguranță experiența din tribună va fi una plăcută. După meci, membrii clubului de canotaj au mers la o petrecere pe cinste, cu muzică și băutură.
Ca orice vizitator, protagonista profită la maximum de timpul petrecut în Florența, vizitând biserici sau catedrale, participând la sărbătorile orașului, pe scurt, bucurându-se astfel de minunățiile ascunse din acest oraș nou și formidabil.
În Boston, viața lui Hannah era pe marginea prăpastiei: își pierduse locul de muncă, relația cu Julian se destrămase, iar corpul ei nu arăta prea bine din cauza anorexiei. Acestea au fost principalele cauze care au împins-o pe tânără să caute regăsirea și refacerea într-un alt loc exotic, adică în Florența.
Deși timpul pe care-l programase inițial pentru Italia aproape că se consumase, Hannah a decis să-și prelungească șederea. Mai mult decât atât, chiar și-a găsit o slujbă, în cadrul Bibliotecii Serroni, de pe urma căreia își permitea plata chiriei și costurile traiului de zi cu zi.
De Luca, unul din membrii clubului de canotaj, protagonista se apropie mai mult, îndreptându-se spre conturarea unei relații.
La noul său loc de muncă, tânăra descoperă poveștile de viață ale mai multor sfinte, care și-au dedicat viața lui Dumnezeu. Aceste sfinte au renunțat la toate bucuriile vieții, inclusiv la hrană, pentru a se apropia de Cel de Sus. Aceste istorisiri îi păreau semne divine la propriile lupte.
Viața protagonistei părea deci că reintră pe un făgaș normal. Tânăra simte din nou, se bucură de activități comune, dar benefice: gătește, mănâncă, citește, observă, sărută și face dragoste.
Și totuși…
Hannah continuă să facă greșeli și pare a confirma că este o persoană instabilă, nehotărâtă și slabă de înger, care preferă să se facă nevăzută atunci când simte că situația o depășește.
Eu, personal, nu m-am regăsit în alegerile acestui personaj, dar povestea captivează prin locul insolit, formidabil, în care este plasată acțiunea cărții. Dacă găsiți timp, îi puteți da o șansă acestei cărți, pentru a vă face propria părere.