Titlul: George și miraculosul său medicament
Autor: Roald Dahl
Editura: Grupul Editorial Art
An apariție: 2022
Număr pagini: 112
Bunica cea rea
Povestea George şi miraculosul său medicament de Roald Dahl debutează cu plecarea mamei de acasă, pentru a face câteva cumpărături, timp în care George va fi nevoit să aibă grijă de bunica sa. Dacă în cele mai multe poveşti bunica reprezintă izvorul înţelepciunii, al iubirii şi al bunătăţii, Roald Dahl a prezentat cititorilor săi o nouă versiune a bunicii, contrarul cunoscutelor mituri. Bunica din opera de faţă este una rea, urâtă, care Îşi petrece toată ziua stând în fotoliul ei de la geam, şi nu era zi în care să nu se plângă, să nu cârtească, să nu scrâşnească, să nu critice, să nu se crizeze în legătură cu orice subiect. […] Părea că nici nu-i pasă de ceilalţi — numai şi numai de ea îi păsa. Era o zgripţuroaică îngrozitoare.
Dorinţa de a crea un medicament special
Băiatul a primit sarcină din partea mamei sale de a-i oferi bătrânei, la ora unsprezece, următoarea doză de medicamente, însă groaza şi frica pe care băiatul le simţea faţă de hoaşcă l-au determinat să ia în calcul inventarea unui medicament magic care să-i vină de hac bunicii. Dacă nu avea s-o vindece pe bunica cu totul, oricum va avea nişte efecte spectaculoase. Ceva vrednic de urmărit.
Într-o oală mare, George a adăugat: şampon pentru păr cu reflexe aurii, pastă de dinţi, cremă de ras cu supra-spumă, spray, cremă de faţă îmbogăţită cu vitamine, lac de unghii, soluţie epilatoare, soluţie anti-mătreaţă, parafină lichidă, pudră, ruj, praf de câine pentru purici, detergenţi, seminţe pentru canari, cremă de pantofi maro, gin, praf de curry, praf de muştar, praf de ardei extra iute, boabe de piper, sos de hrean, ulei de motor, antigel, vaselină, plus sute de pastile pentru animale.
Acestea au fost ingredientele secrete ale geniului de George pentru crearea medicamentului miraculos. După ce au fost puse la fiert, licoarea a fost administrată bunicii: Bunica strigă odată A-uiiiiii! şi întreg trupul îi ţâşni, vâââjjj, în aer. Era exact ca şi cum cineva ar fi vârât un cablu electric pe sub fotoliu şi ar fi dat drumul la curent. Săltă ca propulsată de un arc puternic… şi nu mai coborî… rămase acolo… suspendată în aer… la vreo doi coţi deasupra fotoliului… ca şi cum ar fi continuat să şadă… dar de astă dată ţeapănă… ca o stană de piatră… vibrând uşor… cu ochii ieşiţi din orbire… cu părul din cap făcut măciucă. Asta nu a fost nimic pe lângă faptul că bunica a început să crească fără să se mai oprească. Era o ditai gaura în podea şi încă una în tavan, iar între ele se vedea ca un stâlp trunchiul bunicii. Picioarele îi erau în camera de dedesubt, iar capul — în pod.
Roadele medicamentului
Pe lista pacienţilor care au primit medicamentul fantastic s-au numărat şi animalele din ferma familiei: găini, porci, mânzaţi, oi, capre şi chiar poneiul. Cu toţii au crescut văzând cu ochii de parcă ar fi fost udaţi la rădăcină cu apă vie.
La îndemnul tatălui său, George a mai preparat încă o dată şi încă o dată până au ajuns la alte patru experimente cu medicamentul minune. De fiecare dată, însă un ingredient sau mai multe erau uitate fără a ajunge la forma corectă care producea creşteri excesive. Pentru a descoperi ce reacţii adverse au produs cele patru încercări asupra animalelor din ogradă, dar mai ales, asupra bunicii, vă las să descoperiţi singuri citind fantastica operă de faţă.
Încă o dată scriitorul Roald Dahl m-a surprins într-un mod plăcut, determinându-mă să-l clasez în continuare pe primul loc în topul povestitorilor mei preferaţi.
Pe blogul nostru mai puteţi lectura recenziile următoarelor opere semnate de inegalabilul Roald Dahl: Domnul Fox, vulpoiul fantastic, Marele uriaș prietenos, Vrăjitoarele, Matilda, Danny, campionul lumii, Charlie și marele ascensor de sticlă, Charlie și fabrica de ciocolată, James și piersica uriașă.