Toți cei care citesc și recitesc cu plăcere cărțile scriitorilor irlandezi își amintesc că, în urmă cu 163 de ani, în luna octombrie, într-o zi de șaisprezece, vedea lumina zilei Oscar Wilde (1854-1900).
„Arta înseamnă individualism…”
Cel puțin în tinerețe, sub influența unor idei care circulau în perioada sa, credea cu putere că artistul trebuie să răspundă unor idealuri artistice mai presus decât oricăror cerințe de rând ale vieții. „Arta înseamnă individualism. Iar individualismul este o forță care tulbură și dezintegrează. […] El acționează asupra monotoniei tiparului, a sclaviei obișnuinței, tiraniei obiceiului și a reducerii omului la nivelul unei mașinării.”. În viziunea lui realitatea comună a vieții era doar o palidă proiecție a realității esențiale, aceasta fiind superioară celei dintâi. Se simt ecourile Renașterii, perioadă din istoria artei studiată cu predilecție de doi dintre maeștrii săi profesori, și ecourile lecturilor din literatura Greciei antice.
Elev și student strălucit
Își permitea, cum s-ar spune, fiind scutit de mari suferințe în acea perioadă a vieții și înconjurat de glorie, fiind o figură emblematică a vieții culturale londoneze din acea epocă.
S-a născut la Dublin, Irlanda, într-o familie de intelectuali cu preocupări literare. Ca elev și student a strălucit. Vorbea fluent limba franceză și germana. Excela în studiul limbilor clasice (în special, greaca veche și literatura greacă). A câștigat premii, burse de studiu, a luat contact cu teoriile unor profesori influenți, la Oxford – John Ruskin, de exemplu, un critic de artă, profesor de Istoria Artelor, și Walter Pater. Prelegerile și cărțile acestora au pus bazele viziunii sale estetice.
Glorie și marasm
Totul s-a schimbat după ce a cunoscut faima, fiind de notorietate stilul de viață costisitor și orientarea sa spre homosexualitate, care au făcut mare vâlvă. În Anglia acelor timpuri homosexualitatea era o infracțiune pedepsită chiar cu închisoarea. Iar Oscar Wilde s-a arătat nepăsător. După doi ani de închisoare și o boală groaznică – meningita – a sfârșit în singurătate, departe de ai lui, în Franța, la doar 46 de ani. A fost căsătorit, a avut doi copii, dar în urma atâtor scandaluri, familia l-a îndepărtat, soția sa continuând totuși să-i trimită bani. Mormântul său se află în Père-Lachaise, cel mai întins cimitir din Paris. Puțin înainte de a muri, într-o scrisoare către editorul său, mărturisea: „pot să mai scriu, dar mi-am pierdut bucuria de a scrie”. O diferență de stil se simte în poemul „Balada închisorii din Reading” (The Ballad of Reading Gaol) din 1898. Versuri din acest poem se regăsesc în epitaful de pe mormântul său. Din perioada detenției datează și celebra epistolă către prietenul și iubitul său, lordul Alfred Douglas. Intensele sale pagini sunt publicate în prezent în volumul De profundis și reprezintă o schimbare radicală în viziunea de până atunci a scriitorului.
Opera
A debutat cu un volum de Poeme în 1881. A desfășurat și o bogată activitate jurnalistică între 1887 și 1889, când a condus publicația Lumea Femeii (The Woman’s World), perioadă în care a încercat să ridice mult nivelul conținutului. Revista includea și o secțiune pentru copii. Astfel apare seria de povești Prințul fericit și alte povestiri (The Happy Prince and Other Tales), în 1888. A mai scris eseuri, The Soul of Man under Socialism, 1891, teatru: Evantaiul doamnei Windermere (Lady Windermere’s Fan), 1892, O femeie fără importanță (A Woman of no Importance), 1893, Soțul ideal (An Ideal Husband), 1895, Ce înseamnă să fii onest (The Importance of Being Earnest), 1895. Rămâne bine cunoscut pentru romanul publicat în anul 1891, Portretul lui Dorian Gray. Opera sa continuă să fie publicată și redescoperită.
Recenzii pe blog la operele lui Oscar Wilde
Pe blog puteți citi recenzii pentru următoarele povești: Prințul fericit, Un prieten devotat, Privighetoarea și trandafirul, Uriașul cel egoist, Un artificiu cum nu sunt multe. Puteți accesa pe blog și o recenzie în limba engleză a romanului Portretul lui Dorian Gray (The Picture of Dorian Gray).
Fișă de lucru – Testează-ți cunoștințele!
La final, le propun celor mici să își testeze cunoștințele despre opera lui Oscar Wilde printr-o fișă de lucru pe care o pot accesa și descărca mai jos.
Testează-ți cunoștințele despre poveștile și opera lui Oscar Wilde!