Titlul: Oraşe de hârtie
Autor: John Green
Editura: Trei
An apariţie: 2014
Număr pagini: 368
După cum ne-a obișnuit John Green, romanele sale sunt cu și despre adolescenți (vezi și recenzia la „Sub aceeași stea”); de la această regulă literară nu poate face excepție nici cartea „Orașe de hârtie”, publicată în 2008.
M-am tot gândit de unde poate veni titlul lucrării de față; am luat în calcul mai multe posibilități, mai multe variante: am crezut că vine de la faptul că Margo, într-o noapte, a învelit 200 de case cu hârtie igienică sau poate se referă la orașele care găzduiesc fabrici de hârtie ori la statele părăsite, fantomatice, fără viață … și lista poate continua, însă numai citind am aflat răspunsul corect.
Romanul „Orașe de hârtie” este alcătuit din trei părți: „Corzile”, „Iarba” și „Corabia”; fiecare este menită să prezinte probele prin care eroii trec pentru a contura un final fericit. Acestea pot fi privite și ca trepte spre maturizare, spre descoperirea de sine și cunoașterea celuilalt.
Partea I – Corzile
Într-o noapte, Margo vecina lui Q. (Quentin) și o veche cunoștință din copilărie, îl vizitează pe acesta bătându-i în fereastră. Adolescenta, un suflet rebel și mereu pus pe șotii, era îmbrăcată în costum de ninja, vopsită pe față și pregătită pentru o noapte lungă și plină de peripeții în scopul rezolvării unor mici răfuieli. Cum în această misiune deosebită avea nevoie de un șofer, Margo a apelat la Q., știind că acesta nu o putea refuza, căci doar o plăcea.
Ieșirea în miez de noapte avea ca prim scop, din lista lungă cu unsprezece misiuni, o dulce și amuzantă răzbunare pentru Becca şi Jason, cei doi trădători care o înșelau pe draguța de Margo. După ce tatăl Beccăi a fost anunțat că fiica sa se află în subsolul casei cu Jason, băiatul a ieșit pe stradă aproape gol; cei doi pârâcioşi, Q. şi Margo erau pe fază, în fața casei cu pricina, pregătiți pentru a imortaliza rezultatul răzbunării.
Asemenea lui Zorro, adolescenta și-a semnat răzbunarea cu un „M”, făcut cu un spray cu vopsea albastră, pe peretele de deasupra biroului din casa Beccăi.
Partea a-II-a – Iarba
În ziua următoare, semnele de oboseală și ale senzațiilor tari din noaptea trecută își puseseră amprenta pe fața și pe trupul lui Q., dar cu toate acestea, băiatul dorea s-o revadă pe fata care i-a furat somnul, însă Margo nu dădea semne de apariție nici la școală și nici acasă.
Deși nu era prima oară când adolescenta pleca de acasă fără să spună o vorbă, această nouă dispariție era un semn de întrebare și de îngrijorare pentru familia lui Margo. Agățându-se de afirmația părinților fetei, cum că aceasta lăsa indicii subtile cu privire la locul în care își lua vacanță de la viața obișnuită pe care o ducea, Q. și cei doi prieteni ai acestuia, Ben și Radar, au făcut pe investigatorii, în căutarea unui indiciu care să-i ducă pe urmele rebelei.
Strategiile folosite de Margo sunt rezultatul unei activități intense și a unei documentări pe măsură în domeniul cunoașterii psihologiei apropiaților. Aceasta încerca să-și conducă prietenii, părinții pe urmele ei, folosindu-se de mici indicii, care puteau fi înțelese doar de oamenii care o cunosc cu adevărat pe adolescentă. Aceasta îi lăsă lui Q. un bilet, în locul cel mai apropiat, dar în același timp cel mai ciudat cu putință, în ușa camerei băiatului; pentru a ajunge la semn acesta a fost nevoit să scoată ușa din balamale.
Cele mai importante momente din viața unui adolescent sunt balul și examenele finale, însă acestea nu au avut puterea necesară de a-l aduce pe Q. cu picioarele pe pământ, nefiind interesat de ultimele clipe din școală; tânărul nu-şi putea lua gândul de la Margo și încerca cu toată forța și dorința s-o găsească în semn de prietenie și chiar ca o dovadă de iubire.
Partea a-II-a face lumină în cazul nelămuririi legate de titlul romanului; acum înțelegem legătura dintre Agloe, New York – orașele de hârtie și Margo.
Partea a-III-a – Corabia
Ultima parte a romanului „Orașe de hârtie” ne prezintă lunga călătorie a celor patru adolescenți și primul drum făcut cu mașina cea nouă a lui Q. Călătoria a fost făcută în douăzeci și una de ore, timp în care plictiseala nu și-a făcut simțită prezența, lăsând loc glumelor și voii bune să întrețină atmosfera.
Q. și prietenii săi cei mai buni, Ben și Radar, la care se mai adaugă și Lacey au lipsit de la absolvire pentru a pleca la New York ca s-o găsească pe Margo (aceasta se adăpostise în Magazinul Universal Agloe). Această călătorie simbolizează o mare iubire din partea lui Q. pentru vecina sa, dar în același timp un semn de prietenie adevărată din partea colegilor pentru Q.
Finalul este unul neclar, iar acesta pune sub semnul întrebării întoarcerea acasă a lui Margo; adolescenta tinde să-și continue viața de călător în căutarea de noi ținuturi de hârtie pregătite să-i ofere cele mai savuroase aventuri.
Romanul „Orașe de hârtie” de John Green este o carte ușor de citit, care prezintă viața fără perdea, la care se adaugă aventura adolescenților Q., Ben şi Radar, Q. fiind naratorul. Este o lectură spumoasă, potrivită sufletului deschis al fiecăruia dintre noi. V-o recomand cu mare drag!
Am lăsat adolescenţa mult, foarte mult, în urmă, dar am citit cu acea curiozitate specifică acelei vârste şi cu zâmbetul pe buze. Parcă aş fi citit cartea acum, atât de bine se pare că ai structurat capitole şi idei. Mă bucur pentru tine.
Apreciez cursivitatea şi lejeritatea în exprimare.
Felicitări şi spor maxim în lectură şi analiză!