Când vine vorba de basme și povești, numele lui Hans Christian Andersen se află pe buzele tuturor. Povestitorul danez a fost bine primit și în lumea desenului animat. Adaptările după poveștile sale i-au sporit celebritatea, iar animațiile Disney le dau celor mici întâlnire cu personajele din basmele create de el.
Rățușca cea urâtă, Mica Sirenă, Soldatul de plumb, Fetița cu chibrituri, Crăiasa Zăpezii au inspirat animații poate la fel de nemuritoare ca poveștile pe care se bazează.
Hans Christian Andersen s-a născut la Odense, Danemarca, în data de 2 aprilie 1805. Ziua sa de naștere a devenit Ziua Internațională a cărții pentru copii. Unul dintre cele mai mari și mai aglomerate bulevarde din Copenhaga îi poartă numele, Bulevardul H.C. Andersen.
Am adunat în acest material despre Hans Christian Andersen – viața și activitatea sa literară – câteva informații care mi s-au părut mai aparte:
Poveștile – printre cele mai traduse opere din istoria literaturii
Poveștile sale au fost traduse în peste o sută de limbi, așadar se numără printre cele mai traduse opere din istoria literaturii.
Un copil curios, inteligent și cu o imaginație bogată
A fost unicul copil al unei familii modeste. Tatăl său, Hans, deși un om simplu, obișnuia să-i citească din O mie și una de nopți pentru că băiețelul era curios, inteligent și avea o imaginație bogată. De mic îi plăcea să dea viață, pe o scenă improvizată de el, cu actori de jucărie, unor piese de teatru scrise de Ludvig Holberg sau William Shakespeare – știa chiar pe de rost, integral, unele dintre operele acestui dramaturg. Tătăl său moare însă pe când Hans Christian avea doar 11 ani, iar mama se recăsătorește. Hans Christian se angajează ca ucenic mai întâi într-o țesătorie și apoi într-o croitorie. La 14 ani, părăsește orașul natal și se stabilește în Copenhaga unde lucrează ca actor la Teatrul Regal Danez. Se face însă remarcat mai ales datorită talentului literar, iar directorul teatrului, Jonas Collin, strânge bani și îl trimite la școală, să-și continue studiile. Se presupune astăzi că suferea de dislexie, ceea ce i-a îngreunat activitatea școlară și i-a cauzat numeroase neplăceri în colectivul școlar.
Primele succese literare
În anul 1829 înregistrează un prim succes literar odată cu publicarea poveștii: O călătorie de la canalul Holmen la capătul răsăritean al Insulei Amager în anii 1828 și 1829, iar în anul 1840 reintră în atenția publicului cu piesa de teatru Mulatrul. Totuși nu poveștile sau teatrul îl vor consacra ca scriitor, ci romanul. În 1833, primește de la regele Danemarcei o bursă de călătorie prin Europa. Astfel își împlinește visul de a călători. Va cultiva această pasiune de-a lungul vieții. Revine din prima călătorie mai inspirat și mai determinat să se afirme ca scriitor. Cele mai multe romane ale sale sunt autobiografice, iar cele mai cunoscute au rămas: Improvizatorul (1835), O.T. (1836) și Doar un lăutar (1837).
Ca-n povești
În 1835 publică prima sa carte de povești intitulată Povești pe înțelesul copiilor (în daneză, Eventyr, fortalte for børn). Dintre poveștile cuprinse în acest volum fac parte: Cutia cu iască, Klaus cel mic și Klaus cel mare, Prințesa și mazărea. Un volum de Povești îi apare în 1837 completat în 1842 cu un alt doilea volum. Noi colecții sunt lansate în 1843, 1847 și 1852. Între anii 1858 și 1872 continuă să publice poveștile din care este alcătuit volumul Noi povești și povestiri.
Jurnale de călătorie
A călătorit mult, iar impresiile sale din locurile vizitate au dat viață unor jurnale și schițe de călătorie: În Suedia, Imaginile posomorâte ale unei călătorii la Harz, Bazarul unui poet, În Spania, O vizită în Portugalia în 1866. În volumul Bazarul unui poet se regăsește și scrierea Femeia valahă ca urmare a popasului, șederii sale pentru o perioadă de timp în Orșova, la întoarcerea acasă dintr-o călătorie în Turcia (1841).
Un outsider?
Foarte popular în timpul vieții, Hans Christian Andersen a suferit adesea din pricina unor sentimente intense neîmpărtășite și nu s-a considerat decât un outsider în societatea epocii sale despre care credea că nu îl acceptă pe deplin. Multe dintre poveștile sale sunt de fapt expresia literară a unor experiențe triste de viață și nu au întotdeauna un final fericit, ceea ce reprezintă un element inedit în universul poveștilor, pe lângă dezvoltarea unor motive universale din folclor. Povestite cu talent, ca pentru copii, creațile sale depășesc de multe ori nivelul de înțelegere al copiilor, dar ajung mai ușor la inima tuturor, inclusiv a adulților.
În loc de autobiografie
În loc de o eventuală aubiografie a sa, Andersen recomanda povestea „Rățușca cea urâtă”.
Cum folosim corect prenumele scriitorului?
Prenumele său Hans Christian trebuie folosit ca un singur nume, deși, la origine, a reprezentat o combinație de două nume. Deci este incorect să utlilizăm doar unul dintre cele două prenume. Tradiția daneză permite ca pentru acest prenume, Hans Christian, să se folosească acronimul H.C.
Premiile Hans Christian Andersen
sunt acordate anual unui scriitor și unui ilustrator a căror operă completă a marcat printr-o contribuție durabilă literatura pentru copii.
Maratonul Hans Christian Andersen
Din anul 2000, la Odense, Danemarca, în orașul în care s-a născut scriitorul, se desfășoară Maratorul H.C. Andersen.
Scriitorul s-a stins din viață în 4 august 1875. A fost înmormântat în cimitirul Assistens Kirkegård, Nørrebro, din Copenhaga.
Pe blogul nostru puteți citi recenzii la multe dintre basmele scriitorului.