Întotdeauna am crezut într-un singur lucru: voi căuta să găsesc MAGIA.
Lisa Jane Smith, scriitoarea americană cunoscută publicului ca L.J. Smith, a câștigat notorietatea cu seria Jurnalele Vampirilor (13 volume dintre care 7 scrise de Smith).
Începuturile profesionale sunt legate de meseria de învățătoare, fiind licențiată în limba engleză și psihofiziologie. La scurtă vreme însă, Lisa Jane Smith renunță la cariera de dascăl și se dedică unei pasiuni din copilărie: scrisul (îi recita mamei sale încercările ei lirice înainte de a învăța să citească, iar cărțile sale preferate erau cele fantastice și pline de magie, chiar și după ce a crescut).
Prima sa carte datează din vremea colegiului și a facultății – The Night of the Solstice – 1987.
A fost urmată de Heart of Valor în 1990. Cărțile au fost retipărite în 2008
Succesul și notorietatea au venit odată cu seria Jurnalele Vampirilor începută în 1991, editată, publicată și republicată în 2007. De atunci L.J. Smith a scris și publicat, completând seria. Ultimul volum The Return: Midnight a fost scris în 2011. Neînțelegându-se cu editorul asupra evoluției subiectului, autoarea a fost înlocuită din proiect, următoarele două trilogii din serie fiind continuate de un scriitor „fantomă” și apoi de tânăra scriitoare Aubrey Clark.
A mai publicat trei trilogii de succes, Cercul Secret (1992, trilogie continuată de Aubrey Clark în 2012), The Forbidden Game (1994), Dark Visions (1995), seria Night World (1996) precum și povestiri.
Iată ce ne transmite pe site-ul său: Am scris zeci de cărți pentru copii și tineri și mi-a făcut plăcere să le scriu. Oamenii mei preferați sunt cititorii, pentru care am toată afecțiunea și cu care îmi place să țin legătura.
Și mie, personal, mi-a plăcut popasul pe site-ul autoarei asezonat de Halloween. Nu știu dacă e genul meu de literatură, dar chiar mi-a plăcut felul natural în care ne povestește despre ea și pasiunea sa înnăscută pentru scris.
În plus, puteți citi pe site-ul autoarei poveștile sale și, de ce nu, să participați la concursuri.
Jurnalele Vampirilor și Night World sunt bestseller-uri New York Times, autoarea fiind propusă și pentru premiul „Favorite Book”.
sinteză de Anca Spiridon
Jurnalele lui Stefan
Începuturile –vol. I
După cum anunţă şi subtitlul, în acest prim volum ne sunt prezentate Începuturile vieţii de vampir.
Povestea prezintă viaţa unor adolescenţi, dar nu unii obişnuiţi: o fată vampir (Katherine) şi doi fraţi Stefan şi Damon care vor primi de la această tânără viaţa veşnică.
Într-o zi superbă din luna august a anului 1864, Stefan se afla la moşia tatălui său Giuseppe Salvatore. Băiatul era orfan de mamă şi avea şaptesprezece ani, însă tatăl îl vedea conducând moşia şi căsătorit cu Rosalyn, o fată de familie bună.
Apariţia orfanei Katherine Pierice la moşia Veritas (adevăr), va tulbura situaţia iniţială. Tânăra copilă îşi pierduse casa într-un incendiu, iar la rugăminţile tatălui lui Stefan, aceasta şi slujnica sa Emily, hotărăsc să se mute la moşia familiei Salvatore.
Stefan nu a mai apucat noaptea nunţii, căci o moarte suspectă a răpus-o pe tânăra Rosalyn. La înmormântare tânărul văduv a purtat costumul de ginere, iar răposata a fost depusă şi jelită în biserica ce urma să le găzduiască cununia.
Stefan s-a simţit atras de Katherine, iar vizita fetei în dormitorul acestuia a condimentat dorinţa de a fi împreună, de a o iubi. Reversul monedei nu a întârziat să apară, iar la rugăminţile frumoasei copile, Stefan, la lăsarea serii, s-a furişat din casă, îndreptându-se ţintă spre locuinţa în care musafira şi slujnica sa erau cazate.
Era lună plină. Sărutările dintre cei doi au început ca o ploaie, iar buzele fetei au alunecat spre gâtul băiatului. Săruturile de pe gât s-au transformat în muşcături, timp în care Stefan a simţit cum sângele-i fierbinte îi părăsea trupul. Ştiind de sentimentele pe care i le poartă Stefan, Katherine i-a dezvăluit acestuia adevărata sa identitate; fata era vampir.
Vampirii sunt printre noi. Arată la fel ca noi şi pot să trăiască printre noi, însă nu sunt ceea ce suntem noi. Ei beau sânge. Pentru ei, sângele e elixirul vieţii. Ei nu au suflet, şi nu mor niciodată. Sunt nemuritori, pe vecie.
În timp ce Stefan îşi sprijinea tatăl în detectarea şi eliminarea vampirilor, tot el deţinea secretul lui Katherine, care era duşmanul şi prada după care alerga domnul Salvatore.
Vampirii purtau mereu asupra lor, în scobitura gâtului, un medalion care le permitea să ducă o viaţă normală, putând umbla şi pe timp de zi, fără a fi afectaţi de lumina soarelui.
Tânăra Katherine dă dovadă de o tărie şi curaj ieşite din comun; deşi ştia că domnul Salvatore are de gând să vâneze demonii, aceasta nu se ferea de bărbat şi-l vizita în propria-i casă, jucau cărţi împreună, deci stătea în preajma duşmanului.
Balul Ctitorilor a fost prima ieşire a lui Stefan în lume, la braţ cu o fată. În această zi, Katherine îl însoţea. Afişarea celor doi în public nu a fost pentru multă vreme, deoarece, la îndemnul băiatului, cuplul a luat drumul spre casă, unde s-au bucurat unul de altul.
Gustând din lacrimile femeii de lângă el, Stefan a găsit gustul uman. Se îndoia acum de vorbele tatălui său care susţineau că vampirii sunt răi.
Două mentalităţi diferite, cea dintre tată şi fiu, cu privire la vampiri, se bat cap în cap: tatăl îi considera demoni, diavoli, în timp ce băiatul o vedea pe Katherine înger.
Tânăra copilă, ca şi toţi ceilalţi asemenea ei, au căzut pradă vânătorilor de vampiri. Zapăcit, Stefan a transformat iubirea pentru fata vampir, în ură, în timp ce fratele său, Damon, îşi arăta afecţiune şi iubirea pentru aceasta. Tânăra vampir era iubită de Damon, dar inima ei îi aparţinea lui Stefan. Triunghiul amoros va duce la răcirea legăturii de frăţie dintre cei doi băieţi.
În urma atacului, Stefan şi Damon au fost împuşcaţi, casele incendiate şi multe suflete, pe lângă cele ale vampirilor au pierit. Domnul Salvatore salvase oraşul de spirite rele şi-şi împuşcase propriii fii, pe care-i considera trădători, deoarece aceştia erau de partea duşmanilor, devenind unii de-ai lor.
Stefan a avut primul contact cu sângele chiar din trupul propriului tată, apoi din drăguţa barmaniţă de la tavernă, Alice. „Resursele vitale” au fost împărţite frăţeşte de cei doi băieţi, hrănindu-se cu viaţă şi putere.
Acum Damon şi Stefan trăiau o nouă viaţă, veşnic tineri şi nemuritori. (va urma)
Florina Dinu