Cărțile lui Jules Verne oferă cititorului experiențe de neuitat.
Călătoriile extraordinare, personajele excentrice, inovatoare, combinațiile de informație științifică și ficțiune, de mister și suspans sunt cuvinte cheie în cărțile scriitorului francez.
Cărțile acestui autor au format gustul pentru lectură al multor tineri, din generații diferite, au înflăcărat imaginația bibliofililor și continuă să o facă, stârnesc și astăzi dorința colecționarilor de a intra în posesia lor.
Realitate și ficțiune
Cititorii lui Jules Verne s-au întrebat mereu ce experiențe din viața scriitorului au trecut în operele sale.
Ne-au atras și nouă atenția câteva astfel de experiențe precum și unele lucruri inedite:
Jules Verne (8 februarie 1828 – 24 martie 1905)
Numele complet
• La naștere, cel mai mare dintre cei cinci copii ai avocatului Pierre Verne a primit două prenume, așadar numele complet al scriitorului este Jules Gabriel Verne.
♦♦♦
Preferințele din copilărie
• Preferințele din copilărie par a anunța romanele de aventuri de mai târziu. În Amintiri din copilărie și tinerețe (1890), Jules Verne își aduce aminte că în copilărie era fascinat de apele fluviului Loara și de vasele comerciale care îl traversau.
♦♦♦
Ghinion în dragoste
• Orașul natal Nantes i-a lăsat tânărului Jules Verne un gust amar mai ales din cauza eșecului repetat în dragoste. Mai întâi, s-a îndrăgostit de verișoara sa, Caroline, dar tânăra a fost căsătorită cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea, iar cel ce o iubea, Jules Verne, a fost trimis la studii, în Paris. A revenit în Nantes peste un an și s-a îndrăgostit nebunește din nou, de data aceasta de Rose Herminie Arnaud Grossetière. I-a dedicat acestei tinere treizeci de poeme scrise de el. Chiar dacă Rose Herminie i-a împărtășit sentimentele, părinții fetei au aranjat o căsătorie mult mai avantajoasă pentru fiica lor. Viitorul soț al Rosei Herminie era mai în vârstă și mai avut.
În cărțile scrise de Jules Verne sunt multe personaje feminine căsătorite precum iubita sa din tinerețe, împotriva voinței lor. Gérande în Maestrul Zacharius (1854), Sava în Mathias Sandorf (1885) sunt doar două exemple.
♦♦♦
Alegeri profesionale
• În privința profesiei, Jules Verne nu se conformeză dorinței părintești. Tatăl său dorea să urmeze, în tradiția familiei, o carieră juridică după finalizarea studiilor de drept în 1851, dar Jules Verne îi răspunde: „Nu sunt oare dator să-mi urmez propriile instincte? Pentru că știu cine sunt și pentru că realizez ceea ce pot fi într-o bună zi.”
În schimb, scriitorul a lucrat full-time ca broker la Bursa din Paris, fiind inițiat de fratele soției sale. Se trezea dis-de-dimineață și până să ajungă la serviciu scria, dorind să contureze un roman inovator care să conțină informație științifică vastă. Știm astăzi că este considerat unul dintre părinții literaturii science fiction, deci ideea i-a reușit.
♦♦♦
Primele încercări literare
• Primul roman scris de Jules Verne a fost Un preot în 1839. L-a început la vârsta de nouăsprezece ani, dar a rămas neterminat. În această operă se simte influența lui Victor Hugo, scriitor care a avut o mare înrâurire asupra sa. Un alt scriitor cu impact asupra activității sale literare a fost James Fenimore Cooper.
♦♦♦
Seria Călătorii extraordinare
• Jules Verne se implică în numeroase colaborări, publică piese de teatru, dar faima literară vine abia când stabilește o colaborare de lungă durată cu editorul Pierre-Jules Hetzel. Acesta lucrase cu nume sonore precum Victor Hugo, George Sand, Balzac. Editorul avea în plan lansarea unei publicații – Revista de educație și recreere – o revistă de primă calitate pentru familie care să îmbine divertismentul cu educația științifică. Planurile literare ale lui Jules Verne coincid cu ale editorului. Jules Verne era persoana potrivită. Își petrecea ore întregi în Biblioteca Națională franceză, documentându-se pe diferite subiecte din știință, istorie, geografie, noi descoperiri, și în plus avea un roman științific finalizat. În ianuarie 1863 apare deci, ca urmare a unui angajament între cei doi, primul său roman cunoscut, Cinci săptămâni în balon. Următoarele cărți vor fi publicate mai întâi în serial, în această revistă, și vor constitui binecunoscuta serie de romane Călătorii extraordinare.
Interesant de menționat este faptul că Hetzel îi respinge romanul Parisul în secolul XX (1863), pe motiv că prezenta o viziune prea sumbră asupra viitorului. Posteritatea însă îl răzbună pe Verne. Manuscrisul, care se credea pierdut, a fost publicat în anul 1994, de editura Hachette. Cât de bine a reușit să anticipeze cea de-a doua jumătate a secolului trecut, puteți citi într-un material aici.
♦♦♦
Alte curiozități
Odată cu notorietatea și îmbunătățirea situației financiare, Jules Verne și-a împlinit și marea lui dorință, aceea de a călători. Și-a cumpărat o corabie: Saint-Michel III cu care a făcut înconjurul Europei.
Scriitorul s-a implicat și în politică, în anul 1888 fiind ales consilier în administrația orașului Amiens. A activat în această funcție timp de cincisprezece ani și a adus câteva îmbunătățiri în activitatea orașului.
Vă invităm să citiți pe blog recenziile Doi ani de vacanță, Cinci săptămâni în balon, Căpitan la cincisprezece ani, Castelul din Carpați.