Titlul: Jurnalul unui burlac. Conversații cu mama
Autor: Mihai și Emilia Bendeac
Editura: Bookzone
Număr pagini: 336
An apariție: 2020
Multe s-au mai auzit despre cartea lui Bendeac, însă românul până nu vede cu ochii lui nu crede un cuvânt. Este și cazul meu! Nu m-am lăsat influențată de zvonuri și am decis să citesc acest volum pentru a trage singură concluziile.
Jurnalul unui burlac. Conversații cu mama începe în forță, cu dezvăluirea clipei în care copilul Mihai a fost surprins de mama sa masturbându-se în baie. Poate mulți dintre bărbații zilelor noastre nu recunosc că au făcut sau fac acest lucru, însă Bendeac a decis să dezbată public acest episod. Un act de curaj, normalitate și adevăr. Bravo, Mihai!
Din mărturisirile naratorului ajungem la concluzia că lui Mihai nu-i este frică de căsătorie, ci de divorț. Nu este gay, așa cum s-a tot vehiculat în presă, îi plac cluburile și barurile, nopțile de beție, iar aburii alcoolului l-au vrăjit într-atât încât s-a întors pe trei cărări acasă, a vomitat pe la colțuri, sau chiar a făcut pipi pe el în taxi.
La capitolul femei, actorul menționează peste trei sute. O fi adevărat sau doar o laudă numai el și Dumnezeu pot ști. Clipele de amor, Mihai le-a petrecut pe majoritatea la el în apartament, dar au fost și excepții de la această regulă nescrisă, și, astfel, a dat confortul de acasă pe locurile publice: în mașină, parcuri, pe străzi, pe holurile diferitelor hoteluri, cinematografe, hipermarketuri și chiar în autobuz. În viața acestuia au predominat aventurile, doar cu patru fete a avut o relație serioasă. Cele patru relații serioase însumează patru ani din viața scriitorului.
Ca orice copil, Mihai a avut mai multe preferințe la capitolul meserie. Inițial și-a dorit să devină antrenor de fotbal, ziarist sportiv, avocat și, în cele din urmă, actor, meserie pe care a îmbrățișat-o din tot sufletul și pentru care trăiește.
În stilu-i caracteristic, cu mult umor, autorul își amintește de clipa în care mama sa a intrat peste el în baie, în timp ce își făcea duș și a observat că penisul băiatului său este mult prea mic pentru vârsta pe care o avea la acea vreme. În urma analizelor s-a constatat că suferea de micropenis, boală pe care a tratat-o cu un medicament-minune pe care l-a luat timp de un an.
Autorul povestește despre fanteziile sale amoroase, prezentând câteva situații amuzante; acesta și-a dorit să participe la o partidă de amor cu două fete, iar, în timpul actului, zgomotele produse de partenere i-au alarmat pe vecini care au chemat poliția în mai multe rânduri. Un alt episod ce merită a fi punctat este cel în care Bendeac și-a dorit să facă pe gigolo și să fie răsplătit de partenera sa pentru munca depusă în pat.
Din mărturisirile sale aflăm că statutul de amant îl înnebunește, îi place enorm și, nu de puține ori, a jucat acest rol în viața de zi cu zi.
Dacă, în momentul de față, Mihai Valentin Octavian Bendeac este un model pentru mulți tineri și nu numai, datorită talentului său actoricesc, în copilărie, același personaj a cunoscut și cealaltă latură a aprecierii. În anii de gimnaziu, autorul era considerat de colegii săi „prostul clasei”, fiind bătut în nenumărate rânduri de cei ce nu-l aveau la inimă.
Mihai se trage dintr-o familie de întreprinzători care, de-a lungul anilor, au pus mai multe afaceri mici, dar bune, pe picioare. În prezent, mama naratorului se ocupă de cabinetul stomatologic, o afacere în care toți membrii familiei Bendeac au investit și care dă rezultate.
Un exemplu de curaj și ambiție este chiar Emilia Bendeac, coautorul acestui volum. Doamna Emilia la vârsta de 45 de ani a început o viață nouă și o carieră nouă. Aceasta a făcut școala de asistente medicale, a fost angajată într-un spital de stat, după care a pus pe picioare cabinetul. Și-a continuat studiile, iar la 56 de ani a început școala de psihologie. Nu vârsta este un obstacol în atingerea unui țel, ci neîncrederea, frica și lipsa de interes.
Cei doi autori au trecut în revistă povestea lui Happy, câinele pe care cu toții îl consideră membru important al neamului Bendeac.
Postfața scrisă de Andrei, fratele lui Mihai, mezinul familiei, sintetizează relația Mihai–Emilia–Andrei.
Volumul de față este prezentat într-un mod atractiv și tare interesant în același timp. Mihai începe anumite capitole povestind anumite situații prin care acesta a trecut de-a lungul timpului, după care, sub forma unui dialog, cei doi, mama și fiul, Emilia și Bendeac, dezbat același eveniment. Astfel, cititorul poate afla despre una și aceeași întâmplare din două perspective diferite. Per total este un volum uau, prin intermediul căruia Mihai Bendeac își deschide sufletul în fața publicului, împărtășind cu el întâmplări mai puțin cunoscute.
Este bine de șiut că toate încasările pe care autorul le primește din vânzarea cărții sale sunt rezervate integral pentru scopuri caritabile. Primul proiect, în acest sens, va fi renovarea secției de oncologie pediatrică din cadrul Spitalului Fundeni.