Când zelul imaginației și al gândului năvalnic a îmbrăcat croiala bunului- simț și a lucidității s-a născut unul dintre cele mai mari spirite ale literaturii universale. Sub egida clasicismului, de a cărui deviză – echilibrul și rațiunea în toate – se prevalează intelectul său, ghicim un suflet romantic, clocotitor și rănit în sensibilitatea sa de căutarea unui ideal uman de neatins.
Jonathan Swift (n. 30 noiembrie 1667 – d. 19 octombrie 1745) este scriitorul cu care am ales, pe calea literaturii, să ne dăm întâlnire pentru acest sfârșit de noiembrie.
Mai exact pe 30 noiembrie 2017, gândul și poate chiar pasul celor mai norocoși iubitori de literatură pleacă în deplasare la Dublin, capitala Irlandei, în Hoey’s Court. Dar nu pentru a susține o competiție, ci pentru a se simți ca acasă, pentru a respira aerul și a trăi atmosfera din orașul lui Jonathan Swift. Aici, cu 350 de ani în urmă, își făcea scriitorul intrarea în lume, într-o lume zbuciumată.
Fiul unei perechi engleze, Jonathan Swift s-a arătat loial și a făcut cinste locului natal, dedicându-și viața și talentul cauzelor sociale din Irlanda, criticând politicile strâmbe ale guvernului britanic.
Istoria literaturii îl menționează pe Jonathan Swift ca autor de satiră, eseist, pamfletar politic (mai întâi susținător al partidului Whig – liberal – apoi al partidului Tory – conservator), poet și cleric. Între anii 1713 și 1745 a fost preot paroh al Catedralei Sfântul Patrick (St. Patrick) din Dublin. Este și perioada în care a creat cele mai cunoscute și valoroase dintre operele sale literare și dintre pamfletele sale politice.
O mărturie peste timp pentru activitatea sa în serviciul public este și spitalul de psihiatrie din Dublin, St. Patrick Hospital (în prezent, St. Patrick ‘s Mental Health Services). Fiind primul de acest fel din Irlanda, spitalul a fost ridicat în anul 1747 cu banii lăsați prin testament de Jonathan Swift. Scriitorul considera că sănătatea fizică și sănătatea mentală sunt în egală măsură importante.
Opera literară
Romanul satiric Călătoriile lui Gulliver (1726) este cea mai cunoscută operă literară a scriitorului. Ea a depășit demult granițele Irlandei, pornind într-o călătorie neobosită în jurul lumii. Odată cu publicarea acestui roman, Jonathan Swift avea să devină cel mai popular scriitor irlandez, autorul celei mai populare opere din literatura universală scrise vreodată în Irlanda
Geniul său satiric se manifestă și în pamfletele sale menite să sprijine cauza irlandezilor. Unul dintre cele mai cunoscute scrise de Swift, considerat de literați sclipitor, dar, în același timp, cel mai incisiv, este intitulat: O modestă / umilă propunere pentru a se evita ca pruncii săracilor din Irlanda să fie o povară pentru părinții lor și pentru țară (1729). Umila sa propunere se referă la o soluție șocantă, dar foarte eficientă. Pentru a scăpa de griji și de un viitor copleșit de lipsuri, părinții nevoiași din Irlanda să-și vândă bebelușii oamenilor bogați care i-ar putea mânca cu toată plăcerea, ca pe o delectare gastronomică, prevenind astfel lungi și inumane suferințe.
Personal, din vară, urmăresc online pregătirile irlandeze pentru evenimentul din 30 noiembrie 2017. Sunt implicate mai multe instituții din Dublin: Colegiul Trinity, unde și-a desăvârșit studiile tânărul Swift, Biblioteca și Arhiva din Dublin, Catedrala St. Patrick, Spitalul St. Patrick’s Mental Health Services.
Pe urmele lui Jonathan Swift – omul, preotul, eruditul
Cum au fost aceste instituții și nu numai conectate la activitatea lui Jonathan Swift, în epoca în care acesta a trăit, și cum ne pot conecta ele pe noi astăzi la personalitatea și opera scriitorului, puteți citi în articolul Discovering the Dean: Jonathan Swift, Trinity College and Dublin City.
„Cu cât îl citești mai mult, cu atât îți dai seama cât este de deștept”
Din articolul A city of words: Jonathan Swift eu am reținut următoarele cuvinte cheie: om deștept, ilustru, umanist, apărător al drepturile sociale, luptător pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor. Toate acestea au rezultat nu doar din vorbele lui Swift ci și din faptele sale. Mi-au rămas în minte laolaltă cu niște curiozități, cu adevărat surprinzătoare pentru un scriitor care a trăit și a scris în secolul XVIII, mai bătrân cu 350 de ani decât noi însă poate mai tânăr în spirit decât mulți dintre noi și decât urmașii noștri.
Oare ce ar fi făcut Swift, dacă ar fi trăit în prezent? Citiți articolul și aflați.
Continuați cu recenzia de pe blog la cartea Călătoriile lui Gulliver.
Așa cum v-am obișnuit în articolele precedente postate în această categorie, am pregătit pentru școlari și, de această dată, o fișă de lucru. O puteți accesa mai jos, apoi o puteți descărca și printa. Spor la lucru și citit!
Testează-ți cunoștințele despre opera Călatoriile lui Gulliver de Jonathan Swift