Bună dispoziție și candoare explozivă
Senine, întremătoare, vioaie, cu nerv și culoare, sunt versurile din cel mai nou volum de poezie dedicat copiilor și copilăriei de poeta Aurora Luchian; de o candoare explozivă, așa cum ne sugerează titlul volumului: Mirajul copilăriei.
Rime jucăușe, jocuri matematice, povești în versuri, exerciții de dicție și îmbogățire a vocabularului prin mijloace expresive, portrete zugrăvite minimalist sau caricatural, cu multă măiestrie, în vers, întâmplări pline de haz, dar și compoziții care ilustrează o morală, iată ce le rezervă celor mici reîntâlnirea cu poeziile adorabile, cu totul captivante ale poetei Aurora Luchian.
Citiți-le copiilor înainte de culcare, când găsiți prilej pentru a-i învăța ceva în joc sau când doriți să readuceți buna dispoziție și pofta de viață în familie! Volumul Mirajul copilăriei de Aurora Luchian poate fi și prima treaptă, special construită pentru a-i conduce, cu plăcere și curiozitate, pe copii în lumea cărților și a lecturii. Arareori geniul jocului, curățenia gândului și a simțirii poetului, expresia lirică se împletesc într-o rețetă așa de izbutită și agreabilă pentru copii.
Minuni pentru mici și mari
Harul liric îi dă șansa poetei să facă minuni atât pentru cei mici cât și pentru cei mari, iar experiența vieții o înzestrează cu putere de convingere, astfel că nu cred să fie cineva care să-i poată refuza invitația de a o urma în lumea copilăriei „Vrei să zbori s-atingi o stea? / Te invit în lumea mea,” (Vrei să zbori) ori să o contrazică atunci când face o constatare sugerând un îndemn: „Ieri, copil, doream să cresc, / Azi, în vers, copilăresc…” (Azi în vers copilăresc).
Așadar pregătiți imaginația de îmbarcare și nu vă grăbiți să purtați „straie de matur”. Poeta are și un secret năstrușnic „Dulce-i traiul imatur!”, totuși absolut nimic de ascuns. Nu-i complicat deloc. „Vrei să zbori? E-o bagatelă! / Te agăți de o umbrelă, / Aștepți vântul și te duce… / Te bucuri, el te conduce. // Și eu am zburat, se știe, / Când am scris în poezie.” (Vrei să zbori).
Cu un extraordinar simț al pastelului, al versului sprințar, trohaic, mânuind în chip ludic figuri de stil precum personificarea, hiberbola, onomatopeea, ironia fină, Aurora Luchian adoptă tonul șugubăț care menajează chiar și atunci când mustră. Îl are drept ghid pe tărâmul Copilăriei pe fiul său, Eden: „Râzi, să molipsești pământul / Cu torentul tău zglobiu, / Schimbă furtuna cu vântul, / Fă cer pur, din plumburiu.” (Azi în vers copilăresc – Fiului meu Eden, cu toată dragostea); „Uauuu! de-atâta zbenguit, / Părun-n frunte s-a zburlit, / Și nu-mi pasă că în zbor, / Mă întrec cu un cocor. // Și-n elanul plutitor, / Am făcut popas pe-un nor, / Am atins raza pe gene, / Ce se primenea alene.” (Vrei să zbori).
Freamăt în basmele bunicilor
Credeți sau nu, facem parte dintr-o lume ca-n basmele bunicilor. Totuși nimeni nu ne împiedică să intervenim, cu propriile noastre completări sau răsturnări. Până la urmă resursele creative ale copiilor ne inspiră să vedem lumea nu doar așa cum ni s-a reprezentat cândva ci și așa cum o văd copiii, prin filtrul sensibilității lor sau a firii lor fără astâmpăr, spontane și poznașe. Poate că ei sunt mai aproape de ceea ce este esențial. Nu doar noi îi putem învăța ceva ci și ei, pe noi, atunci când facem analogii și conexiuni.
Nu doar o gâză se poate purta sau simți ca noi ci și noi am putea să ne punem în locul unui mieluț, de exemplu (Cu mieluțul strâns de el). Moș Crăciun poate fi nu doar o icoană de bunătate și dărnicie. Asemeni unui bătrânel artist, stângaci și singur, ca mulți alți mireni, ajunge să primească asigurările și sprijinul interesat ale unei vulpițe ca să ducă la capăt misiunea sa nobilă, iar spectacolul să iasă ca la carte (Poveste năstrușnică de Ajun). Până și Soarele poate fi un copil pus pe glume care trebuie în cele din urmă apostrofat să se oprească și nu doar un bătrân atotputernic, îndârjit să pârjolească Pământul în timpul verii (Soarele poznaș). Iar Baba-Cloanța, ei ce poveste… nu este decât o bâtrânică ajunsă, biata de ea, fără dinți, de tot râsul, dar și de toată groaza copiilor nătăfleți în Zdreanța-Băltăreața.
Copilăria din miraj
Așadar cheia pe care poeta o dăruiește cu dragoste și încredere copiilor este nu doar una care descuie lumea ci și una înzestrată ca prin farmec cu puteri nebănuite. Este un miraj sau nu, dar așa, ca-n copilărie, lumea are taine, la fel cum are înșelătoare măști precum și resurse inepuizabile de regenerare. Putem râde de grozăvia sau emfaza cu care ne-am raportat la anumite lucruri preconcepute, putem empatiza cu alte ființe fâcând uitată insolența și iată o putem oricând lua de la început, ca niște copii, lăsând la o parte orgoliul sau dezamăgirea, cu încredere și prietenie. „De atunci prietenia / Nu le-o strică nici urgia! / De cu zori, pân⁎ la chindie, / Că e câmp sau bălărie, / Au același drum cu zor, / Unu-n zbor, altu-n mohor!”. (Unu-n zbor altu-n mohor).
Teme și motive
Sărbătoarea copilăriei
În prezentul volum, poeziile sunt organizate tematic. În deschidere, sunt grupate poezii care celebrează copilăria. Adresarea este directă, chemând la joc și veselie. La acestă sărbătoare participă copiii, dar și firea toată, precum și poeta, în noua sa ipostază de ambasador liric în țara Copilăriei, delegat să restabilească armonia între cele două lumi. „Toc! Toc! Toc! bătând în scoarță, / Ghionoaia-n rezonanță. / Toți copiii să poftească, / Cu mine să ciocănească, / Să armonizăm de-ai vrea, / Lumea ta cu lumea mea!” (Armonie).
Cântece de leagăn
După bucuria frenetică din primele versuri, copiii, părinții sau bunicii, trebuie neapărat să se refacă pentru a se putea bucura de toate poeziile din acest volum. Așa că se vor simți răsfățați de un minunat și odihnitor grupaj de poezii dedicate momentelor când cei mici sunt de o drăgălășenie fără margini, adică în timp ce dorm alinați de blândețea viselor dulci ale moșului Ene. Versurile din alcătuirea acestui grupaj sunt intitulate Cântece de leagăn, muzicale, delicate și alintate.
În succesiunea anotimpurilor
Odată puterile refăcute cititorii vor străbate în vers și cuget toate cele patru anotimpuri, cu schimbările aferente din natură și cu anecdotele celor care mișună pe tot cuprinsul planetei. Tematica anotimpurilor subscrie teme secundare și motive nelipsite din lirica pentru copii rezervate fiecărui anotimp: Ziua Mamei, Mărțișorul, 1 Aprilie, Ziua Copilului, vacanța mare, prima zi de școală, Crăciunul, ghiocelul, greierele și furnica, brăduțul, moș Crăciun, derdelușul, fulgii de nea.
Răsturnare de situație
Interesantă este alegerea autoarei de a relua tematica de sezon într-un chip mai puțin idilic, răsturnând situația și zgâlțâind cu chef de joc, copilărește, câteva mituri bine clădite, în grupajul Povești din anotimpurile copilăriei. Pentru mine cea mai frumoasă și năzdrăvană poveste din această secțiune a volumului a fost povestea lui Noruț.
Replici cu morală
Compasiunea, dar și judecata, veghea minții, cunoștințele sunt serios puse la încercare în grupajul cu un titlu dinadins echivoc: Fabulații. Poeziile alese sunt adevărate replici cu morală la ignoranța, lenea, lipsa de vigoare și naivitatea oamenilor.
Un spațiu de joc și învățare prin joc, la final
Ei, dar ce-ar fi poezia pentru copii, fără copii, care să găsească și ei ceva de făcut. Așa că ultima secțiune din volumul Mirajul copilăriei este de fapt un spațiu de joacă și învățare prin joc. Fie că prichindeii vor trebui să găsească cuvintele care absentează misterios din poezie, fie că trebuie să facă socoteli, li se dă destul de lucru în grupajul Joc prin rime. Poeta nu-i subestimează pe copii, iar eu poate anticipez greșit, dar cred că vor fi și părinți care vor replica „este prea greu, prea mult”. Dar, nu. Dacă poeta, fiind părinte, îndrăznește, atunci și alt părinte ar trebui să o facă, treptat și cu răbdare.
Material educativ bogat
Dar nu doar această parte le oferă părinților prilej de activități comune cu copiii ci întregul volum poate fi utilizat și ca un bogat material educativ. Termenii lingvistici, cuvintele de pe tot cuprinsul cărții reprezintă provocări pentru dicția celor mici și resurse bogate pentru dezvoltarea vocabularului. Termenii noi din limbă stau alături de cei vechi, populari sau uzuali și formează asocieri insolite, chiar și în aceeași poezie.
„– Îl vreți pe Moș Nicolae, / Cu hăinuțele în claie? / Cu tabletele în mână, / Concentrați? Ei, asta-i bună! […]
– Cine? întreb bisilabic. / – Înțelegi ca un arabic! / Așa replicase Ana, / Spălând cu viteză, cana,” (Moș Nicolae)
Pentru toți cei care doresc să valorifice instructiv Mirajul copilăriei
În încheiere, deși ar mai fi multe de spus, dar vă răpesc plăcerea de a citi, vă recomand această carte de poezii (nu exagerez, nu este o cărticică, sunt 216 pagini, în format mare, aproximativ A4, 255 x 180 mm, și vreo 130 de poezii), ca pe un minunat și bogat material de lecturat, jucat și petrecut timp de calitate cu copiii, pe care îi aveți sau pe care îi îndrumați. Deopotrivă părinții, bunicii dar și cadrele didactice îl pot valorifica în activitatea lor cu prichindeii. Bucurați-vă de Mirajul copilăriei, accesând pagina de facebook a poetei Aurora Luchian, unde o puteți contacta. Cartea a apărut la Editura Stef, Iași, 2017. Coperta conține o frumoasă ilustrație realizată, de asemenea de autoare, iar volumul se deschide cu două materiale introductive Prefața semnată profesor psihopedagog Ancuța Fecioru și prezentarea autoarei realizată de profesorul universitar Marin Cojoc. Reproducem mai jos integral prezentarea profesorului.
„Despre poeta Aurora Luchian. Apariții și colaborări
Poeta Aurora Luchian este o scriitoare de texte umoristice, versuri pentru copii, ghicitori, fabule, cântece de leagăn, poezii religioase pentru copii, pamflete, sonete, balade, doine, epigrame și catrene.
S-a născut la Huși, județul Vaslui, la data de 28 februarie 1970, într-o familie frumoasă și liniștită.
A început să scrie din 2009, iar după câteva luni a debutat în cărticica Draga mea pentru copii, o colaborare fructuoasă, de mai bine de 6 ani, unde datorită tirajului său foarte mare, a fost cunoscută printre copiii din întreaga țară. Poeziile sale sunt recitate pe unele posturi de radio și televiziune, puse pe note muzicale, și folosite de Ministerul Învățământului, în Concursurile Naționale, și ca materiale didactice pentru preșcolari și școlărei.
Autor a șase volume de poezii, trei pentru copii, În papuceii copilăriei și Trăistuța pedagogului, editura Editgraph, Buzău, Curcubeu de cuvinte (Auxiliar didactic), editura Stef, Iași și al volumelor de pamflete Unde zboară porcul, împreună cu scriitorul Pavel Nedelcu, Mesagerul hazului în necaz, editura Ștef, Iași, Pe un ton glumeț, editura Ștef, Iași, iar în lucru, încă patru volume, pe care speră să le poată publica cât de curând.
Apariții în nenumărate antologii, pe site-urile literare, unde și publică permanent, a câștigat Premii Internaționale, printre care cele mai importante, Premiu de Excelență, la concursul Internațional din Japonia, în pamflet, Marele Premiu în povești cu rimă și cu tâlc, și Premiu de Excelență în poezia pentru copii, Crizantema Imperială în poezia pentru copii, Crizantema Imperială în ghicitori, Crizantema de Argint în pamflet și Crizantema Imperială în povești cu rimă, Distincția de «Mesager pe Meridianul Yamato» / Japonia și «Diploma de Excelență» pentru merite literare deosebite, acordate de Editura Verban.
Colaborator al unor publicații pentru copii și nu numai, și a două publicații specializate în arta decorativă.”
(„Despre poeta Aurora Luchian – Apariții și colaborări”, prof. univ. Marin Cojoc, Mirajul Copilăriei, Editura Ștef, Iași, 2017)
Aurora Luchian a zis
…eu doar am scris, am scris cu inima și mâna copilului din mine, care sper să rămână veșnic de veghe!
El râde, suspină, se bucură, se frământă…
Încă o dată, mii de mulțumiri, doamna Anca Spiridon!
Anca Spiridon a zis
Fiecare vers a fost o încântare și o bucurie greu de exprimat în cuvinte. Voi redeschide volumul ori de câte ori voi simți cum furia, nemulțumirea sau frustarea urcă în suflet și îl otrăvesc, îmbătrânindu-l.
Fie ca nu doar acest volum ci și celelalte cărți de poezii pentru copii scrise de dumneavoastră să ajungă la cât mai mulți prichindei și la cât mai mulți părinți. Să-i însenineze și să-i învețe care sunt adevăratele lucruri importante în viață. Vă mulțumesc. A fost un privilegiu.
Aurora Luchian a zis
O, Doamne, ce surpriză frumoasă! Încântător!
M-ați lăsat profund impresionată cu această recenzie bogată, calitativă, bine îngrijită, unde se vede clar, că s-a investit timp și s-a depus mult efort intelectual, analizând volumul, filă cu filă, rând cu rând, cu o atenție și un discernământ absolut!
Vă mulțumesc din toată inima mea de copil ”matur”!
Aurora, cu drag și recunoștință