Titlul: Florile pierdute ale lui Alice Hart
Autor: Holly Ringland
Editura: Humanitas
Număr pagini: 396
An apariție: 2020
În romanul Florile pierdute ale lui Alice Hart, autoarea Holly Ringland ne destăinuie povestea Florilor care de fapt erau femei abuzate. Ele găsiseră un adăpost la ferma Thornfield, fermă unde se cultivau flori autohtone. Femeile îngrijeau plantele, iar aceste ființe fragile le răsplăteau fără să știe, ajutându-le să se poată din nou exprima. Vorbeau acum limba florilor, un limbaj subtil ai cărui termeni erau explicați în Dicționarul Thornfield. Într-un fel plăcut, autoarea îi introduce și pe cititori în farmecul acestui limbaj misterios, hipnotic, fiecare capitol purtând numele unei flori. Sub titlul capitolului este explicată semnificația florii, locul unde crește, și sunt redate câteva detalii însoțite de un desen al plantei, pentru o mai bună recunoaștere.
Să descoperim împreună povestea lui Alice!
Familia Hart avea trei membri: Clem, tatăl, mama Agnes și micuța Alice, la care se adauga cățelul, un bulgăre pufos, pe nume Toby. O familie ca oricare alta, în care ar fi fost firesc să domnească respectul, iubirea și înțelegerea. Nu era însă cazul. Privirea vitregă a tatălui și bătăile aplicate cu sete soției umbreau tabloul familial. Singura alinare a lui Agnes erau florile din grădină. Doar în mijlocul plantelor se putea simți în largul ei, în siguranță, protejată, și uneori chiar avea puterea de a zâmbi.
Profitând de toanele bune ale tatălui său, care erau foarte rare, copila a acceptat să-l însoțească la o plimbare, cu placa de surf, pe apă. Fără vestă de salvare sau o altă alternativă de protecție, Alice și-a pierdut repede echilibrul și a plonjat în valuri. Surprinzător a fost comportamentul părintelui său în fața pericolului. Clem a continuat plimbarea pe apă, în timp ce fiica sa se zbătea între viață și moarte. Cea care i-a sărit în ajutor micuței a fost chiar mama sa, care, urmărind îngrozită scena de pe mal, nu a mai stat pe gânduri și a sărit în apă, înotând spre fetiță și aducând-o pe uscat.
Necazurile s-au ținut scai de micuța Alice. Un incendiu violent a cuprins casa familei Hart, luând viața părinților acesteia. Ca prin minune, copila a scăpat, dar a avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate pentru o lungă perioadă de timp. Cel mai rău a fost că după cumplitul incendiu, fetița a rămas fără glas. Ea a fost luată în custodie de bunica sa, June.
De acum înainte, Alice va locui împreună cu June la ferma ei de flori, Thornfield, departe de tărâmul unde a crescut, la un loc cu toate necazurile, până la vârsta de nouă ani. Din pântecul mamei sale, înainte ca aceasta să își dea ultima suflare, a putut fi salvat un băiat, de care Alice nu va ști nimic multă vreme.
În ziua în care a împlinit zece ani, Alice a oferit celor din jur cel mai prețios dar pe care-l putea oferi, și anume vorbirea. Copila și-a recăpătat glasul, bucurându-i pe cei de la fermă, și începând astfel un nou capitol din viața sa, capitol în care putea discuta cu oricine, punând întrebări și așteptând răspunsuri despre familia sa, despre tatăl și mama sa.
Anii au trecut, protagonista a ajuns la majorat, a obținut permisul de conducere și s-a îndrăgostit de Oggi, un tânăr asemenea ei, cu care își făcuse planuri de viitor. În toți acești ani, adolescentei nu i-a spus nimeni de existența fratelui său, care se afla în plasament, fiind sănătos și frumos. Anii l-au transformat și pe el, dintr-un bebeluș într-un adevărat bărbat.
Plănuind să fugă cu iubitul său, Alice a trăit prima dezamăgire din viața ei, căci tânărul nu și-a făcut apariția la ora și la locul stabilite pentru evadare. Oare ce s-a întâmplat cu Oggi, de ce a renunțat așa de ușor la fuga în lume alături de iubita sa?
La douăzeci și șase de ani, printr-o conjunctură nu tocmai plăcută, protagonista a aflat că bunica sa se afla în spatele separării de Oggi. June îi denunțase, pe tânăr și pe mama acestuia, ca sunt imigranți, și așa au fost retrimiși în Bulgaria, țara lor de origine. După trădarea bunicii, Alice a părăsit ferma de flori, refugiindu-se în deșert.
Totuși Alice nu a petrecut mult timp în deșert, în pustietate, s-a întors în cele din urmă de unde a plecat. Printre atâtea nenorociri, protagonista are parte de puțină fericire atunci când în sfârșit își întâlnește pentru prima dată fratele.
Opera de față ne-o prezintă pe Alice în diferite ipostaze, de la copilul neajutorat, la tânăra ambițioasă și capabilă să conducă ferma florilor, și nu în ultimul rând, la femeia liberă, care are puterea de a renunța la tot pentru puțină liniște. În toate aceste etape de viață, eroina este însoțită de câte un câine (Toby, Harry sau Pip). Fiecare necuvântător are și el o poveste, iar aceasta face deliciul lecturii.
Valoarea acestei cărți este evidențiată de aprecierile specialiștilor. Florile pierdute ale lui Alice Hart a câștigat General Fiction Book of the Year în cadrul Australian Book Industry Awards 2019. Volumul a fost listat în TOP 10 bestseller-uri din Australia, în 2018 și din SUA, în 2019.
Acest roman de debut impresionant, tradus în peste 30 de țări, a fost ales de Women’s National Book Association pe lista celor 20 de romane recomandate pentru cluburile de carte din SUA, în 2019, și nominalizat la International Dublin Literary Award 2020. Romanul se află în curs de ecranizare TV.
Cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie valoarea acestei opere, așa că vă invit pe voi să o lecturați. Merită din plin fiecare minut acordat din timpul vostru liber!