
Titlu: Micul Prinţ
Autor: Antoine de Saint-Exupéry
Editura: Humanitas
An apariţie: 2022
Număr pagini: 98
Publicată în anul 1943, „Micul prinț” este o carte interesantă atât din punct de vedere al conținutului literar cât și al imaginilor care o împodobesc. Deci, ați ghicit: această poveste dedicată copiilor din noi, este un icono-text. După părerea mea, autorul a ales această metodă, text plus imagine, pentru a exprima mai bine ceea ce nu a putut exprima prin cuvinte.
Naratorul retrăiește clipele copilăriei sale inocente și-și aduce aminte cu nostalgie de primele sale desene în calitate de pictor. Deși, toți cărora le arătase desenul susțineau că acesta reprezenta o pălărie, naratorul înfățișase de fapt „un șarpe boa care înghițise un elefant”.
O pană în deșertul Sahara l-a adus pe acesta față în față cu micul prinț căruia i-a oferit o oaie… Ei bine, nu una vie, ci una desenată.
Vizitatorul îi povestește naratorului despre planeta sa și bineînțeles despre alte câteva pe care le vizitase:
Se afla în regiunea asteroizilor 325, 326, 327, 328, 329 si 330. S-a apucat să-i viziteze pentru a-și găsi o ocupație și pentru a se instrui.
Pe prima planetă vizitată, micul prinț descoperi un rege care era singur fără niciun supus sau vreun prieten.
Următoarea planetă era găzduită de un înfumurat. Acestuia îi plăcea să fie admirat în ciuda faptului că altă ființă nu mai exista în acel loc.
Planeta următoare era locuită de un bețiv. Acesta consuma alcool pentru a uita de rușine… rușine că beau!.
Cea de-a patra planetă era a unui om de afaceri, acesta poseda milioane de stele. Asta înseamna că scriu pe o hârtiuță numărul stelelor mele. Apoi închid cu cheia hârtiuța asta într-un sertar.
Următoarea planetă era una foarte mică, aici era loc numai pentru un felinar și pentru un lampagiu, care stingea și aprindea felinarul cu regularitate.
A șasea planetă era uriașă si era locuită de un om bătrân care scria cărți uriașe. Geograful îl sfătui pe micul prinț să viziteze Terra, despre care aflase că are o reputație bună; Iar ultima planetă a fost Terra. Aceasta era mult mai mare decât celelalte.
De-a lungul călătoriei sale, micul prinț a ajuns la concluzia că adevărata iubire se vede cu inima și nu cu ochii. Deși văzuse mii de flori de trandafir, care semănau unele cu altele, micul prinț o vedea pe-a lui altfel, unică, fiindcă era răspunzător pentru ea.