Titlu: Păstrează-ţi visul
Autor: Nora Roberts
Editura: Litera
An apariţie: 2013
„Păstrează-ţi visul”! este îndemnul către cititor şi titlul unui roman al Norei Roberts, pe care tocmai l-am terminat de citit. Autoarea are darul de a crea romane de dragoste bine construite, cu personaje puternice, a căror personalitate este un amalgam de asimetrii şi contradicţii, un puzzle greu de descifrat, cu piese lipsă care apar în final să completeze portretul moral şi surprind prin rezolvare chiar personajul însuşi. Aceste personaje nu se asortează, refuză parcă să fie accesorii potrivite pentru mediul perfect în care se exprimă.
Nora Roberts expertă în romane romantice în serie (peste 200 de titluri) are şi un instinct puternic când vine vorba de faptul că ar mai fi nevoie totuşi de ceva. Şi astfel suspansul unei intrigi poliţiste, cu suspecţi şi investigaţii, şi în cazul acestui roman, captează până la ultima pagină cititorul, care vrea să participe măcar pentru a afla dacă varianta lui se confirmă. Aşa mi s-a întâmplat şi de această dată, chiar dacă, recunosc, romanele din această categorie nu intră în mintea mea decât în sertarul pe care scrie literatură de divertisment. În cazul Norei Roberts, de cea mai bună calitate. Tot ar mai fi ceva de spus, dar vă las pe voi să aflaţi ce.
La start, Nora Roberts aliniază, în „Păstrează-ţi visul”, trei personaje feminine interesante, cu o puternică legătură afectivă între ele: Laura, fiica unui puternic dezvoltator din domeniul hotelier, Thomas Templeton, Kate Powell, o rudă îndepărtată pe care omul de afaceri o adoptase pe când avea doar opt ani, şi Margo Sullivan, fiica menajerei, care fusese acceptată ca membră a familiei.
Cele trei tinere femei au crescut la Big Sur (toponim derivat din spaniolă – „el sur grande”, „marele sud”), un ţinut plin de farmec din zona de coastă a Californiei, unde munţii Santa Lucia erup parcă din Oceanul Pacific. În comitatul Monterey, se afla reşedinţa familiei Templeton şi o parte importantă a lanţului de hoteluri răspândite în lumea întreagă. În afacere, promitea să intre tânărul Joshua Templeton, după terminarea studiilor la Harvard, iar la orizont pândea ocazia de a deveni un ginere influent directorul Templeton Chicago, un tânăr de douăzeci şi şapte de ani, care de curând fusese transferat la Monterey, Peter Ridgeway. Stâncile sălbatice de la Big Sur nu erau doar scăldate de valuri ci şi de misterul unei legende. Aici, o tânără spaniolă îndrăgostită, dar cu o soartă tragică, se aruncase în gol, de pe stânci, copleşită de durere, după ce iubitul ei murise într-o bătălie. Înainte de a se sinucide ascunsese la Big Sur o mică avere.
Tinerele încă mai păstrau obiceiul din copilărie de a ieşi împreună să caute zestrea Serafinei. Pentru toate trei, viaţa adusese ceva ce nu plănuiseră nici un pic. Adorabila Laura îşi dorise întemeierea unei familii imediat după împlinea majoratului şi credea că a întâlnit bărbatul vieţii ei: Peter Ridgeway. Acesta îi dăruise într-adevăr două fete, Ali şi Kayla, dar şi un divorţ dureros, cu cele mai contondente motive premergătoare – neglijenţă, adulter – şi cea mai regretabilă consecinţă: un stil de viaţă extravagant, care aproape că o ruinase pe tânăra femeie.
Margo credea că le poate încerca pe toate în viaţă. Era frumoasă, dorită şi a luat, la optsprezece ani, fără aprobarea mamei, drumul spre Hollywood. Cariera de model a lui Margo a luat sfârşit în Europa, când a pierdut poziţia de reprezentant al unei renumite mărci.
Kate a fost întotdeuna considerată o fată practică, serioasă şi muncitoare, avea o minte brici, terminase, printre primii din seria ei, la Harvard şi îşi croise o promiţătoare carieră în contabilitate. Dar romanul începe cu o răsturnare de situaţie. Kate află că tatăl ei biologic fusese un delapidator. El urma să fie mutat după gratii dacă nu ar fi avut un accident tragic care să-l trimită pe el şi pe soţia sa pe lumea cealaltă, iar pe Kate în sânul unei familii puternice. Iar peste toate, devine principala suspectă în cazul deturnării de fonduri la firma Bittle şi Asociaţii, la care până atunci fusese foarte apreciată, puţin înainte de a fi numită partener deplin de către asociaţi.
Tot ce făurise în ani de muncă, încercând să demonstreze familiei adoptive că decizia de a o face membră a acesteia a fost cât se poate de binemeritată, îi părea că se spulberă precum un castel de fum.
Ceea ce Kate, Laura şi Margo nu bănuiau însă, atunci când şi-au făcut planuri, era ceva dincolo de puterea lor de înţelegere. Ele trebuie să descopere adevărata zestre a Serafinei, iubirea familiei, solidaritatea dintre ele şi încrederea în forţa lor interioară. Pe parcursul romanului scapă de prejudecăţi şi de ambiţii nerealiste.
Laura, cu ultimele ei rezerve financiare, alături de prietenele sale, pune bazele unui cochet butic cu produse second-hand de lux – Pretenses – deschis pe celebra Cannery Row în Monterey. Va fi în cele din urmă propria lor afacere promiţătoare începută de la ideea de a vinde lucrurile personale ale lui Margo după revenirea ei dureroasă din Milano, unde gloria fusese pierdută. Margo se va căsători cu Josh Templeton, băiatul de care era îndrăgostită înainte de a avea gânduri de aventură la Hollywood. Iar Kate… Va fi dificil să pună la loc toate bucăţile de puzzle amestecate. Dar familia şi Byron De Witt, tânărul care îl înlocuise pe profitorul Peter Ridgeway, în postul de director al hotelului Templeton din Monterey, o vor ajuta să descopere farmecul vieţii şi adevăratele ei valori.
Parcă croită după scenariul unui film poliţist, având în centru figura memorabilă a detectivului Kusack, cartea vă va ţine în suspans pentru a afla, la final, cum a fost posibil ca muncitoarea Kate să cadă în capcana unor acuzaţii false. Momentele tensionate vor fi alternate de cele romantice şi de cele care descriu atmosfera plină de afecţiune din familia Templeton, relaţia dintre fraţi sau dintre copii şi părinţi. Cu siguranţă, lectura cărţii „Păstrează-ţi visul” poate capta interesul multor cititori, fiind bine însăilată în jurul unor elemente cheie care ajută personajele să depăşească problemele: familia, dragostea, căutarea echilibrului. Copiii răsfăţaţi de la începutul cărţii ajung să se maturizeze şi să înţeleagă mai bine sensul vieţii lor.