Titlul: Patimă întunecată
Autor: Toni Anderson
Editura: Leda
Număr pagini: 448
An apariție: 2014
Anna Silver, fiica lui Davis Silver, este personajul principal din romanul Patimă întunecată de Toni Anderson. După o seară petrecută în compania lui Peter, Anna a revenit în casa sa liniştită, în care se simţea cel mai bine. La scurt timp după sosirea tinerei, doi poliţişti au sunat la uşă, anunţând decesul tatălui său. Din afirmaţiile bărbaţilor, reieşea că Davis, înainte să moară, ar fi fost văzut de martori în timp ce era urmărit, după care acesta şi-ar fi găsit sfârşitul sub roţile metroului. Dezvăluirile organelor competente sunt susţinute de o înregistrare a lui Davis către fiica sa, înregistrare lăsată în căsuţa vocală; în această mărturie vocală, bărbatul o îndemna pe tânără să părăsească pentru un timp oraşul căci pe afla într-un mare pericol, iar el, în timp ce realiza înregistrarea, era urmărit, fiind convins că nu va scăpa cu viaţă din asta. Noul necaz a fost generat de o sumă mare de bani pe care bărbatul o extrăsese din contul firmei la care lucra.
Într-o noapte, liniştea şi singurătatea lui Brent Carver din casa sa de pe fâşia îndepărtată de pământ de pe coasta de vest a insulei Vancouver au fost perturbate de apariţia misterioasă a unei tinere. Înarmat cu un pistol şi gol puşcă, gazda şi-a întâmpinat musafirul, oferindu-i o imagine nu tocmai decentă sau plăcută.
Brent era cel mai bun prieten al răposatului şi omul în care Davis avusese cea mai mare încredere să-şi lase copila în grijă: Davis abia reuşise să supravieţuiască în prima săptămână de detenţie. În ciuda faptului că era cu zece ani mai tânăr decât tatăl Annei, Brent se afla deja în închisoare de paisprezece ani când venise şi Davis, lucru care îi conferea mult mai multă experienţă atunci când era vorba de supravieţuire în penitenciar. I se făcuse milă de bărbatul mai în vârstă, îi luase apărarea şi îl învăţase cum să rămână în viaţă într-un loc în care slăbiciunea însemna ani de umilinţă sau chiar moarte. Găsise, în schimb, un prieten într-un loc unde de obicei nu există prieteni.
Brent era unul dintre cei mai valoroşi pictori ai acelor timpuri, tablourile realizate de acesta îi aduseseră faimă şi mulţi bani în cont, însă trecutul nu putea fi şters cu buretele pentru nimic în lume. Bărbatul fusese condamnat pentru moartea tatălui său, iar singurătatea şi liniştea, regăsite departe de ochii curioşilor îl calmau. Anna, trebuia să aibă încredere în acest om, dar mai ales să stea la adăpost, în casa lui, acolo unde criminalul tatălui său nu-i puteau da de urmă. Împreună cei doi aveau misiunea de a afla adevărul despre moarte lui Davis, dar mai ales să-i găsească pe cei care i-au făcut de petrecanie lui Silver.
Pe de altă parte, foştii şefi ai decedatului porniseră o amplă căutare a Annei, dar şi a unui vestit plic, pe care Davis îl expediase înainte să moară. În acel plic existau dovezile şi contul în care banii furaţi fuseseră livraţi. Căutătorii dispuneau de o largă gamă de aparaturi de pe urma cărora îi puteau lua urma fetei dacă aceasta folosea, şi pentru câteva secunde, telefonul mobil sau cardul. Situaţia devenea din ce în ce mai palpitantă, iar suspansul creştea cu fiecare pagina lecturată.
Jack Panetti este detectivul angajat de Brent pentru a afla mai multe detalii despre firma la care decedatul lucrase: Cazul acesta era cu totul diferit. Brent Carver îi ceruse să verifice activitatea companiei pentru care lucrase răposatul Davis Silver. La suprafaţă, totul părea legal. Hank Brawning era un fost general în armata Statelor Unite, care făcuse curăţenie în Columbia. Acum conducea o fundaţie care strângea fonduri pentru veteranii de război răniţi pe câmpul de luptă. O cauză frumoasă şi demnă de toată lauda.
Ceva însă era dubios în activitatea lor.
În primul rând, bugetul ridica anumite semne de întrebare. Fireşte, trebuiau să-şi plătească cheltuielile generale, chiriile şi personalul, iar donaţiile anonime erau greu de urmărit, dar – din câte îi spunea expertul său în computere – calculele dădeau cu virgulă. Închiriaseră, de asemenea, şi un depozit fără vreun motiv anume. Apoi, oamenii pe care Browning îi angajase ca „agenţi de pază” erau foşti soldaţi. Mercenari.
De ce avea nevoie o organizaţie caritabilă de foşti militari?
Sub pretextul înmormântării lui Davis, urmăritorii Annei au sunat la penitenciarul în care tatăl său îşi petrecuse o bucată bună de timp, interesându-se dacă răposatul avea vreun prieten pe care puteau să-l invite la ceremonie. Toate aceste detalii i-au fost aduse la cunoştinţă lui Brent de directorul închisorii, deci Anna era în pericol. Fuga pentru cei doi protagonişti rămăsese singura soluţie de salvare până ce vor contura un plan de bătaie de pe urma căruia urmăritorii să fie prinşi şi pedepsiţi.
Rand şi Marco, urmăritorii, au ajuns la casa lui Brent, sperând că astfel prada le va cădea în plasă, însă planurile le-au fost încurcate. Poliţia şi-a făcut apariţia când se aşteptau mai puţin. Rand a omorât un poliţist, declanşând astfel o ploaie de gloanţe. Fără a avea vreo şansă de a-şi înştiinţa colegul cu privire la schimbările suferire în plan, Marco a încasat un glonţ în timp ce colegul său a fugit mâncând pământul pentru a-şi salva pielea.
Cu o altă identitate, Anna şi Carver au părăsit insula, revenind în locul crimei, acolo unde atacatorilor le era greu să creadă că victimele vor reveni prea curând. Într-o cameră de hotel, loc care pentru mult timp de acum înainte le va deveni casă, între cei doi s-a produs inevitabilul: un sărut dulce care a scos la lumină atracţia reciprocă dintre cei doi protagonişti: Îl sărutase şi ea. Sărutase un bărbat cu un trecut la fel de întunecat şi de zbuciumat ca şi cel al tatălui ei. Mai rău chiar, avea sentimentul oribil că – dacă nu se stăpânea – i-ar fi putut face mult mai multe lui Brent Carver.
Nu teama de atacul fizic o copleşea acum. Ci atracţia pe care o simţea faţă de el, conştientizarea faptului că se putea îndrăgosti de el, ultimul lucru pe care şi-l dorea. Dragostea era un sentiment în care nu avea încredere şi, deşi sexul nu avea nicio legătură cu dragostea, nu-şi putea permite luxul de a-l încerca. Nu putea risca să-şi lase garda jos doar ca să-şi satisfacă o dorinţă fizică. Şi asta pentru că era ceva în acest bărbat care o purta spre stări de a căror existenţă nici nu ştiuse până în clipa în care o sărutase.
Peter, încercând să dea de Anna pentru a îndrepta lucrurile între ei, acesta a dat peste Rand. Ucigaşul se retrăsese în apartamentul tinerei, aşteptând-o să revină în cuibul său. Sărmanul Peter a făcut cunoştinţă cu răutatea lui Rand, căci diabolicul l-a rănit cu un cuţit pe faţă în schimbul unor detalii legate de viaţa prietenie sale. Cu câtă uşurinţă fostul prieten al eroinei i-a vândut unui necunoscut informaţii preţioase legate de viaţa Annei. Frica şi gândul morţii îngrozeşte multe suflete, vânzându-se pentru încă o zi în plus.
Din dorinţa de a mai recupera câteva lucruri din casa sa, Anna revine în locuinţă. Dar ce să vezi, tânăra a descoperit în căminul său trupul fără viaţă al lui Peter, dar şi pe Rand. Între Brent şi ucigaş s-a iscat o încăierare, din care eroul nostru a scăpat cu viaţă datorită Annei, căci tânăra, sub efectul adrenalinei, l-a lovit pe atacator cu o sticlă de vin în cap. Impactul a fost atât de puternic încât Rand a căzut la podea, lăsându-le celor doi fugari timpul necesar pentru a se face nevăzuţi.
Katherine, mama Annei, a fost răpită de urmăritorii fiicei sale; răpirea doamnei a fost luată drept o capcană pentru Anna, însă tânăra, în acest timp este departe de civilizaţie, pe o plajă, cu cortul şi lângă omul pentru care are sentimente. Tot aici, în acest cadru restrâns, intim, cei doi au devenit un singur trup, o singură fiinţă: Era vorba doar de o partidă de sex sălbatic pe o plajă pustie – o partidă de care amândoi aveau nevoie.
Sub pretextul că mama sa este grav bolnavă, iar medicii i-au mai dat doar câteva zile de trăit, Ed, actualul soţ al Katherinei, a luat legătura cu Anna rugând-o să revină în oraş de dragul mamei sale. Tânăra a înghiţit momeala, schimbând cursul vieţii de fugar şi dorindu-şi cu orice preţ să revină acasă pentru a fi lângă cea care i-a dat viaţă. Oare sufletul lui Ed va fi atât de întunecat încât să o predea pe Anna ucigaşilor în schimbul soţiei sale?
Anna a ajuns pe mâinile urmăritorilor în timp ce Brent alături de fratele său şi cu ajutorul poliţiei încercau să dea de urma tinerei, salvând-o din calea minţilor diabolice ce doreau doar bani şi sânge.
Ucigaşii şi-au ales ca loc de revedere casa lui Carver, o clădire imensă, dar bine ascunsă de ochii curioşilor, deci locul perfect pentru desfăşurarea unui plan diabolic. Aici, Anna a fost adusă împreună cu ceilalţi prizonieri, printre care şi mama sa. Finalul este unul spumos, din care se poate înfrupta cu bucurie orice cititor însetat de acţiune, de situaţii neaşteptate şi de mult suspans, condimentate cu o iubire adevărată ce poate mişca şi munţii din loc. Povestea – care implică poliţişti executaţi de mercenari, milioane de dolari furaţi, răpiri, împuşcături şi o eroare judiciară înfăptuită cu aproape un deceniu în urmă. Cuvintele sunt de prisos pentru a descrie această operă pe care v-o recomand cu încredere. Cu uşurinţă şi fără a mai sta pe gânduri, Toni Anderson va trece cu uşurinţă pe lista scriitorilor mei preferaţi.