Titlul: Diney. Freamăt în Regatul de Gheaţă. O zi perfectă
Editura: Litera
An apariţie: 2015
Număr pagini: 112
De la film, la carte
Au trecut aproape doi ani de când Walt Disney Pictures, prin studiourile de animaţie – Walt Disney Animation Studios–, a lansat unul dintre cele mai îndrăgite filme animate din istoria sa recentă. Mă număr printre fanii animaţiei 3D „Frozen” – „Regatul de Gheață”, dublu premiat cu Oscar. După mine acesta are într-adevăr toate piesele cu el, cum s-ar spune, are atuurile necesare pentru a putea trece înaintea multora.
Filmul ne introduce în lumea Elsei, cea care amintește întrucâtva de Crăiasa Zăpezilor, personajul principal din cel mai apreciat basm al lui Hans Christian Andersen.
Însă în filmul animat personajele vibrează diferit, nu sunt realmente antagoniste iar întâmplările urmează cursul unor teme mereu actuale cum ar fi individul și lumea, relațiile de familie. Dezacordurile emoționale în relaţiile dintre protagoniști sunt cele care stimulează acțiunea. Mai mult, ipotezele și supozițiile spectatorului îi dezvăluie la final acestuia adevăratele surse de conflict doar bănuite la început. Ele sunt anihilate de momentele în care eroii se regăsesc, se echilibrează, când binele se desprinde de rău. Îmi amintesc că „l-am mirosit” pe prinţul Hans al Insulelor de Sud încă de la început și eram așa de încântată că nu m-am lăsat păcălită de look-ul său perfect și manierele elegante (folosite pentru a obține ceea ce-şi dorea).
Un joc al aparențelor și al prejudecăților nu lasă adevărata magie să iasă la suprafață, să ne topească inimile, păstrându-le la rece. La final suntem emoționați până la lacrimi. Până atunci umorul, ironia, buna dispoziție, suspansul ne întreţin clipă de clipă neobosită atenţia și cred că asta face diferenţa. Supranaturalul este prezent datorită puterilor Elsei, dar nu cred că acesta este şi piesa de rezistență ci doar cheia plină de mister spre aspirațiile și dilemele personajelor.
În schimb tehnologia 3D și muzica oferă laolaltă experiențe la superlativ de la începutul până la sfârșitul filmului.
Ei, acum că tot am vorbit puţin cam prea mult despre filmul din 2013, să revenim în anul 2015. Semnalăm pentru acest an continuarea atât cinematografică cât și editorială a întâmplărilor din ținutul nordic Arendelle.
„Freamăt în Regatul de Gheață – O zi perfectă” – adaptare de Victoria Saxon
Cu alte cuvinte nu ne puteam despărți, aşa cu una cu două, de personajele preferate, de Elsa, Anna, Kristoff, renul Sven, şi mai ales de Olaf, simpaticul om de zăpadă care visează la o vacanță de vară fără consecinţe, nici de Oaken Hoinarul, nici de prinţul Hans, cel nesuferit.
Am citit zilele acestea una din cărțile dintr-o aglomerată colecție: Disney Regatul de Gheață.
Unul din miniromanele Disney (da, nu aş fi crezut), din această colecţie, este „Freamăt în Regatul de Gheață – O zi perfectă”, o adaptare de Victoria Saxon. Lectura sa mi-a făcut una din serile acestei săptămâni tare plăcută. Este reluat subiectul din filmul lansat anul acesta, în luna martie, film care continuă producţia animată din 2013.
Apărut la Editura Litera, miniromanul conține și opt pagini de poveste ilustrată color. Ne sunt relatate pregătirile şi întâmplările dintr-o singură zi, pe care regina Elsa o dorea perfectă pentru sora ei, Anna. Aţi ghicit, de acum lucrurile au intrat în normal, Elsa este stăpână peste regatul Arendelle, fără să-l pună în pericol prin superputerile sale hibernale.
Solstiţiul de vară coincidea cu aniversarea zilei de naștere a prinţesei Anna, așa că treburile administrative de la palat au fost amânate. Creativitatea Elsei este la cote maxime. Ajutată câte puțin de competențele sale magice și de oamenii din regatul său, de copiii care o îndrăgesc nespus pe Anna pentru firea ei exuberantă, Elsa reușește să marcheze un lung șir de surprize pentru sora sa. Cadourile nu se mai terminau, iar ele răsăreau unul câte unul pe măsură ce Anna înainta pe un traseu plin de provocări indicat de o sfoară în desfăşurare. „Sforile” au fost trase bineînţeles de Elsa mult înainte. Ea a pregătit totul cu discreţie şi migală.
Arta magiei sale a culminat cu decoraţiunea de pe un tort uriaş pregătit pentru petrecerea, care ar fi încheiat o zi perfectă. Asta dacă cei trei prieteni, Kristoff, Sven şi Olaf ocupaţi cu amenajarea sălii festive, nu s-ar fi confruntat cu apariţia zăpăcitoare a unui val uriaş de omuleţi de zăpadă năstruşnici
Ei, dar nu pot să vă stric plăcerea de a trăi un şir de întâmplări palpitante stârnite de o răceală, prima din viaţa frumoasei regine Elsa. Şi cum pentru tânara regină situaţiile în care pierdea controlul nu erau tocmai favorabile, nici ei, nici celorlalţi, veţi afla cine a dus greul acestei zile perfecte, care până la urmă chiar aşa a fost. Doar suntem în universul magic al poveştilor iar finalul perfect este cel fericit!