Titlul: Metode de a învinge plictiseala la școală
Autor: Pete Johnson
Editura: Corint
Colecție: Junior
An apariție: 2013
Număr pagini: 218
Harvey, eroul operei „Metode de a învinge plictiseala la şcoală” de Pete Johnson nu se împacă deloc cu şcoala, considerând-o ceva plictisitor, ca o pată gri, fără viaţă, fapt pentru care, băiatul recurge la tot felul de giumbuşlucuri pentru a se distra. De exemplu, romanul de faţă debutează cu prezentarea tânărului nostru costumat în gorilă şi care se plimbă prin unitatea de învăţământ. Momentul său de glorie s-a terminat în biroul directorului şi bineînţeles cu un telefon dat familiei pentru a le aduce la cunoştinţă comportamentul necivilizat al elevului.
George este cel mai bun prieten al lui Harvey; cei doi băieţi obişnuiesc să-şi dea unul altuia tot felul de pedepse hazlii. Luni, 9 ianuarie, George a primit de la eroul nostru provocarea de a se preface victima unui vampir nebun, adică la ora de istorie va sta cu sânge fals pe faţă. Lichidul îi va curge pe corp oferind celor din jur o imagine de groază. Această provocare grozavă a avut şi un minus căci cei doi băieţi au fost mutaţi în părţi opuse astfel încât să nu mai ia legătura unul cu altul în timpul orelor. Dar nici după cursuri, deoarece telefonul lui George a fost confiscat de mama acestuia, şi chiar doamna a ţinut să-şi ia pruncul de la şcoală de mai multe ori. Dar ce credeţi, cei doi colegi şi prieteni de distracţie s-au putut abţine să nu ia legătura? Ei bine, nu. Cei doi farsori au continuat să ţină legătura cu ajutorul bileţelelor, o metodă pe cât de veche pe atât de eficientă. Astfel cei doi elevi au putut contura diferite pariuri: la ora de Franceză, au pariat de câte ori pronunţă profesorul cuvântul „Păi”, sau de câte ori dascălul de Geografie îşi suflă nasul ori de câte ori Hopa-Mitică se scarpină. Câştigătorul, cel care preciza numărul corect, primea de la celălalt o îngheţată.
Cei doi colegi au mers mult prea departe, deschizând chiar o casă de pariuri; aici, au fost înscrişi unsprezece membri, deci pariurile aveau o miză mai mare şi-i puteau aduce câştigătorului tot atâtea îngheţate sau dulciuri. Cu timpul, banii au luat locul îngheţatei şi al dulciurilor în calitate de premiu al pariurilor din clubul Hazard.
Intrarea lui Jonny în casa de pariuri a adus mai mult rău decât bine deoarece propunerile noului venit erau mult mai riscante şi deloc pe placul lui George. Naivitatea lui Harvey cu care primea şi aproba propunerile lui Jonny, i-au adus acestuia demisia lui George de la cârma casei de pariuri.
O altă lovitură dură primită de eroul nostru este furtul unei sume mari de bani. Vestiarul băiatului a fost spart şi în urma jafului, întreaga sumă provenită din pariuri i-a fost luată.
Eroul nostru în cele din urmă a închis clubul de pariuri. Încolţit de faptul că a rămas dator colegilor de club, căci banii furaţi din vestiarul său urmau să fie restituiţi câştigătorilor, Harvey a decis să apeleze la un truc pentru a-şi spăla datoria faţă de Jonny şi anume a decis să ia parte la un jaf asupra casei sale. Acesta împreună cu Jonny au pătruns în casă de unde au furat CD player-ul. Dar, cum întotdeauna adevărul iese la lumină, cineva a descoperit mica înţelegere, dându-i în vileag. Cine este acea persoană şi cum a descoperit adevărul, vă las să descoperiţi singuri.
În încheiere vă dau un pont, chiar dacă clubul Hazard a fost închis, eroul nostru concepe bazele unui alt club şi anume Clubul Comicilor.
Opera de faţă se potriveşte mănuşă tuturor tinerilor căci le stârnește interesul încă de la primele pagini, le aduce zâmbetul pe buze, bucurie în suflete şi dorinţa de a citit cât mai mult cu fiecare pagină lecturată. O carte de nota zece pentru orice elev silitor!
Pe blogul nostru, mai puteţi lectura recenzia operei „Cum să-ţi instruieşti părinţii” de acelaşi scriitor.