14 iunie și 1 iulie sunt două zile importante în calendarul cultural și religios al Statelor Unite ale Americii.
14 iunie este data care marchează în calendarul laic ziua de naștere a scriitoarei americane Harriet Beecher Stowe, autoarea renumitei cărți Coliba unchiului Tom.
1 iulie – data decesului scriitoarei – este consemnată în calendarul Bisericii Episcopale din Statele Unite, ca sărbătoare religioasă, onorând memoria acesteia.
Harriet Beecher Stowe rămâne în istoria Statelor Unite, în special, pentru activismul său în sprijinul cauzelor sociale. Romanul Coliba unchiului Tom reprezintă cea mai înaltă expresie a spiritului său civic vigilent și militant. A publicat treizeci de cărți reunind romane, însemnări de călătorie sau colecții de articole și scrisori.
Coliba unchiului Tom descrie condițiile aspre în care trăiau sclavii afro-americani. A fost considerat de-a lungul timpului „un instrument vital împotriva sclaviei”, deși, în perioada recentă, s-au înregistrat și critici și interpretări nefavorabile ale stilului, mesajului și finalității acestuia.
A jucat un rol major în reconsiderarea statutului sclavilor afro-americani în societatea americană puternic scindată în polemica aboliționismului, dar mai ales, după cum arată scriitoarea în cartea sa, adânc viciată de practica sclaviei.
Cartea a avut un mare impact emoțional asupra contemporanilor lui Stowe, înregistrând un succes uriaș. A fost cea mai bine vândută carte în secolul XIX.
Harriet Beecher Stowe
s-a născut în data de 14 iunie 1811 în familia preotului calvin Lyman Beecher din Litchfield, Connecticut. Tatăl scriitoarei a fost cofondatorul American Temperance Society. Organizația înființată în 13 februarie 1826 milita pentru abolirea sclaviei, extinderea drepturilor femeilor, cumpătare și pentru progres social.
Viitoarea scriitoare a fost al șaptelea dintre cei treisprezece copii ai preotului. Harriet a fost educată în spirit profund creștin, iar pe de altă parte a beneficiat de o educație reformatoare. Între surorile sale o amintim pe Catharine Beecher, cu o activitate neobosită în rândul educației femeilor. Hartford Female Seminary, o prestigioasă instituție feminină de învățământ, a fost condusă de Catharine Beecher. Limbile clasice și moderne, matematica erau discipline cuprinse în curriculum școlii, permițându-le femeilor să primească în acea epocă o educație similară cu cea a bărbaților.
Trei dintre frații săi au fost figuri de notorietate în epocă: preotul aboliționist Henry Ward Beecher, Charles Beecher, preot, compozitor de imnuri religiose și autor, și teologul Edward Beecher.
La întâlnirile cu membrii clubului și ai salonului literar Semi-Colon Club din Cincinnati, Ohio, frecventat de scriitori și oameni de cultură americani, l-a cunoscut pe profesorul de seminar Calvin Ellis Stowe. Împărtășeau aceleași idei despre situația sclavilor, în plus sprijineau comunitatea clandestină Underground Railroad, care îi găzduia și îi ajuta pe sclavii fugari să ajungă în Canada unde puteau fi oameni liberi. Cei doi s-au căsătorit în 6 ianuarie 1836.
Motivațiile romanului. De ce Coliba unchiului Tom?
Între sursele de inspirație și de impact asupra deciziei scriitoarei de a concepe Coliba unchiului Tom și obiectivele acestei cărți, am reținut următoarele:
Experiențele personale:
Simpatizând cu mișcarea Underground Railroad, scriitoarea și soțul ei au găzduit în casa lor câțiva sclavi fugari. A întâlnit multe situații și oameni care i-au povestit experiențele lor.
Autoarea a suferit o grea pierdere personală. La doar optsprezece luni, Samuel Charles Stowe, băiețelul ei, rămânea doar o amintire în sufletul mamei sale: „După experiența pierderii cuiva atât de drag mie, pot avea compasiune pentru toți oamenii sărmani, sclavi neputincioși în fața nedreptăților. Samuel Charles Stowe, mereu te voi păstra în inima mea”.
Contextul politic:
În anul 1850, Congresul american vota pachetul de legi the Fugitive Slave Laws prin care interzicea ajutorul acordat sclavilor fugari și înăsprea sancțiunile împotriva acestor acțiuni chiar și în statele libere.
La 9 martie 1850, Stowe îi scria unui editor de la o publicație aboliționistă că plănuia să scrie ceva despre problema sclaviei: „Simt că a sosit vremea când chiar și o femeie, chiar și un copil care pot pronunța cuvintele libertate și umanitate ar trebui să aibă o opinie… sper ca nicio femeie care știe să scrie să nu rămână în tăcere.”
Opere de inspirație:
Principala lucrare care a inspirat romanul Coliba unchiului Tom și creionarea bunului Tom, personajul principal, este reprezentată de mărturiile lui Josiah Henson, un sclav care își câștigase libertatea fugind în Canada.
Materialul autobiografic a fost cuprins în opera The Life of Josiah Henson, Formerly a Slave, Now an Inhabitant of Canada, as Narrated by Himself și publicat de Arthur D. Phelps în anul 1849.
După apariția romanului Coliba unchiului Tom și după ce acesta a devenit un best-seller, Henson și-a reeditat memoriile sub titlul Memoriile unchiului Tom, călătorind și realizând conferințe în Statele Unite și Europa.
O altă lucrare de inspirație pentru Harriet Beecher Stowe a fost culegerea de confesiuni și mărturii intitulată American Slavery As It Is: Testimony of a Thousand Witnesses publicată de Theodore Dwight Weld și surorile Grimké.
Știți unde se află în prezent coliba unchiului Tom?
În apropiere de Dresden-Ontario, în Canada, se află amplasat complexul muzeal inspirat de titlul binecunoscutului roman. Uncle Tom’s Cabin Historic Site este un muzeu în aer liber, amenajat și deschis publicului, având la bază inițiativa din anul 1940 a fermierului William Chapple. Casa în care a locuit în Canada între 1841 și 1883 Josiah Hensen, sclavul fugit de pe plantația de tutun din statul Maryland, a fost mutată în incinta complexului și refăcută în stilul anilor 1850. Coliba de pe plantația de tutun, unde acesta a fost sclav, nu mai există.
Muzeul reconstituie momente importante ale istoriei afro-americane prin artefacte care evocă perioada aboliționistă, traseul sclavilor din Africa în SUA și apoi către Canada pentru dobândirea libertății, viața lui Josiah Henson, cărți publicate în secolul XIX. Tot aici se află și cimitirul familiei Henson, iar în apropierea locului clădirea unei instituții de învățământ pentru refugiații afro-americani, British-American Institute, înființată de Josiah Henson.
Ultimii ani
Harriet Beecher Stowe s-a stins din viață la Hartford, Connecticut pe 1 iulie 1896. Casa în care a locuit douăzeci și trei de ani se afla alături de cea a colegului de breaslă Mark Twain. Din păcate acesta nu a păstrat amintiri tocmai plăcute despre ultimii ani din viața luminatei femei. Cei din urmă opt ani din viața ei au fost marcați de demență, conform cercetărilor moderne este posibil ca scriitoarea să fi fost afectată de boala Alzheimer.
Aboluționismul
Este un termen care denumește mișcarea de eradicare a sclaviei, o mișcare care nu se referă strict la ideile și acțiunile americanilor aboliționiști, acțiuni care au culminat în Războiul Civil, război între statele din nord care condamnau sclavia și cele din sud care o susțineau (1861-1865).
Aboliționismul este de fapt o mișcare istorică care urmărea să pună capăt comerțului cu sclavi africani și indieni și să elibereze sclavii. Mișcarea înregistrează în anul 1315 exemplul regelui francez Louis X care face primul pas în acest sens abolind scavia în regatul Franței. Ultima țară care a abolit sclavia a fost Mauritania, abia în 1981, prin decret prezidențial.
În prezent, scavia și munca silită este ilegală în cele mai multe dintre state, dar traficul de persoane exploatate în scopuri sexuale și de muncă forțată continuă să afecteze zeci de milioanne de adulți și copii.
Poate de aceea nu ar trebui să uităm niciun moment cât de mult a însemnat mesajul cărții pentru oamenii acelei epoci. Citiți pe blog și recenzia pentru Coliba unchiului Tom.