Titlul: Povești
Autor: Fraţii Grimm
Editura: Cartex
Număr pagini: 160
După naştere, căsătoria reprezintă al doilea moment important din viaţa unei persoane; Fraţii Grimm, prin intermediul operei de faţă, ne invită să luăm parte la peţitul a trei surori de către un păstor. Dacă în popor peţitul înseamna cererea în căsătorie a persoanei iubite, mai exact de a veni în casa fetei şi de a o lua de la părinţii săi, scriitorii ne prezintă un alt mod de a-ţi alege jumătatea, care se aseamănă mai mult cu o competiţie decât cu vestitul peţit (PEȚÍ, pețesc, vb. IV. Tranz. A cere o fată în căsătorie în numele altcuiva sau pentru sine, de obicei prin intermediul părinților sau al rudelor fetei. – Lat. petere, sursa: dexonline.ro).
Povestea prezintă soarta unui păstor ce dorea să se aşeze la casa lui. Acesta cunoştea trei surori, posibile soţii; toate erau frumoase foc aşa că decizia de a alege o singură femeie devenea din ce în ce mai grea. Cum nimeni nu-i dorea binele mai mult decât mama sa, păstorul s-a hotărât să-i ceară sfatul mamei sale. Din comportamentul bărbatului putem trage următoarele concluzii: legătura dintre mamă şi fiu este una puternică, iar la necaz ori în situaţii grele, partea maternă este singura în măsură să-l ajute printr-o vorbă bună ori un sfat, în timp ce a doua concluzie subliniază faptul că soacra mare vrea o fată pentru băiatul său după bunul plac, o fată bună ce-i seamănă.
Proba de foc pe care fetele urmau să o treacă suna cam aşa: băiatul le invita pe toate trei la masă, urmărindu-le modul în care taie brânza. Zis şi făcut. Surorile au fost invitate la masă, iar tânărul păstor le-a urmărit mai rău ca o soacră; cea mare dintre fete a mâncat brânza cu tot cu coajă, în timp ce mijlocia din grabă a tăiat şi a aruncat o parte mare din brânza bună. Numai mezina s-a descurcat de minune; cu grijă a separat coaja de brânză şi a savurat toată brânza bună.
După terminarea mesei, flăcăul i-a narat toate întâmplările mamei sale, care, în urma analizei a decis că fata cea mică este cea mai potrivită pentru fiul său.
Cum era de aşteptat, tânărul păstor s-a căsătorit cu mezina, au făcut nuntă şi au trăit fericiţi până când moartea i-a despărţit.
Cu această poveste mai bifăm o minunată operă din palmaresul Fraţilor Grimm ale căror poveşti sunt şi vor fi nemuritoare. Vouă ce poveste vă place din paleta de întâmplări semnate de Fraţii Grimm? Aştept răspunsurile voastre într-un comentariu!