Titlul: Gambitul damei
Autor: Walter Tevis
Editura: Bookzone
An apariție: 2020
Număr de pagini: 432
Fatalitatea și șahul
Părinții micuței Beth Harmon au murit: mama, într-un accident de mașină, iar tatăl, cu ceva timp înainte de decesul soției sale. Rămasă singură pe lume, la numai opt ani, copila a ajuns în orfelinatul Methuen Home din Mount Sterling, Kentucky, unde își duceau traiul și alți copii fără părinți sau abandonați. Beth era foarte deșteaptă, având o minte sclipitoare care o ajuta la orice materie școlară.
O simplă deplasare la subsolul internatului, pentru scuturarea bureților, avea să-i schimbe protagonistei destinul. În această încăpere slab luminată, copila l-a întâlnit pe domnul Shaibel, jucător de șah. Acest joc al minții i-a captat atenția orfanei, determinând-o să-și dorească să-i descopere tainele și micile secrete care au puterea de a face diferența.
Ușor, ușor, cei doi au dat startul jocurilor de șah, bărbatul fiind cu albele în timp ce fetița era cu negrele.
Soarele apare când te aștepți mai puțin
După câțiva ani buni de stat în orfelinat, pe strada lui Beth a apărut soarele, iar familia Wheatley a adoptat-o.
Pasiunea pentru șah a motivat-o pe copilă să citească cărți de specialitate, să își imagineze seară de seară, înainte de culcare, tot felul de poziții pe tablă, perfecționându-și tehnicile de apărare.
Prima participare a lui Beth la un turneu de șah a fost cu succes. Copila de treisprezece ani a cucerit cea mai înaltă poziție a podiumului și premiul de o sută de dolari. După muncă și răsplată. Copila cucerea trofeu după trofeu, participând la toate competițiile de șah care se anunțau. În urma performanțelor sale, Federația de Șah i-a oferit un card de membru, dar și ratingul de 1881. Cu toate acestea, protagonista visa să ajungă Maestru, adică să atingă un rating de 2200.
Cele mai multe turnee necesitau deplasări, ba cu autobuzul, ba cu avionul, așa că mama vitregă a eroinei o însoțea peste tot, fiind nevoită chiar să inventeze tot felul de minciuni pentru a-și scuti fiica de la cursuri.
Un star al jocului minții
La șaptesprezece ani, Beth i s-a dăruit lui Tim, un bărbat simpatic și tandru. Fiind în pragul apogeului adolescentin, tânăra a început să consume alcool și să fumeze, schimbându-și radical stilul de viață. În schimb, pe plan profesional, era în plină ascensiune, cu trei mii de dolari în contul de economii și plină de dorința de a afla toate secretele șahului și de a cuceri toate titlurile.
Cu o seară înainte de partida împotriva lui Borgov, Harmon a pus burta pe carte, studiindu-i adversarului tehnicile de joc. Cu alte cuvinte, tânăra îi studia tehnicile lui Borgov pentru a descoperi o portiță care i-ar fi putut aduce victoria mult visată împotriva Maestrului. Era conștientă că va intra în joc împotriva unei minți agere, însă dorința sa de a ieși învingătoare era mai puternică decât orice titlu al adversarului.
După această competiție împotriva legendei vii a șahului, pierdută de protagonistă, adolescenta și-a găsit mama vitregă fără suflare în camera de hotel.
Timpul i-a adus din nou pe Beth și pe Borgov față în față, însă nici de această dată norocul nu a fost de partea tinerei care a făcut carieră în lumea dominată de bărbați. Însă, a treia întâlnire a fost cu noroc. Beth și-a văzut visul cu ochii, iar după victoria obținută la Moscova, în semn de apreciere, Borgov a strâns-o în brațe.
Opera de față ne prezintă evoluția protagonistei, de la opt ani și până la nouăsprezece și ascensiunea acesteia ca jucător de șah. Dintr-o orfană, eroina a ajuns o stea a jocului minții, într-o lume a bărbaților. Ambiția și munca au ajutat-o să scape de sărăcie, cumpărând casa părinților săi vitregi și ducând un trai mai bun, dar mai ales ajungând să înfrângă o legendă a șahului. În jocul minții nu contează vârsta, doar tehnica.
Gambitul damei reprezintă o lectură spumoasă care m-a impresionat în așa fel încât nu pot descrie în cuvinte. Beth se clasează în topul personajelor feminine care m-au marcat, determinându-mă să am încredere în mine și să visez cât mai sus, căci orice este posibil atâta timp cât ai încredere în forțele proprii.