Înapoi pe Insula Pierduților
Ați fost prezenți sâmbăta trecută în fața televizoarelor la premiera Descendenții 2 de pe Disney Channel?
De această dată mi-am dorit ceva diferit, așa că am preferat, ca fan adult al seriei Descendenții să nu mai anunț premiera ci să scriu după ce urmăresc filmul.
Mi-a plăcut mult cartea Insula Pierduților – Descendenții scrisă foarte izbutit de Melissa de la Cruz, așa că am recomandat-o într-o recenzie la acea vreme. O recomand și astăzi celor care încă mai stau pe gânduri: copii, tineri, părinți, cititori amatori de basme clasice, dar și de animații Disney. O întreagă serie de cărți și filme a urmat Insulei Pierduților – Descendenții (2015, primul roman din serie): Descendenții (2015, primul film muzical din serie), Descendenții: Lumea celor răi (2015, un serial de desene animate bazat pe film), Descendenții: Școala Secretelor (2015, un film live-action bazat pe filmul Descendenții), Înapoi pe Insula Pierduților – Descendenții (2016, al doilea roman din serie), Rise of the Isle of the Lost (2017, al treilea roman, pe care îl așteptăm tradus) și filmul Descendenții 2 (2017)
Îmi amintesc că în primul roman din serie, Insula Pierduților – Descendenții, Mal, Evie, Jay și Carlos descopereau că există ceva care să-i motiveze dincolo de lumea lor măruntă și mizerabilă. Apoi în filmul Descendenții personajelor li s-a dat ocazia să cunoască lumea bună din Auradon, cea spre care se îndreaptă toate aspirațiile celor din Insula Pierduților, dar mai ales planurile Maleficei, mama lui Mal. De vreme ce Mal o va pune pe Malefica să stea închisă în trupul unei „șopârle minuscule, pe măsura inimii ei”, cine va conduce Insula Pierduților și cine le va lua locul celor patru care au prins gust pentru lumea bună?
Dacă primul film Descendenții continua acțiunea din cartea Insula Pierduților, romanul Înapoi pe Insula Pierduților și filmul Descendenții 2 mai au în comun doar faptul că prevăd o revenire a tinerilor pe Insula Pierduților, deși motivele întoarcerii în carte respectiv în film sunt diferite.
Fanii filmelor și serialelor Disney Channel se bucură să le revadă pe cele două staruri Dove Cameron (Mal) și Sofia Carson (Evie). Aceasta din urmă și-a trecut în palmares, în 2016, un rol care amintește de un alt personaj de poveste – Cenușăreasa, în comedia muzicală A Cinderella Story: If the Shoe Fits. Cel mai interesant ca portofoliu este Cameron Boyce (Carlos), cu aparițiile sale într-o varietate de genuri: film horror, thriller sau comedie ( Mikey în Mirrors, Sam în Eagle Eye, Keith în Grown Ups). Booboo Stewart (Jay) în schimb le este cunoscut mai ales celor care au urmărit seria Twilight.
Descendenții 2
Prima impresie? Descendenții 2 este chiar mai bun decât Descendenții. Atât plusurile cât și minusurile ies la iveală pe parcursul unei distribuiri mai bune a acțiunii între cele două locații: Auradon și Insula Pierduților. Era și timpul. În lipsa unei alternanțe Auradonul, ar fi devenit și pentru telespectatori, nu doar pentru unele dintre personaje, Plictisidon. Dar și tematica este mai largă, propunând tinerilor subiecte precum: prietenia, diferența dintre a fi răutăcios și a fi de-a dreptul rău și invers, diferența dintre a fi bun și a fi perfect, dintre a fi tu însuți și a fi altcineva, lupta binelui cu răul, experiențele pe cont propriu, dincolo de tutela părintească, în care chiar trebuie să îți asumi responsabilitatea faptelor și gândurilor tale, calitățile unui bun conducător.
Nu lipsesc replicile cu umor, efectele speciale și un personaj canin aflat sub puterea magiei, care face sarea și piperul filmului. O bună parte a producției este muzicală așa că să începem cu ea. Distribuția filmului a beneficiat de contribuția semnificativă atât actoricească, dar mai ales muzicală a actriței și cântăreței China Anne McClain (rolul Umei, fiica Ursulei, personaj Disney malefic din Mica Sirenă). Nu este întâmplător că piesa: It’s Goin’ Down s-a înscris în Billboard Hot 100. Cred că a participat la realizarea celor mai bune momente ale filmului. Influențele hip-hop, calitățile vocale, dar și interpretarea unui personaj care promite ceva mai mult rău decât pur și simplu rău, au dat șansa unui suflu puternic și au creat tensiune. De altfel e posibil ca personaje secundare cu temperament și personalitate din Descendenții 2 să fie de fapt plusul de calitate.
Mal este pe cale să devină membru al familiei regale cu drepturi depline. Balul regal în pregătire este doar un pas premergător înaintea căsătoriei cu Ben, prințul chipeș al Auradonului. În fața ziariștilor care o asaltă cu întrebări despre bal, Mal visează cam ca Britney Spears în al ei Baby One More Time, doar că într-o variantă amestecată neconvingătoare atât pentru Auradon cât și pentru Insula Pierduților. Și într-adevăr acel număr muzical nu m-a prea încântat cum nici blondul spălăcit al lui Mal, viitoare regină în Auradon. Dar aflăm că visul acesta ascunde de fapt un suflet nefericit, dornic să se întoarcă în Insula Pierduților. Și de aici toate merg bine pentru telespectator. Odată criza declanșată ne mutăm pe Insula Pierduților cu tot cu Ben, prințul cel chipeș și bun, pentru a reveni apoi într-un final Disney sublim.
Foarte bună a fost prestația tuturor actorilor, dar inspirat și felul în care potențialul lor a fost pus în lumină. Interpretarea lui Mitchell Hope în rolul prințului Ben a fost convingătoare. Ne prezintă un presonaj cu un comportament ușor superior, ușor naiv și debusolat, dar foarte, foarte îndrăgostit. Cred că pentru el și Dove Cameron (Mal) misiunea a fost mai provocatoare de această dată. Fiecare a trebuit să arate o trăsătură autentică a personajelor interpretate într-un mediu care acestora le era incomod și străin, păstrând totodată atitudinea pozitivă.
A reuși însă să creezi spectacol și amuzament – principala trăsătură a unui film muzical, după mine, este spectacolul, chiar și în cele mai serioase și încordate momente – în condițiile în care ții să transmiți și un mesaj de calitate tinerilor, cred că este un alt aspect important pe care realizatorii îl pot bifa cu succes, în cazul Descendenții 2 datorită regiei, scenariului, muzicii, coregrafiei și jocului actoricesc.
Ce nu mi-a plăcut? Nu aș spune tocmai că nu mi-a plăcut, doar că nu a reușit să mă convingă. Jocul actoricest foarte bun al lui Dylan Playfair (Gil), dar mai ales al lui Thomas Doherty (Harry) în roluri de răufăcători, pirați, supuși micuței, dar ambițioasei Uma, cu totul pierduți într-o insulă a mizeriei și supraviețuirii, nu este susținut de look-ul îngrijit, dantura perfectă a acelorași, care a devenit tipică pentru cele mai multe din filmele americane. Crearea ambianței locale deplorabile de pe o Insulă a Pierduților, lăsată la limita supraviețuirii, are ușor de suferit în ciuda costumelor, care și de data aceasta au fost minunate. Dar să zicem că trebuie să ținem pasul cu lumea basmelor și vom trece cu vederea.
În rest numai de bine, mai ales că filmul reușește să transmită un mesaj pozitiv fără să inhibe spontaneitatea și creativitatea echipei. Vă doresc vizionare plăcută, lectură plăcută pentru cărțile din seria Descendenții care vă pun la încercare cultura despre personajele din povești și din producțiile Disney. Și ar mai fi ceva. A, da, și să așteptăm continuarea. Chiar dacă în unele situații aș spune un „nu”hotărât (mă plictisesc teribil continuările precum mâncarea reîncălzită), de această dată aș prefera un „da”, chiar aș fi încântată. Totul depinde de noi, fanii, a transmis regizorul Kenny Ortega.
În acest weekend conform programului filmul Descendenții 2, dar și Descendenții sunt încă difuzate pe Disney Channel.