Titlul: Amintiri despre Eminescu
Autor: Teodor V. Stefanelli
Editura: Vicovia
An apariție: 2015
Număr pagini: 200
Copilul Mihai Eminovici îşi speria tatăl cu şerpi prinşi în pădure, pe care îi punea vii în apropierea casei sale. Apoi îşi chema tatăl să vadă „ce pasăre a prins” şi stătea deoparte, amuzându-se de părintele său şi de reacţia acestuia la vederea reptilei nervoase.
În anul 1862, Mihai Eminescu rămâne repetent în clasa a II-a de gimnaziu. Asta nu înseamnă că toți tinerii repetenți ajung mari scriitori.
Tot atunci, în anii de școală de la Cernăuți, la Obergymnasium, elevul Eminescu a locuit pentru o vreme în casa profesorului său de română Aron Pumnul, îngrijindu-se de biblioteca acestuia. Și-a făcut și un prieten mai mic ca vârstă, Teodor Stefanelli, iar cei doi au fost chiar și colegi când viitorul poet a rămas repetent. Fostul său coleg a scris și o carte „Amintiri despre Eminescu”, despre anii de școală ai poetului. Își aducea aminte că Eminescu era cel mai bun la religie, cel mai bun la istorie universală și inegalabil la Limba și literatura română, materia predată de Aron Pumnul. Tânărul Eminescu îi dedică profesorului său poezia „La mormântul lui Aron Pumnul” pe care o semnează ca M. Eminoviciu, privatist. Este publicată la moartea profesorului, în 1866.
Cât despre începuturile școlare ale poetului se știu puține lucruri, dar totuși se încearcă să se afle mai multe.
Iosif Vulcan, directorul revistei „Familia” în care tânărul Eminovici publică poezia „De aş avea…”, la 25 februarie/9 martie 1866 , i-a schimbat numele din Mihai Eminovici în Mihai Eminescu. Revista „Familia”(înfiinţată în 1865 de Iosif Vulcan) mai există şi azi.
„Luceafărul” este singurul film (de televiziune) despre viaţa și creația lui Mihai Eminescu, regizat de Emil Loteanu, şi apărut în anul 1987, realizat la studioul „Telefilm-Chişinău”.
Cu trei ani în urmă a fost descoperit la Arhiva Națională de Filme un film documentar realizat în anul 1914 de către Octav Minar, pseudonimul literar al lui Octav Popovici (1886 -1967) prezentând aspecte din viața poetului.
Poezia „Kamadeva” este ultima poezie tipărită în timpul vieţii lui Eminescu, fiind publicată în revista „Convorbiri Literare”, în data de 1 iulie 1887.